Η Αμερικανική Κινηματογραφική Βιομηχανία και οι Νέες Προκλήσεις
«Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία πεθαίνει πολύ γρήγορα (…) το Χόλιγουντ και πολλές άλλες περιοχές στις ΗΠΑ καταστρέφονται», επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μέσω της πλατφόρμας Truth Social. Ο κ. Τραμπ εκφράζει τις ανησυχίες του για την τρέχουσα κατάσταση της βιομηχανίας, αναφέροντας ότι άλλες χώρες παρέχουν διάφορα κίνητρα προκειμένου να προσελκύσουν κινηματογραφιστές και εταιρείες παραγωγής, απομακρύνοντάς τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με τον Τραμπ, αυτή η κατάσταση προορίζεται να έχει σοβαρές συνέπειες, καθώς συνιστά «συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς άλλων χωρών», απειλώντας έτσι την «εθνική ασφάλεια» των ΗΠΑ.
Επιπτώσεις στην Εθνική Ασφάλεια
Με την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει διατάξει πολλές έρευνες σχετικά με τις «συνέπειες στην εθνική ασφάλεια» από τις εισαγωγές διαφόρων αγαθών, όπως οι ημιαγωγοί και οι σπάνιες γαίες. Αυτές οι έρευνες είναι το πρώτο βήμα που απαιτείται για να μπορέσει ο πρόεδρος να προχωρήσει στην υπογραφή εκτελεστικών διαταγμάτων που θα επιβάλουν δασμούς σε εισαγώμενα προϊόντα, ενόσω η παρουσία τους στην αγορά απειλεί τη σταθερότητα και την ασφάλεια των εγχώριων τομέων.
Ωστόσο, ο Τραμπ δεν έχει δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τους συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις που θα απαιτούνταν για την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών σε ταινίες που παράγονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η Κλιμάκωση του Εμπορικού Πολέμου
Αυτή η κίνηση συνιστά μια νέα κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο που έχει κηρύξει ο Αμερικανός πρόεδρος εναντίον των εταίρων της χώρας του. Ιδιαίτερα στο στόχαστρο βρίσκονται χώρες όπως η Κίνα, η οποία ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου ότι θα μειώσει «μετρημένα» τον αριθμό των αμερικανικών ταινιών που διανέμονται στις αίθουσές της. Αυτή η απόφαση έρχεται ως αντίδραση στις αυξανόμενες αμερικανικές τιμωρητικές δασμούς, που συχνά αγγίζουν και τις απαγορευτικές πρακτικές, σε προϊόντα που εξάγονται στην αμερικανική αγορά.
Το Πεκίνο έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή σύστημα ποσοστώσεων για τον περιορισμό του αριθμού των ξένων ταινιών που επιτρέπεται να διανεμηθούν στην κινεζική αγορά. Η τυχόν περαιτέρω μείωση της πρόσβασης στην κινεζική αγορά, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παγκοσμίως όσον αφορά τον τζίρο, μετά από εκείνη των ΗΠΑ, θα έχει σοβαρές συνέπειες για τα έσοδα των χολιγουντιανών στούντιο, με συνέπεια την περαιτέρω συρρίκνωση της επιρροής του αμερικανικού κινηματογράφου σε διεθνές επίπεδο.
Οι εξελίξεις αυτές προφανώς θα συνεχίσουν να έχουν υψηλό ενδιαφέρον για τη βιομηχανία, καθώς οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο μέλλον μπορεί να κρίνουν την κατεύθυνση της κινηματογραφικής παραγωγής και διανομής παγκοσμίως.