Η Σεισμική Δραστηριότητα στη Δυτική Αττική: Ο Ρόλος του Ρήγματος της Φυλής και της Πάρνηθας
Το βράδυ της Μ. Τετάρτης, 16 Απριλίου 2025, οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής αντιμετώπισαν μια σειρά από μικρούς σεισμούς που προκάλεσαν αναστάτωση. Ο Ευθύμης Λέκκας, γνωστός σεισμολόγος, παρείχε αναγκαίες διευκρινίσεις σχετικά με την πηγή αυτών των σεισμικών δονήσεων.
Ανακοίνωση και Σημαντικά Στοιχεία
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κύριος Λέκκας ανέφερε ότι οι δονήσεις προέρχονται από το ρήγμα της Φυλής ή της Πάρνηθας. «Μετά τις 10 το βράδυ», είπε, «καταγράφηκαν περίπου 15 σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους στην περιοχή της Μάνδρας και στην ευρύτερη Δυτική Αττική. Η πιο έντονη από αυτές είχε μέγεθος 2,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.» Οι δονήσεις έγιναν ιδιαίτερα αισθητές στους κατοίκους της Δυτικής Αττικής και του Λεκανοπεδίου.
Ο κ. Λέκκας εξήγησε περαιτέρω πως «όλη αυτή η δραστηριότητα προέρχεται από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Φυλής ή του ρήγματος της Πάρνηθας.» Ανέφερε επίσης ότι, στο ανατολικό τμήμα αυτού του ρήγματος, είχε εκδηλωθεί ο σεισμός του 1999, ενώ ήρθε στο προσκήνιο και ένας σεισμός 5,3 R το 2019 στο κεντρικό τμήμα, ο οποίος είχε προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους της Αττικής.
Η Σημερινή Κατάσταση και Μέλλον
Αξιολογώντας τη σημερινή σεισμική δραστηριότητα, ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι αυτή περιορίζεται στο δυτικό άκρο του ρήγματος, δηλαδή εκεί που «τελειώνει» το ρήγμα. Εκτίμησε πως το συγκεκριμένο τμήμα δεν έχει τη δυναμικότητα να προκαλέσει μεγαλύτερους σεισμούς με ανησυχητικά μεγέθη. Θεωρεί ότι ίσως θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμούς της τάξης των 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές του να προκαλέσει κάποιον «μεγάλο σεισμό» που θα μπορούσε να εγείρει σοβαρές ανησυχίες στους πολίτες.
Καταλήγοντας, ο Ευθύμης Λέκκας επισήμανε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα ανησυχίας» από τη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, εστιάζοντας στην φυσιολογική αυτή δραστηριότητα των ρηγμάτων στην περιοχή.