Η Σημασία του Δημόσιου Διαλόγου για την Υπογειοποίηση της Πάτρας
του Βαγγέλη Καραχάλιου, Προέδρου ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας
Στον δημόσιο διάλογο σχετικά με τη διέλευση του τρένου στην Πάτρα, είναι επιτακτική η ανάγκη να κυριαρχήσει η επιδίωξη της αλήθειας και της τεχνικής τεκμηρίωσης, παρά η ιδεοληψία και οι χαρακτηρισμοί. Ως Τεχνικό Επιμελητήριο Δυτικής Ελλάδας, δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η στοχοποίηση φορέων και απόψεων με ακραίους χαρακτηρισμούς, όπως “σύγχρονοι Νενέκοι”, υπονομεύει τη δημοκρατική κουλτούρα του διαλόγου και προσβάλλει τον θεσμικό ρόλο που έχουμε.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Βαγγέλης Καραχάλιος, υπογραμμίζει ότι «Στον 21ο αιώνα, η Πάτρα δεν έχει ανάγκη από κομματικούς κομισάριους του παρελθόντος που βλέπουν προδότες σε κάθε διαφορετική φωνή. Χρειάζεται τεχνικό σχέδιο, πολιτική βούληση, ανοιχτό μυαλό και πίστη στην αλήθεια, όχι ιεροεξεταστές της προόδου».
Οι διαφορετικές απόψεις σχετικά με τη υλοποίηση μεγάλων έργων δεν είναι ενδείξεις υπονόμευσης, αλλά εκφράσεις ευθύνης και αγωνίας για το μέλλον της περιοχής μας. Αυτές οι απόψεις προφανώς υποβάλλονται σε κρίση και αξιολόγηση. Ωστόσο, είναι ιδιαίτερα paradoxical ότι εκείνοι οι οποίοι για εννέα χρόνια ως Δημοτική Αρχή δεν προσκόμισαν συγκεκριμένες τεχνικές προτάσεις, σήμερα σπιλώνουν οποιονδήποτε αναζητά μια τεκμηριωμένη λύση.
Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ως συνταγματικά κατοχυρωμένος τεχνικός σύμβουλος της Πολιτείας, με αίσθημα ευθύνης και ανεξαρτησία από πολιτικές σκοπιμότητες, είναι ο μόνος φορέας που έχει ζητήσει επισήμως δύο φορές από τον Υπουργό και τον Πρωθυπουργό να του παραδοθούν οι μελέτες και ο τεχνικός φάκελος της υπογειοποίησης. Οι υποσχέσεις των κυβερνώντων για τον τρόπο διέλευσης του τρένου στην Πάτρα, που διατυπώθηκαν πριν από δύο χρόνια, παραμένουν αναπάντητες.
Η απουσία απάντησης δεν μειώνει το κύρος μας. Αντιθέτως, αποδεικνύει ότι είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στον θεσμικό μας ρόλο, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον. Ενδεχομένως κάποιοι να νομίζουν ότι οι απόψεις του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας αγνοούνται, επειδή οι μηχανικοί έχουν επιλέξει διαφορετική διοίκηση από την κυρίαρχη πανελλαδικά, αλλά αυτό δείχνει έλλειψη πολιτικής ωριμότητας και θεσμικής αγωγής.
Ανακύπτει επίσης το ερώτημα, πού ακριβώς βρίσκεται η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος αναφορικά με την υποστήριξη των αιτημάτων του ΤΕΕ για την παραλαβή των μελετών που κατατέθηκαν από τους αρμόδιους φορείς στο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ. Είναι άραγε το έργο μικρό και αδιάφορο, ή υπάρχει μικροπολιτικός φόβος ότι το ΤΕΕ θα «καπελώσει» θεσμικά το Δήμο;
Η σιωπή και η απουσία δράσης εκ μέρους κάποιων δημιουργεί εξελίξεις που δεν προάγουν τη Δημοκρατία. Όσοι μιλούν για “αφωνία”, θα πρέπει πρώτα να αναρωτηθούν ποιοι πραγματικά διεκδικούν αποτελεσματικά και ποιοι περιορίζονται σε παροδικά συνθήματα.
Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να συμβάλλει στον δημόσιο διάλογο με σοβαρότητα και επιστημονική επάρκεια, απορρίπτοντας κάθε προσπάθεια λάσπης και φίμωσης της διαφορετικής άποψης. Επιμένουμε ότι η πόλη δεν έχει ανάγκη από «πιστοποιητικά ιδεολογικής καθαρότητας». Κουραστήκαμε από τέτοιες πρακτικές.
Η πόλη δεν θα προχωρήσει με διχαστικά συνθήματα. Η πρόοδος έρχεται μόνο μέσω του Διαλόγου, της Γνώσης και της Συνεννόησης. Στην Ιστορία, οι φωνές που ζητούν ιδεολογική καθαρότητα συνήθως έχουν οδηγήσει σε στασιμότητα και μιζέρια. Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας θα συνεχίσει να προτάσσει την Πάτρα και το όραμα για το τρένο όχι μόνο ως μεταφορικό έργο, αλλά κυρίως ως μέρος πολεοδομικής ανασυγκρότησης.
Προτεραιότητά μας είναι η σύνδεση του τρένου με τη ΒΙΠΕ, η πρόσβαση στον Άραξο και η διασύνδεση με την Ηλεία, ενισχύοντας την αγροτική παραγωγή του κάμπου και την Αρχαία Ολυμπία. Αυτό είναι το σχέδιο που εξυπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας μας με γνώμονα την ευημερία και την πρόοδο.