peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πελοπόννησος: Αναπτυξιακός Στρατηγικός Σχεδιασμός με Όραμα και Δεσμεύσεις για το Μέλλον

C29d90792a178ca95419473e960b4819 no watermark
Κοινοποίηση

Εκσυγχρονισμός και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Πελοπόννησο

Στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC 2025), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, παρεμβαίνοντας με θέμα: «Η Πελοπόννησος μπροστά με πυξίδα την ανάπτυξη και σχέδια για το αύριο». Η παρέμβασή του εστίασε σε μια σειρά από φιλόδοξες πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γιακουμή, ο Περιφερειάρχης παρουσίασε το όραμά του για μια Πελοπόννησο που αναπτύσσεται με σταθερά βήματα, επενδύει στις δυνατότητές της και αξιοποιεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. «Φιλοδοξούμε να κάνουμε την Πελοπόννησο έναν προορισμό για όλους – τουριστικό, επενδυτικό, επαγγελματικό», επεσήμανε, υπογραμμίζοντας ότι έχουν τεθεί συγκεκριμένες προτεραιότητες και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εφαρμογής για την υλοποίηση αυτού του οράματος.

Ο Δημήτρης Πτωχός αναφέρθηκε εκτενώς στην εμβληματική προσπάθεια της Περιφέρειας για ολοκληρωμένη διαχείριση του νερού. Ενεργοποιώντας μεγάλα αρδευτικά έργα που παρέμεναν ανενεργά επί δεκαετίες, η Περιφέρεια σχεδιάζει νέες παρεμβάσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της αγροτικής παραγωγής. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων με δημόσιο χαρακτήρα και σύγχρονες προδιαγραφές.

Ο Περιφερειάρχης παρουσίασε και άλλες σημαντικές παρεμβάσεις, όπως οδικά έργα, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα προστασίας ακτών, καθώς και αναβάθμιση σχολείων και υποδομών υγείας. Συνέδεσε την ανάγκη για ένα ολοκληρωμένο περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό με την προσέλκυση επενδύσεων, τονίζοντας ότι αυτή είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την ανάπτυξη της πόλης και της περιοχής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο αναπτυξιακό σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση, καθώς, όπως σημείωσε, έχουν ήδη κινητοποιηθεί επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, προχωρούν τα κέντρα επιχειρηματικότητας “UNISTARTS”, το Κέντρο Καινοτομίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, καθώς και το Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών.

Αναφερόμενος στους νέους και το δημογραφικό πρόβλημα, ο Περιφερειάρχης αναγνώρισε ότι η παραμονή τους στην Πελοπόννησο είναι μια πολυπαραγοντική πρόκληση. «Δουλεύουμε ώστε η Πελοπόννησος να προσφέρει όλα τα εφόδια για να γίνει επιλογή ζωής για τους νέους», σημείωσε. Υπογράμμισε την ανάγκη για μια ολιστική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει οικονομικές ευκαιρίες, υποδομές, παιδεία, υγεία και ποιότητα ζωής.

Όσον αφορά την κλιματική κρίση, ανέλυσε τον τριπλό πυλώνα δράσης της Περιφέρειας: την αναγνώριση των προβλημάτων, τα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας. Υπογράμμισε ότι «η Πελοπόννησος είναι η πρώτη Περιφέρεια της χώρας με πλήρες σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων, έργο που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Καταλήγοντας, ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση στο συνέδριο, χαρακτηρίζοντας το RGC ως «θεσμό ουσίας για τη διαμόρφωση της νέας αναπτυξιακής πολιτικής στις Περιφέρειες», αποδεικνύοντας τη δέσμευσή του για μια Πελοπόννησο που κινείται με κατεύθυνση, ρεαλισμό και φιλοδοξία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

“Πάρε θέση” (28/11/2024)

202 Χρόνια από τη Β΄ Εθνοσυνέλευση: Εορταστικές Εκδηλώσεις στο Άστρος Κυνουρίας

ΔΕΔΔΗΕ: Από 1/11 το χειμερινό ωράριο για το μειωμένο νυχτερινό ρεύμα