Εορτή του Αγίου Γεωργίου: Μια Κινητή Γιορτή της Ορθοδοξίας
Σήμερα, 23 Απριλίου 2025, η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ο οποίος είναι μία από τις πιο σημαντικές και εορτάσιμες μορφές της Ορθοδοξίας. Ο Άγιος Γεώργιος φημίζεται όχι μόνο για την πίστη του αλλά και για το θάρρος του απέναντι στις δυσκολίες της εποχής του.
Η Κινητή Εορτή του Αγίου Γεωργίου
Η εορτή του Αγίου Γεωργίου θεωρείται από τις πιο σημαντικές γιορτές της Ορθοδοξίας και είναι κινητή εορτή. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα τροπάρια που ψάλλονται προς τιμήν του περιλαμβάνουν αναστάσιμα λόγια, κάτι που σημαίνει ότι η εορτή δεν μπορεί να εορταστεί πριν από την Ανάσταση του Χριστού. Εφόσον η Ανάσταση του Χριστού μπορεί να είναι αργότερα από τις 23 Απριλίου, εφόσον συμβαίνει, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου μεταφέρεται στη Δευτέρα του Πάσχα. Για παράδειγμα, το 2024, με το Πάσχα να γιορτάζεται στις 5 Μαΐου, η εορτή του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Μαΐου. Έτσι και φέτος, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου 2025, είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 23 Απριλίου, καθώς το Πάσχα πέφτει την Κυριακή 20 Απριλίου.
Βιογραφία του Αγίου Γεωργίου Μεγαλομάρτυρα
Ο Άγιος Γεώργιος (280 – 23 Απριλίου 303) ήταν Ρωμαίος στρατιωτικός, καταγόμενος από την Καππαδοκία. Υπηρετούσε ως αξιωματικός του στρατού υπό τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό. Η ζωή του σηματοδοτήθηκε από την απόφαση του να μην αποκηρύξει τη χριστιανική του πίστη, γεγονός που τον οδήγησε σε καταδίκη θανάτου. Η γενναία στάση του, παρά την υψηλή του θέση και την προτίμηση του αυτοκράτορα προς αυτόν, τον αναγόρευσε σε έναν από τους πιο γνωστούς χριστιανούς μάρτυρες.
Ο Άγιος Γεώργιος αποκαλείται Μεγαλομάρτυς και Τροπαιοφόρος και είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αγίους στην χριστιανική παράδοση. Μετά την απελευθέρωση του ελληνικού Γένους, ο Άγιος αναγνωρίστηκε ως προστάτης του Ελληνικού Στρατού, συμβολίζοντας τη νίκη και την ελευθερία. Στην εικονογραφία του, η σκηνή της μάχης του με τον δράκο ερμηνεύεται ως η νίκη κατά του Τούρκου κατακτητή, μια απεικόνιση που εμφανίστηκε σε αγιογραφίες από τον 12ο αιώνα και μετά.
Ο Άγιος Γεώργιος μαρτύρησε το 303 μ.Χ., κατά τη διάρκεια των διωγμών του Διοκλητιανού, παραμένοντας πιστός στις αξίες του μέχρι το τέλος. Την Παρασκευή 23 Απριλίου, ο θάνατός του, που ήρθε με αποκεφαλισμό, σηματοδότησε την ολοκλήρωση της ζωής του ως μάρτυρα. Οι χριστιανοί, αφού πήραν το λείψανό του, το έθαψαν με σεβασμό δίπλα στη μητέρα του, η οποία σύμφωνα με την παράδοση είχε μαρτυρήσει την ίδια ή την επόμενη ημέρα.