Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων στην Πάτρα: Νέα Διανομή Ζωοτροφών
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας συνεχίζει την υπεύθυνη και οργανωμένη προσπάθειά της για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων της πόλης, προχωρώντας σε μια νέα διανομή ζωοτροφής. Η εν λόγω πρωτοβουλία ξεκίνησε από τη Μεγάλη Δευτέρα στον χώρο της πλαζ στην Αγυιά.
Η προσφορά αυτή πραγματοποιείται με ίδιους πόρους του Δήμου, ο οποίος προχώρησε σε ηλεκτρονικό διαγωνισμό και υπέγραψε σύμβαση περίπου 100.000 ευρώ για την αγορά ζωοτροφών. Οι ζωοτροφές διανέμονται σε όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής, σε εθελοντές και φιλόζωους δημότες, που προσφέρουν τη βοήθειά τους όπου χρειάζεται, καθώς και στο καταφύγιο φιλοξενίας αδέσποτων ζώων του Δήμου, το οποίο βρίσκεται στο Δρέπανο.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης διανομής, ικανοποιούνται περίπου 350 αιτήματα, με σχεδόν 11 τόνους ζωοτροφής για ενήλικες σκύλους, 10 τόνους για γάτες και 780 κιλά για κουτάβια. Στην διανομή παρευρέθηκε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Διονύσης Πλέσσας, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Δήμου, φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών:
«Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας που έχουμε ως Δήμος με τις φιλοζωικές οργανώσεις, τους εθελοντές και τους πολίτες που φροντίζουν τα αδέσποτα, προχωράμε για μια ακόμα φορά στην διανομή ξηράς τροφής, η οποία έχει προμηθευτεί από τους δικούς μας οικονομικούς πόρους και όχι από κάποιο πρόγραμμα ή το κράτος».
Η διαχείριση των αδέσποτων ζώων αποτελεί μία ακόμη αρμοδιότητα του κράτους που έχει μεταφερθεί στους Δήμους χωρίς τους απαιτούμενους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό. Ο αγώνας μας είναι συνεχής προς την κατεύθυνση της αλλαγής αυτής της πολιτικής. Η προσπάθεια του Δήμου συνδυάζεται με την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τον περιορισμό της αναπαραγωγής των ζώων συντροφιάς, μέσω της στείρωσης καθώς και της υιοθεσίας αδέσποτων.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Δήμος στο πλαίσιο της δομής διαχείρισης αδέσποτων ζώων στο Δρέπανο, φιλοξενεί ζώα τα οποία στειρώνει, καθώς και τραυματισμένα ζώα ή ζώα που έχουν εγκαταλειφθεί. Το ζήτημα των δεκάδων εγκαταλείψεων είναι μεγάλο και δεν μπορεί να λυθεί μόνο από το Δήμο, απαιτώντας τη στήριξη και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.