Παραιτήθηκε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας
Με την ολοκλήρωση μιας πενταετούς θητείας στη θέση του προεδρεύοντος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, ο Παναγιώτης Κατσίβελας υπέβαλε την παραίτησή του στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Αυτή η κίνηση σηματοδοτεί την λήξη μιας σημαντικής περιόδου κατά την οποία ο κ. Κατσίβελας κατηύθυνε τους τομείς της δωρεάς αίματος και της υγειονομικής υποστήριξης στην Ελλάδα.
Σε μια ανασκόπηση του έργου του στην προεδρία του ΕΚΕΑ από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, ο κ. Κατσίβελας τόνισε τις προκλήσεις που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. “Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του ΕΚΕΑ κατά την έναρξη της μεγαλύτερης υγειονομικής κρίσης που γνώρισε η ανθρωπότητα, παλέψαμε ώστε το Ελληνικό Σύστημα Αιμοδοσίας να παραμείνει λειτουργικό”, δήλωσε. Η έκκληση του ήταν για τη διασφάλιση επαρκούς συλλογής αίματος κάτω από δύσκολες συνθήκες κατά την περίοδο 2020-2022, και, όπως ανέφερε, “καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, διασφαλίζοντας τη ζωή.”
Ο κ. Κατσίβελας ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, το ΕΚΕΑ έπρεπε να εξασφαλίσει επαρκείς μοριακούς ελέγχους. “Εν μέσω του περιορισμένου αριθμού 800 ημερησίων μοριακών ελέγχων σε εθνικό επίπεδο, το ΕΚΕΑ προχώρησε στη δημιουργία ενός εργαστηρίου βιοπροστασίας, το οποίο εν συνεχεία διενεργούσε άνω των 12.000 ελέγχων ημερησίως, με χρόνο παράδοσης των αποτελεσμάτων που δεν ξεπερνούσε τις 4 ώρες. Το συνολικό κόστος για κάθε τεστ μειώθηκε από 13 ευρώ σε 11 ευρώ, ενώ συνολικά το ΕΚΕΑ εκτέλεσε 2.000.000 μοριακούς ελέγχους, προσφέροντας ουσιαστική υποστήριξη στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της χώρας, γεγονός που οδήγησε στην εξοικονόμηση πάνω από 25 εκατομμύρια ευρώ.
Επιτεύγματα στην Συλλογή Αίματος
Στον τομέα της συλλογής αίματος, ο κ. Κατσίβελας δήλωσε ότι οι προσπάθειες είχαν σταθερά θετική κατεύθυνση. “Από τις 41.341 μονάδες αίματος που συλλέχθηκαν το 2020, φτάσαμε στις 46.408 το 2024, υποδεικνύοντας ότι η συστηματική προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα προς όφελος των πολιτών.” Οι αρχικές αναφορές για το 2025 δείχνουν ότι μέχρι στιγμής το Μάρτιο έχουν συλλεγεί 34.938 μονάδες αίματος, δηλαδή 3.168 περισσότερες από πέρυσι.
Επιπλέον, σημειώνεται με ικανοποίηση η αύξηση της συλλογής αίματος από εθελοντές, η οποία ανέβηκε από το 52% προ της πανδημίας στο 69% της συνολικής συλλογής. Η ανανέωση του μέσου όρου ηλικίας των εθελοντών είναι επίσης σημαντική, καθώς έχει μειωθεί από κοντά στα 45 έτη σε κάτω από 36 έτη.
Καινοτομίες στην Εθελοντική Αιμοδοσία
Ο απερχόμενος πρόεδρος υπογράμμισε την σημασία των επικοινωνιακών καμπανιών που διοργανώθηκαν, οι οποίες στοχεύουν στην ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πολιτών. “Επικεντρωθήκαμε σε περιόδους όπου η ανάγκη για αίμα είναι αυξημένη, όπως οι εορτές ή οι καλοκαιρινές διακοπές, με στόχο τη δημιουργία μίας κουλτούρας αλληλεγγύης μέσω της τακτικής συμμετοχής σε αιμοδοσίες,” ανέφερε. Οι καμπάνιες περιλάμβαναν κοινωνικά σποτ και δράσεις ευαισθητοποίησης για να ενισχύσουν την ανάγκη συνεχούς και συστηματικής αιμοδοσίας καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η διοργάνωση αιμοδοσιών σε ευχάριστους και προσβάσιμους χώρους, όπως σταθμοί του μετρό και πολιτιστικοί χώροι, απέβλεπε στο να κάνει την αιμοδοσία πιο προσιτή για τους εθελοντές. Ιδιαίτερα, η προσφορά μικρών αναμνηστικών δώρων με τα σλόγκαν των εκστρατειών ευαισθητοποίησης, μετά την αιμοδοσία, επισφραγίζει την ευγνωμοσύνη μας για τη συμμετοχή των εθελοντών.
Οι παραπάνω ενέργειες αποσκοπούν να κτίσουν μια κοινωνία που σέβεται τον εθελοντισμό και ενδυναμώνει την αλληλεγγύη, επενδύοντας στην αξία της προσφοράς για το κοινό καλό, δείχνοντας ότι η αιμοδοσία είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά και πολιτιστική αξία στην σύγχρονη κοινωνία.
Πηγή: https://www.newsbomb.gr/