Μάιος: Ένας μήνας γαστρονομίας στην Αθήνα
ΕΛΛΑΔΑ. Με τον πιο ευχάριστο και γευστικό τρόπο ξεκίνησε ο Μάιος στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας. Το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μαΐου, παραγωγοί από τη Νότια Ελλάδα, σεφ και δημιουργοί οργάνωσαν μια μοναδική γιορτή γεύσης στον φιλοξενούμενο χώρο της Open Farm Agora, στην Πτέρυγα Καταναλωτή της Κεντρικής Λαχαναγοράς στον Ρέντη. Οι γεύσεις και τα προϊόντα της Νότιας Ελλάδας μετέφεραν στην καρδιά της πρωτεύουσας το άρωμα, τη γεύση και την αυθεντικότητα των γαστρονομικών θησαυρών των περιοχών αυτών.
Οι Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) που συμμετείχαν ανέδειξαν μέσα από γαστρονομικές δημιουργίες και αυθεντικές γεύσεις τη σύγχρονη ταυτότητα των γενέθλιων εδαφών τους. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι εξής περιοχές:
- Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία (Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.)
- Αχαΐα (Αχαΐα A.E. Αναπτυξιακή Α.Ε. O.T.A.)
- Ηλεία (Αναπτυξιακή Ολυμπίας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Μεσσηνία (Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.)
- Αρκαδία – Αργολίδα – Κορινθία (ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ. Α.Ε.)
- Νήσοι Αττικής (Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής)
- Ζάκυνθος (Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου)
- Κεφαλλονιά και Ιθάκη (Δίκτυο Συνεργασίας Κεφαλληνίας και Ιθάκης)
Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην έκθεση με προϊόντα και γεύσεις, να γνωρίσουν από κοντά τους παραγωγούς, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια γευσιγνωσίας και να δημιουργήσουν πιάτα με τοπικά προϊόντα. Παράλληλα, απολάμβαναν μουσικά διαλείμματα, όλα ενορχηστρωμένα σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που τίμησε τη γαστρονομία ως πολιτισμικό εργαλείο και γέφυρα μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.
Η προσέλευση υπήρξε ενθουσιώδης: οι επισκέπτες συμμετείχαν ενεργά στα εργαστήρια που διοργανώθηκαν, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες που παρουσίασαν τον πλούτο της ελληνικής γης, και πήραν μέρος στην γευστική εμπειρία ανακαλύπτοντας προϊόντα Π.Ο.Π. γύρω από το τραπέζι γευσιγνωσίας, το οποίο λειτούργησε ως τόπος συνάντησης και απόλαυσης.
Η γιορτή συνεχίζεται
Το επόμενο Σαββατοκύριακο, 10 & 11 Μαΐου, η σκυτάλη περνά στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, προσφέροντας νέες γεύσεις, ανθρώπους και ιστορίες. Συμμετέχουν οι εξής περιοχές:
- Φωκίδα (Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Ευρυτανία – Φθιώτιδα (Αναπτυξιακή Φθιώτιδας Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Λάρισα (Αναπτυξιακός Οργανισμός Ν. Λάρισας ΑΕΝΟΛ ΑΕ)
- Τρίκαλα (Αναπτυξιακή Τρικάλων ΑΑΕ ΟΤΑ – ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε.)
- Καρδίτσα (Αναπτυξιακή Καρδίτσας Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Μαγνησία – Β. Σποράδες (Εταιρεία Ανάπτυξης Πηλίου Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Ιωάννινα – Θεσπρωτία (Αναπτυξιακή Ηπείρου Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
- Χίος (Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου Α.Ε. Ο.Τ.Α.)
Plato’s plate: γιατί κάθε τόπος έχει το δικό του πιάτο – και κάθε πιάτο τη δική του ιστορία.
Το Plato’s plate είναι ένα σύγχρονο συμπόσιο που εξερευνά τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό ως φιλοσοφία ζωής. Η ελληνική γαστρονομία δεν περιορίζεται σε μια ακόμα διατροφική πρόταση, αλλά είναι ένα πολιτισμικό τοπίο σε διαρκή εξέλιξη. Αποτελεί φιλοσοφία και εμπειρία, μέσα από τα αρχαία συμπόσια, τις μοναστηριακές συνταγές και τους τοπικούς θησαυρούς κάθε γωνιάς της χώρας. Οι γεύσεις της ελληνικής γης παραμένουν ένα παράθυρο στον πολιτισμό, υποσχόμενες τη διατήρηση της ουσίας με όχημα την παράδοση και προορισμό την καινοτομία.
Ο Μήνας ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού ξετυλίγεται κάθε Σαββατοκύριακο του Μαΐου με θεματικές παρουσιάσεις ανά γεωγραφική ενότητα:
- 3 – 4 Μαΐου: Περιοχές Νότιας Ελλάδας
- 10 – 11 Μαΐου: Περιοχές Κεντρικής Ελλάδας
- 17 – 18 Μαΐου: Περιοχές Βόρειας Ελλάδας
Οι εγγραφές για τα εργαστήρια είναι δωρεάν και πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας: openfarm.gr/platos-plate-events.
Κορύφωση με Συνέδριο και Σύγχρονο Συμπόσιο στις 30 και 31 Μαΐου 2025
Η γιορτή θα κορυφωθεί με το Διήμερο Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού (30–31 Μαΐου), στον συνεδριακό χώρο ΟΚΑΑ της Λαχαναγοράς, με θεματικές οι οποίες θα καλύπτουν:
- την αξία των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων,
- τη σύνδεσή τους με τον τουρισμό και τη γαστρονομική εμπειρία,
- την παρουσίαση καλών πρακτικών,
- την παρουσίαση δράσεων και αποτελεσμάτων του έργου LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός».
Η αυλαία θα πέσει με ένα σύγχρονο συμπόσιο, ένα ύμνο στην ελληνική γαστροσοφία, όπου η γεύση θα συναντά το διάλογο, τη μουσική και την ανάπτυξη συνεργασιών.
Οι δραστηριότητες του συνεδρίου και των εκδηλώσεων υλοποιούνται στο πλαίσιο της Διατοπικής Συνεργασίας LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός» του ΠΑΑ 2014-2020, από 23 εταίρους που είναι συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας, με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΓΤΑΑ) και το Ελληνικό Δημόσιο.
Πηγή: NotosPress