peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΙΔΕΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Σημαντικές Πρωτοβουλίες και Προτάσεις για την Κοινωνία των Κροκεών

Dc8fa15bd81f9144275ce34f8a5d0540 no watermark
Κοινοποίηση

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου: Ένα Κάλεσμα στη Γνώση και την Πολιτιστική Ανάπτυξη

Στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που γιορτάζεται σήμερα, η δημοτική βιβλιοθήκη Κροκεών και η δημοτική παιδική βιβλιοθήκη Βλαχιώτη είναι ερμητικά κλειστές. Αυτή η κατάσταση παρακινεί τη δημοτική παράταξη «Όλοι Μαζί Νέα Αρχή για τον Ευρώτα» να θέσει το ερώτημα: «Συμφωνεί η τοπική κοινωνία των Κροκεών να εγκατασταθεί η βιβλιοθήκη στο ισόγειο των εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ»;»

Ιστορική Σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου καθιερώθηκε από την UNESCO το 1995, με προέλευση την πρωτοβουλία των βιβλιοπωλών της Καταλονίας το 1925. Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επιλέχθηκε διότι συμπίπτει με τις ημερομηνίες θανάτων δύο εμβληματικών λογοτεχνών, του Μιγκέλ Θερβάντες και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, το 1616. Αυτό το γεγονός προσδίδει μια ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην ημέρα που γιορτάζουμε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου είναι μια ημέρα αφιερωμένη στον εορτασμό της ανάγνωσης και στην κινητοποίηση της κοινωνίας προς τη σημασία που αυτή έχει στην κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη. Είναι μια πρόσκληση για όλους, κυρίως τους νέους, να ανακτήσουν τη χαρά της ανάγνωσης.

Ο Ρόλος των Βιβλιοθηκών στην Κοινωνία

Οι βιβλιοθήκες, ιδίως οι δημοτικές, έχουν καθοριστική σημασία καθώς προσφέρουν ευκαιρίες σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή μορφωτικού επιπέδου, να έρθουν σε επαφή με τη γνώση και τον κόσμο των βιβλίων. Η φιλαναγνωσία που προάγεται μέσα από αυτές τις βιβλιοθήκες συμβάλλει στην πνευματική ανάπτυξη των πολιτών.

Ωστόσο, παρατηρείται ότι η δημοτική αρχή του δήμου Ευρώτα δεν έχει προχωρήσει σε ενέργειες που θα επιλύσουν τα προβλήματα των βιβλιοθηκών. Αντί να συμφωνήσει με προτάσεις για τη δημιουργία θέσεων βιβλιοθηκονομίας, προτίθεται να λειτουργήσει τις βιβλιοθήκες μέσω εθελοντισμού, γεγονός που αποδεικνύει την ακαταλληλότητα αυτής της προσέγγισης.

Αξιοσημείωτη είναι η απόφαση της δημοτικής αρχής να εκχωρήσει τα δικαιώματα της ιστορικής βιβλιοθήκης Κροκεών στην Κεντρική Βιβλιοθήκη της Σπάρτης χωρίς την έγκριση προγραμματικής σύμβασης. Αυτή η έλλειψη διαφάνειας και προγραμματισμού αναδεικνύει ένα σοβαρό πρόβλημα για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης.

Προτάσεις για το Μέλλον

Ως δημοτική παράταξη, έχουμε καταθέσει προτάσεις και εκφράσει τις ενστάσεις μας. Ο λόγος τώρα ανήκει στην τοπική κοινωνία, και κυρίως στους κατοίκους των Κροκεών, σχετικά με την εγκατάσταση της βιβλιοθήκης ως παράρτημα της Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Σπάρτης.

Η πρότασή μας είναι η βιβλιοθήκη Κροκεών να διατηρηθεί ως δημοτική και να ενισχυθεί η συνεργασία της με άλλες βιβλιοθήκες, όπως αυτή της Σπάρτης. Επιπλέον, προτείνουμε την ενοικίαση χώρου στο ισόγειο για τη λειτουργία τόσο της δημοτικής βιβλιοθήκης όσο και του παραρτήματος του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου.

Οι εκδηλώσεις και οι εορτασμοί αποκτούν αξία όταν συνδυάζονται με πραγματικές και θετικές δράσεις για την αναβάθμιση της αναγνωστικής κουλτούρας και της εκπαίδευσης στην τοπική κοινωνία.

Πηγή: NotosPress

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Θρεπτικές Επιλογές για Μεταπροπονητικά Γεύματα μετά τη Βραδινή Άσκηση

Συνεργασία Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας με τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου 1821 στην πόλη της Σπάρτης