peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλήρης Λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Μεσσηνία: Δημιουργώντας Βιώσιμες Λύσεις για το Μέλλον

54f823670f455720da30d7e7ed96e3df no watermark
Κοινοποίηση

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Μεσσηνία: Ένα Βήμα προς τη Βιώσιμη Διαχείριση

Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας έχει πλέον ξεκινήσει τη λειτουργία της, σηματοδοτώντας την πλήρη εφαρμογή ενός βιώσιμου συστήματος διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην περιοχή της Πελοποννήσου. Αυτή η εγκατάσταση έρχεται να ενσωματωθεί στο ευρύτερο έργο διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας, το οποίο έχει πραγματοποιηθεί και λειτουργεί από τον Όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Η συνολική επένδυση για το έργο ανέρχεται σε 167 εκατομμύρια ευρώ, καθώς περιλαμβάνει τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Πελοπόννησο. Η μεγαλύτερη από αυτές βρίσκεται στην Αρκαδία (Παλαιόχουνη), με άλλες δύο να βρίσκονται στη Λακωνία (Σκάλα) και τη Μεσσηνία. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη μονάδα αναμένεται να διαχειρίζεται 60.000 τόνους αστικών στερεών απορριμμάτων ετησίως, μειώνοντας αισθητά την ποσότητα αποβλήτων που καταλήγει σε Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤΑ), ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές για τη κυκλική οικονομία.

Επιπλέον, η μονάδα παράγει «πράσινη» ενέργεια, που διοχετεύεται στο εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού, με υπολογισμένη παραγωγή περίπου 6.000 MWh ενέργειας ετησίως, ικανής να καλύψει τις ανάγκες περίπου 1.500 νοικοκυριών. Η εφαρμογή της προηγμένης τεχνολογίας εξασφαλίζει την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της μονάδας καθώς και τη μείωση κόστους για τους πολίτες.

Επίσημη Παρουσίαση της Μονάδας

Η λειτουργία της μονάδας ανακοινώθηκε επισήμως σε ειδική εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταύρος Παπασταύρου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μανώλης Γραφάκος, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Παπασταύρου αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει γίνει από το 2019, όταν η Πελοπόννησος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων. Σήμερα, η περιοχή διαθέτει 13 μονάδες, με άλλες 24 υπό κατασκευή, αποτελώντας ένα πρότυπο βιώσιμης διαχείρισης.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Πτωχός δήλωσε ότι η λειτουργία της μονάδας δίνει τέλος σε ένα δύσκολο παρελθόν και ανοίγει το δρόμο σε σύγχρονες και αποδοτικές μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων. Τόνισε την ανάγκη για πολιτική διαφάνεια και συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδιασμού που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, υπογράμμισε ότι η μονάδα αυτή έχει εθνική σημασία, καθώς τοποθετεί την Πελοπόννησο στη γραμμή του βιώσιμου μέλλοντος στη διαχείριση απορριμμάτων. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση της τρίτης μονάδας και ευχαρίστησε τους συνεργάτες που στήριξαν το έργο.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά και Προοπτικές

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, τόνισε ότι η νέα μονάδα σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στη διαχείριση απορριμμάτων της χώρας. «Χρειάστηκε να κάνουμε πολλά βήματα από τις 21 παράνομες χωματερές για να φτάσουμε σε μια ολοκληρωμένη περιφερειακή διαχείριση, που αποτελεί πρότυπο για όλη τη χώρα», δήλωσε. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, κ. Γιάννης Σμυρνιώτης, σημείωσε ότι η Περιφέρεια γίνεται τώρα η πιο καθαρή περιοχή της Ελλάδας, επισημαίνοντας τα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκομίσει η τοπική κοινωνία από αυτή τη νέα εποχή.

Η μονάδα ενσωματώνει σύγχρονες τεχνολογίες που εξασφαλίζουν διαφάνεια και βελτιστοποίηση στην καθημερινή λειτουργία της. Ο Διευθυντής έργων απορριμμάτων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης, αναφέρθηκε στην online παρακολούθηση της λειτουργίας, κάτι που εγγυάται τη συνεχή βελτίωση και τον έλεγχο της διαδικασίας.

Η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Πελοπόννησο καθιστά την περιοχή μία από τις πιο προηγμένες στην Ευρώπη. Η εγκατάσταση τριών μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων προβλέπει δυναμικότητα 200.000 τόνων ετησίως, ενώ περιλαμβάνει και Χώρους Υγειονομικής Ταφής υπολειμμάτων, Σταθμούς Μεταφόρτωσης, καθώς και έργα βελτίωσης των οδών πρόσβασης. Περνώντας σε αυτή τη φάση, η περιοχή είναι έτοιμη να επιτύχει τους στόχους της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης, προωθώντας ταυτόχρονα την ανακύκλωση και καινοτόμες πρακτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Αρχαία Ολυμπία: Τελετή έναρξης της Συνόδου της ΔΟΕ παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας

Oμάδα Σύνταξης Δ

Φιορεντίνα υποδέχεται Παναθηναϊκό μετά την ήττα από τη Νάπολι

Ένας Σημαντικός Απών: Η Κληρονομιά του Δημοσιογράφου Νίκου Σχοινά