peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το μεγαλείο της Παναγίας: Σύγκριση Βασιλικής Santa Maria Maggiore στη Ρώμη και Αγίου Λεωνίδη στην Κόρινθο

4a592e817df097bf0c2fc1d8863e8289
Κοινοποίηση

Santa Maria Maggiore στη Ρώμη – Βασιλική Αγίου Λεωνίδη στην Κόρινθο

Οι πρόσφατες εξελίξεις γύρω από τον θάνατο του Πάπα Φραγκίσκου έφεραν στο προσκήνιο τη Βασιλική Παναγίας Μεγίστης (Santa Maria Maggiore) στη Ρώμη, όπου και ετάφη. Αυτή η επιβλητική βυζαντινή εκκλησία έγινε ιδιαίτερα γνωστή και στην Ελλάδα λόγω του πλούτου του εσωτερικού της, καθώς και των πολλάχρωμων μαρμάρων που την κοσμούν. Αξιοσημείωτο είναι ότι αν και ακολουθεί μια παραδοσιακή τυπολογία τρίκλιτης βασιλικής, δεν διαθέτει τέμπλο και η αρχιτεκτονική της έκφραση, χαρακτήρας και σχήμα περιορίζονται.

Οι βασιλικές της Κορίνθου, γνωστές και άγνωστες, παρουσιάζουν αρκετές ομοιότητες και διαφορές σε σύγκριση με τις παπικές εκκλησίες της Ρώμης. Η αλληλεπίδραση των στοιχείων που εμφανίζονται και στις δύο περιοχές είναι ενδιαφέρουσα και προάγει περαιτέρω τη μελέτη της αρχιτεκτονικής και των θρησκευτικών δομών της εποχής.

Δομικές Ομοιότητες και Διαφορές

Η σύγκριση της Βασιλικής Αγίου Λεωνίδη στο Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου με τη Βασιλική Santa Maria Maggiore στη Ρώμη αποκαλύπτει ομοιότητες αλλά και διαφορές. Η Αγία Λεωνίδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της κλασικής αναβίωσης της αρχιτεκτονικής, γνωστό ως «Αναγέννηση του Σίξτου ΙΙΙ». Ανέγερση αυτής της αρχαίας βασιλικής έγινε μετά την Οικουμενική Σύνοδο της Εφέσου το 431 μ.Χ. Στην αρχική φάση της, δεν είχε εγκάρσιο κλίτος, το οποίο προστέθηκε το 1290, ενώ το πλάτος του κεντρικού κλίτους φτάνει τα 50 πόδια.

Η πλέον εντυπωσιακή ομοιότητα είναι ότι και οι δύο βασιλικές διατηρούν ένα ορισμένο σχήμα και κλίμακα, με 20 κίονες που βρίσκονται ανά δύο σε κάθε πλευρά, ωστόσο η αρχιτεκτονική τους έκφραση και η διαχείριση του χώρου διαφέρουν αισθητά, με την Santa Maria Maggiore να διαθέτει πολυτελέστερες διακοσμήσεις και μεγαλύτερη αρχιτεκτονική ποικιλία.

Αρχιτεκτονικές Επιδράσεις στην Κόρινθο

Όσον αφορά τη βασιλική του Αγίου Λεωνίδη, η επίδραση των ρωμαϊκών βασιλικών και οι αρχιτεκτονικές της μορφές είναι εμφανείς. Ο σχεδιασμός της, με μεγάλο μήκος σε σχέση με το πλάτος, αναδεικνύει την ρωμαϊκή ανάγκη για θρίαμβο και επισημότητα, καθώς σχετίζεται με τις διαδικασίες υποδοχής των νικητών στρατηγών και αυτοκρατόρων. Στο εκκλησίασμα, οι πιστοί στην πλευρική διάταξη προσεύχονταν κατά την άφιξη του κλήρου, σχηματίζοντας μια εικόνα που παραπέμπει σε ρωμαϊκούς θριάμβους.

Διαθέτοντας ομοιότητες με αντίστοιχες βασιλικές όπως αυτές του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Ιωάννη στο Λατερανό, η βασιλική του Αγίου Λεωνίδη επιδεικνύει παράλληλες αρχιτεκτονικές τεχνικές. Ο σχεδιασμός και η διάταξη των κλιτών και των παρεκκλησίων συμβάλλουν στη λειτουργική της χρήση και εξυπηρετούν τις θρησκευτικές ανάγκες της κοινότητας.

Συμπεράσματα για την Επίδραση των Ρωμαϊκών Βασιλικών

Οι συγκρίσεις μεταξύ της Βασιλικής Αγίου Λεωνίδη και της Santa Maria Maggiore υποδεικνύουν ότι οι αρχιτεκτονικές επιδράσεις της ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής είχαν σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη των βυζαντινών ναών στην Ελλάδα. Η βυζαντινή αρχιτεκτονική, υιοθετώντας και προσαρμόζοντας στοιχεία από τις παπικές εκκλησίες της Ρώμης, πρόσφερε ένα σταθερό θεμέλιο για τις θρησκευτικές δομές της εποχής, αποτυπώνοντας την πολιτιστική και θρησκευτική σημασία της Κορίνθου.

Βιβλιογραφία: “Μνημειακή Τοπογραφία της Πρωτοβυζαντινής Κορίνθου (παλαιοχριστιανικοί ναοί)”, Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., Έκδοση “Καταγράμμα”, Κόρινθος 2021.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.
Οικονομολόγος Ε.Κ.Π.Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κυβέρνηση αποδέχεται προανακριτική για την τραγωδία στα Τέμπη

admin

Καλαμάτα: Θλίψη για το θάνατο του επιχειρηματία Χ. Παπαδημητρίου σε ηλικία 44 ετών

Διαξιφισμοί στη Βουλή: Μυστική ψηφοφορία για την περίπτωση Τριαντόπουλου και πολιτικές αντιπαραθέσεις