Αντίκτυπος του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Τουρκοελληνική Διμερής Σχέση
Η Αντίδραση της Τουρκίας
Η αντίδραση της Τουρκίας στον **Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό** που ανακοίνωσε η Ελλάδα ήταν αναμενόμενη. Στις 16 Απριλίου 2025, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας πως ο σχεδιασμός περιλαμβάνει περιοχές που παραβιάζουν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες της Τουρκίας στο **Αιγαίο** και την **Ανατολική Μεσόγειο**. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι **μονομερείς ενέργειες** και διεκδικήσεις της Ελλάδας «δεν θα έχουν νομικές συνέπειες» για την Τουρκία.
Η τουρκική κυβέρνηση προειδοποιεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποφεύγει **μονομερείς κινήσεις** σε περιοχές όπως το Αιγαίο και η Μεσόγειος, επισημαίνοντας ότι το **διεθνές ναυτικό δίκαιο** προάγει τη συνεργασία μεταξύ των παράκτιων κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο, η Τουρκία δηλώνει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα για την επίλυση **περιβαλλοντικών ζητημάτων** και άλλων θεμάτων που αφορούν την περιοχή.
Το Πνεύμα Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας
Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι, σύμφωνα με τη Διακήρυξη των Αθηνών για τις **Φιλικές Σχέσεις** και την **Καλή Γειτονία** που υπογράφηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023, η Τουρκία επιμένει στη σημασία μιας ειλικρινούς και ολοκληρωμένης προσέγγισης για την επίλυση των προβλημάτων με βάση το **διεθνές δίκαιο**, την ισότητα και την καλή γειτονία με την Ελλάδα. Αυτή η προτροπή για συνεργασία υπογραμμίζει τη διάθεση της Τουρκίας να συμμετάσχει σε διάλογο και να συνεργαστεί σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Η κατάσταση στην περιοχή είναι περίπλοκη και απαιτεί προσοχή για την αποφυγή περαιτέρω εντάσεων. Η Τουρκία εκφράζει την ετοιμότητά της να συνεργαστεί, αλλά ταυτόχρονα δηλώνει με σαφήνεια την προάσπιση των εθνικών της δικαιωμάτων. Ο διάλογος και η αμοιβαία κατανόηση παραμένουν κεντρικά στοιχεία για την πρόοδο στις σχέσεις των δύο χωρών.