peloponnhsostv.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Διατροφή και Ευεξία: Πώς η Σωστή Διατροφή στα 40 Επηρεάζει την Υγεία μας στα 70

Κοινοποίηση

Διατροφή και Υγιής Γήρανση: Το Μυστικό για μια Ευτυχισμένη Ζωή

Τι πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε τα 70 μας χρόνια με υγεία και ευεξία;

Μία ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες από το Harvard επιχείρησε να απαντήσει σε αυτό το ουσιώδες ερώτημα, παρακολουθώντας πάνω από 100.000 Αμερικανούς για διάρκεια έως και τριών δεκαετιών, με το ελάχιστο όριο ηλικίας των συμμετεχόντων να είναι τα 40 έτη.

Τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Medicine τον περασμένο Μάρτιο, αποκάλυψαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολουθούσαν μία υγιεινή διατροφή κατά την νεανική ή μεσαία ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν γεμάτοι ευεξία. Αυτό συμβαδίζει φυσικά με την τακτική άσκηση και την αποχή από το κάπνισμα.

Ποιες διατροφές συμβάλλουν στην υγιή γήρανση;

Σύμφωνα με την ειδικό στην ευεξία, δρ. Λάνα Γουέν, η μεσογειακή διατροφή έχει καταγραφεί ως μία από τις πιο ευεργετικές επιλογές. Περιλαμβάνει δίαιτες πλούσιες σε:

  • Φυτικά τρόφιμα (Φρούτα, λαχανικά)
  • Άπαχες πρωτεΐνες (Όσπρια, ξηροί καρποί, γιαούρτι)
  • Υγιεινά λιπαρά (Ω3 λιπαρά οξέα, που προσλαμβάνουμε από ελαιόλαδο και λιπαρά ψάρια)

Πώς επηρεάζουν τα ευρήματα τη διατροφή μας στη μέση ηλικία;

«Αυτά τα πρόσφατα ευρήματα στοχεύουν να μας ενθαρρύνουν να υιοθετήσουμε μια πιο θρεπτική και ενσυνείδητη διατροφή», επισημαίνει η Γουέν. «Η επιλογή τροφής πρέπει να εστιάζει σε προϊόντα όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένα, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αυτά τα τρόφιμα μας προσφέρουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που μας παρέχουν ενέργεια για να ολοκληρώσουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις», προσθέτει.

Επίσης, τα ψάρια και το άπαχο κρέας μπορούν να ενταχθούν σε μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά και οι κοτομπουκιές, έχουν συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Η Γουέν καθιστά σαφές ότι η μελέτη επικεντρώθηκε στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων που ήταν ηλικίας 40, 50 και 60 ετών. Αν και δεν εξετάστηκε η διατροφή τους σε νωρίτερες ηλικίες, προηγούμενες μελέτες υποδηλώνουν την ανάγκη για υγιεινές διατροφικές πρακτικές σε όλες τις ηλικίες, τονίζοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσει κανείς τη μετάβαση σε πιο υγιεινές επιλογές.

Δύο Καίρια Ερωτήματα για τις Διατροφικές Επιλογές

Κάθε φορά που επιλέγουμε να καταναλώσουμε ένα προϊόν, πρέπει να αναρωτηθούμε:

  1. Από τι παρασκευάζεται αυτό το προϊόν;
  2. Τι διατροφικά οφέλη θα αποκομίσω;

Με αυτόν τον τρόπο, προϊόντα όπως αναψυκτικά, φρουτοχυμοί γεμάτοι συντηρητικά και αρτοσκευάσματα, όπως κρουασάν και μπισκότα, αποβάλλονται από την καθημερινή μας διατροφή. Δυστυχώς, τα περισσότερα από αυτά τα προϊόντα δεν προσφέρουν καμία διατροφική αξία. Φυσικά, εξαιρέσεις γίνονται σε περιόδους εορτών ή διακοπών, όμως σε μόνιμη βάση η κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γενική Διακοπή Ρεύματος στα Αρδευτικά Βλαχιώτη: Πληροφορίες και Συστάσεις για τους Κατοίκους

Καμπανάκι Παπαζάχου για το Ιόνιο, τα ρήγματα στην Ελλάδα που μπορούν να δώσουν σεισμό πάνω από 7 ρίχτερ

Oμάδα Σύνταξης Γ

Καλαμάτα: Ενθουσίασε το θεατρόφιλο κοινό η κωμωδία «Το καμ μπακ» από το ΔΗΠΕΘΕΚ

Oμάδα Σύνταξης Α