peloponnhsostv.gr
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μάρλεν Ντίτριχ: Η Μοίρα και η Αθανασία της Ύστερης Αστέρας του Κινηματογράφου

75fd1da759b07d2abb287533c37f6eb6
Κοινοποίηση

Η Μαρλέν Ντίτριχ: Μία Εμβληματική Βραδιά στην Ιστορία του Κινηματογράφου

Η Μαρλέν Ντίτριχ υπήρξε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του κινηματογράφου, αν και καταγόταν από τη Γερμανία. Γνωστή για το κομψό ύφος και τον αισθησιασμό της, η Ντίτριχ καθόρισε μία νέα εικόνα της γυναίκας στην μεγάλη οθόνη και κατέκτησε τις καρδιές του κοινού, καθιστώντας την μία από τις μεγαλύτερες σταρ παγκοσμίως.

Τα Πρώτα Βήματα και οι Σημαντικές Συνεργασίες

Η Μαρί Μαγκνταλένε Ντίτριχ γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 27 Δεκεμβρίου 1901. Η αυστηρή ανατροφή της από τη συντηρητική μητέρα της δεν την εμπόδισε να αναζητήσει τον δρόμο της στις τέχνες. Αρχικά, ήθελε να γίνει μουσικός, αλλά ένας τραυματισμός την ανάγκασε να στραφεί στην υποκριτική. Σπούδασε δίπλα στον νεωτεριστή σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρτ και, το 1924, παντρεύτηκε τον Ρούντολφ Ζίμπερ, από τον οποίο απέκτησε μια κόρη, την Μαρία. Ο γάμος τους διαλύθηκε, ωστόσο παρέμειναν φιλοί μέχρι τον θάνατο του το 1976.

Αρχίζοντας να ερμηνεύει μικρούς ρόλους στο θέατρο, το 1929 η τύχη της άλλαξε όταν συνάντησε τον Αμερικανό σκηνοθέτη Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ. Το 1930 συνεργάστηκαν στην ταινία «Γαλάζιος Άγγελος», η οποία γνώρισε παγκόσμια επιτυχία και έθεσε τα θεμέλια για την καριέρα της. Στην ταινία, η Ντίτριχ υποδύεται τη Λόλα – Λόλα, μία καλλιτέχνιδα του καμπαρέ, ενσαρκώνοντας την θηλυκότητα με μια μοναδική κομψότητα.

Η συνεργασία της με τον Στέρνμπεργκ συνεχίστηκε με άλλες σημαντικές ταινίες, όπως «Μαρόκο», «Η ατιμασμένη», «Σαγκάη Εξπρές» και «Ο διάβολος είναι γυναίκα». Στην ταινία «Μαρόκο», φορώντας ανδρικά ενδύματα, η Ντίτριχ κατάφερε να αναδείξει τη θηλυκότητα με έναν τρόπο που συνδέθηκε μόνιμα με το όνομά της.

Η Αναγνώριση και η Πολιτική Στάση

Στη διάρκεια της καριέρας της, η Ντίτριχ βρέθηκε στο αποκορύφωμα της φήμης της το 1932, όταν οι φήμες την ήθελαν να είναι αντικείμενο ερωτικού ενδιαφέροντος του Στέρνμπεργκ. Το 1936, είχε γίνει η πιο ακριβοπληρωμένη ηθοποιός στον κόσμο. Παρά την αναγνώριση, το 1939 η επιλογή της να αλλάξει την υπηκοότητά της σε αμερικανική προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία, με κριτικούς να την χαρακτηρίζουν προδότρια της πατρίδας.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Ντίτριχ ένιωσε την ανάγκη να συμμετάσχει στην αντίσταση κατά του ναζισμού. Ο ίδιος ο Χίτλερ τη θαύμαζε, ωστόσο εκείνη αρνήθηκε τις προσφορές του να επιστρέψει στη Γερμανία και τιμήθηκε με το μετάλλιο της ελευθερίας για την προσφορά της.

Η Διαιώνιση της Κληρονομιάς της

Μετά τον πόλεμο, η Ντίτριχ επαναστάτησε τη καριέρα της με την καθοδήγηση σημαντικών σκηνοθετών, όπως ο Άλφρεντ Χίτσκοκ. Στη διάρκεια της ζωής της, έλαβε πολλές διακρίσεις για το ταλέντο και την επίδρασή της στον κινηματογράφο. Σημαντικές ταινίες στην καριέρα της περιλαμβάνουν «Πόθος», «Άγγελος», και «Manpower».

Το 1951, η Ντίτριχ ηχογράφησε τον πρώτο της δίσκο, και παρά την απομάκρυνση της από την μεγάλη οθόνη, η επιστροφή της στη σκηνή ήταν απολύτως επιτυχής. Στη συνέχεια, την δεκαετία του ’60, κατάφερε να επανασυνδεθεί με το κοινό της Γερμανίας παρά την αρχική κατακραυγή.

Δυστυχώς, ένα ατύχημα το 1975 στο Σίδνεϊ σήμανε το τέλος των δημόσιων εμφανίσεών της. Στην πορεία των χρόνων, έχασε τους στενούς της φίλους, αλλά η κληρονομιά της συνέχισε να ζει μέσα από τους φαν της.

Η Μαρλέν Ντίτριχ άφησε την τελευταία της πνοή στις 6 Μαΐου 1992 στο Παρίσι, σε ηλικία 90 ετών, αφήνοντας πίσω της μια πλούσια κληρονομιά ως μία από τις πιο εμβληματικές ηθοποιούς της ιστορίας του κινηματογράφου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κ. Τσουκαλάς: Προτάσεις για μείωση ενοικίων και αναμόρφωση φορολογικών κλίμακων για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης

Εφαρμογή Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στον Τουρισμό και Εστίαση: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

admin

Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για τις Βούτες Ηρακλείου