peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νεκτάριος Φαρμάκης: Προοπτικές και Προκλήσεις για την Αυτοδιοίκηση στην Ελληνική Δημοκρατία

17b57ffd88bb0fe0ed584f9b4814e048 no watermark
Κοινοποίηση

Οραματισμός και Ενδυνάμωση της Αυτοδιοίκησης

Τους βασικούς άξονες για τον επαναστατικό μετασχηματισμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίασης της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, που διεξήχθη στην Αθήνα στις 28 Απριλίου 2025. Η εκδήλωση συγκέντρωσε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και εκπροσώπους Δήμων και Περιφερειών από όλη τη χώρα, προσφέροντας ένα ιδανικό βήμα για διάλογο και προγραμματισμό στο πεδίο της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Φαρμάκης επεσήμανε τη σπουδαιότητα της τρέχουσας συγκυρίας, τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθούν εθνικοί άξονες ώστε η Ελληνική Αυτοδιοίκηση να λάμψει. Με έμφαση στους τέσσερις στρατηγικούς άξονες που προτάθηκαν ενόψει της αναμόρφωσης του Κώδικα Αυτοδιοίκησης, περιέγραψε τις κύριες προτεραιότητες: ξεκάθαρων αρμοδιοτήτων, δημιουργίας πηγών χρηματοδότησης, εκσυγχρονισμού των ελέγχων νομιμότητας και θεσμικής θωράκισης των αιρετών.

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες των Περιφερειών, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι “αγαπάμε και επιζητούμε την ευθύνη”, ωστόσο τόνισε την ανάγκη να παύσουν οι εκκρεμείς αρμοδιότητες που ανταγωνίζονται μεταξύ υπουργείων και κρατικών υπηρεσιών. “Οι ευθύνες δεν πρέπει να μοιράζονται ή να επικαλύπτονται”, υπογράμμισε, αποκαλύπτοντας την επιτακτική ανάγκη να εδραιωθούν σαφείς αρμοδιότητες για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της αυτοδιοίκησης.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι η άμεση εξάρτηση από το κράτος περιορίζει την αυτονομία δράσης των Περιφερειών. Συγκεκριμένα, πρότεινε την ανάπτυξη ανταποδοτικών τελών από πηγές που επιβαρύνουν το περιβάλλον, όπως εργοτάξια ή ιχθυοτροφεία, ώστε οι Περιφέρειες να αποκτήσουν αυτόνομες πηγές χρηματοδότησης και να μην εξαρτώνται αποκλειστικά από τις κρατικές επιδοτήσεις. “Οι Περιφέρειες πρέπει να γίνουν πυλώνες ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής”, είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τους ελέγχους, ανέφερε ότι το υπάρχον γραφειοκρατικό σύστημα δεν ανταγωνίζεται τις απαιτήσεις για ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Εξέφρασε την ανάγκη δημιουργίας ενός ειδικού οργανισμού που θα λειτουργεί ως “υπηρεσία μίας στάσης”, προκειμένου να διευκολύνει τους πολίτες και τις υπηρεσίες στον τομέα των ελέγχων. Αυτή τη στιγμή, πολλοί έλεγχοι απαιτούν την κίνηση από το ένα υπουργείο στο άλλο, κάτι που πρέπει να αλλάξει προς όφελος των δημοτών.

Επιπλέον, ο κ. Φαρμάκης έθιξε την ανάγκη για θεσμική προστασία των αιρετών, προκειμένου να περιοριστούν οι προσχηματικές καταγγελίες και να εξασφαλιστεί ότι η δικαιοσύνη θα χειρίζεται τις υποθέσεις με ταχύτητα και διαφάνεια. Υπογράμμισε ότι η δικαιοσύνη θα μπορούσε να απαλλαγεί από πολλές υποθέσεις που αποδεικνύονται αναίτιες, επιτρέποντας στους αιρετούς να εργάζονται χωρίς το άγος ότι κάθε τους βήμα υπόκειται σε αμφισβήτηση.

Καταληκτικά, αναφέρθηκε στην επικείμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, επισημαίνοντας ότι η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των ΟΤΑ θα είναι κρίσιμη προϋπόθεση αποδοχής του νέου νομοθετήματος. “Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει στον πολίτη και να ανοίγει δρόμους προς το μέλλον”, επεσήμανε ο κ. Φαρμάκης, επισημαίνοντας ότι οι πρωτοβουλίες ξεκινούν από τις τοπικές κοινότητες για να εξελιχθούν σε εθνικούς στρατηγικούς στόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Τρίπολη: 11 συλλήψεις πριν τον αγώνα Αστέρα – ΟΦΗ

Oμάδα Σύνταξης Β

Ανάγκη για Βελτίωση Υγειονομικών Υπηρεσιών στη Δυτική Μάνη

Απώλεια για το αχαϊκό ποδόσφαιρο: Στο «ταξίδι» ο Ηρακλής Δημητρόπουλος