peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΥΡΙΖΑ: Αβάσιμες κατηγορίες για τη ρύθμιση συμμετοχής συγγενών πολιτικών σε offshore εταιρείες, απαντά το Υπουργείο Δικαιοσύνης

Ae8419124a28bc470502fa6129ee34de
Κοινοποίηση

Αναλύσεις και Εξελίξεις σχετικά με την Τροπολογία για Offshore Εταιρίες

Η πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με μια υπερβολικά «σκανδαλώδη» τροπολογία που αφορά τη συμμετοχή των συγγενικών προσώπων πολιτικών σε offshore εταιρίες προκαλεί έντονη αντίδραση, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει αυτές τις κατηγορίες ως αβάσιμες και ξεκαθαρίζει τη θέση της για το θέμα.

Ακολούθως, τονίζονται ορισμένα κρίσιμα σημεία σχετικά με την εν λόγω ρύθμιση:

1. Η ρύθμιση απαγορεύει σε όλους τους πολιτικούς φορείς (Πρωθυπουργό, Υπουργούς, Υφυπουργούς, Βουλευτές, Ευρωβουλευτές, διοικητικές αρχές των κομμάτων, καθώς και Δήμαρχους και Περιφερειάρχες) να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε εταιρία που είναι καταχωρημένη οπουδήποτε στον κόσμο.

2. Οι Δικαστές, Εισαγγελείς, Συντονιστές Αποκεντρωμένης Διοίκησης και στελέχη κρατικών πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και αντιδήμαρχοι και μέλη των Οικονομικών Επιτροπών των Δήμων, δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν ή να έχουν συγγενικά τους πρόσωπα συμμετέχοντες σε αλλοδαπές εταιρίες που είναι εγκατεστημένες σε χώρες με φορολογικό καθεστώς που δεν συνεργάζεται με την Ελλάδα.

3. Οι παραπάνω απαγορεύσεις επεκτείνονται και σε πρόσωπα που συνδέονται συγγενικά με πολιτικά πρόσωπα.

Η Επιθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά τις ώρες της συνεδρίασης στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη φέρεται να «υιοθέτησε» μια τροπολογία που πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις. Ο κύριος Φλωρίδης, με αναφορές στη «διαφάνεια», προκάλεσε εντάσεις, δηλώνοντας ότι η τροπολογία επιτρέπει στους συζύγους και τα τέκνα πολιτικών προσώπων να ιδρύουν και να διοικούν αλλοδαπές εταιρίες.

Οι αντιδράσεις επικεντρώνονται στην απουσία ενός ρυθμιστικού πλαισίου που να διασφαλίζει ότι οι εταιρίες που ανήκουν σε πολιτικούς ή τους συγγενείς τους δεν θα έχουν σχέσεις με εταιρίες που βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους. Αποτελεί προφανές σημείο ότι η κυβέρνηση επιθυμεί μια χαλάρωση των κανόνων, κάτι που μπορεί να επιφέρει σοβαρές συνέπειες στην πολιτική ακεραιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε προσπαθήσει το 2016 να καθορίσει και να περιορίσει τον ασαφή όρο «εξωχώριες εταιρείες» και να τον προσαρμόσει σε χώρες που δεν συνεργάζονται φορολογικά με την Ελλάδα. Αξιοσημείωτο είναι ότι η τρέχουσα κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται ότι προσπαθεί να άρει τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί από τότε, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια και τη διαχείριση της πολιτικής εξουσίας στη χώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ιμάμογλου από τη φυλακή: Καλεσμα στους νέους για αποφυγή συγκρούσεων και ενδυνάμωση απέναντι στον φόβο

Ο Δήμος Τρίπολης συμμέτοχος σε κάθε πρωτοβουλία για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας της περιοχής μας

Κίνδυνος Κλιμάκωσης: Οι Συγκρούσεις Ινδίας-Πακιστάν Αυξάνουν την Τάση στην Περιοχή