peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΝ.ΛΑΚΩΝΙΑΣΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οριστικές Μελέτες Αναβατορίου στο Κάστρο Μονεμβασίας: Πράσινο Φως από το ΚΑΣ

E0fa17ac842a7ed5afd0c48c0fc0df8c
Κοινοποίηση

Προώθηση του Αναβατορίου στο Κάστρο Μονεμβασίας

ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ. Ομόφωνα εγκρίθηκαν χθες το βράδυ από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) οι οριστικές μελέτες που αφορούν το έργο της «Προμήθειας και εγκατάστασης αναβατορίου ατόμων για το Κάστρο της Μονεμβασίας». Αυτές οι μελέτες περιλαμβάνουν αρχιτεκτονική, στατική-αντισεισμική και γεωτεχνική ανάλυση, αναμένοντας να κάνουν το ιστορικό αυτό μνημείο πιο προσιτό σε όλους τους επισκέπτες.

Η αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπει την κατασκευή δύο σταθμών: του άνω και του κάτω, με μόνο έναν πυλώνα τοποθετημένο πίσω από το τείχος της ‘Ανω Πόλης, κοντά στον σταθμό άφιξης. Ο κάτω σταθμός θα βρίσκεται περίπου 150 μέτρα μακριά από την πύλη εισόδου της καστροπολιτείας, όπου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετητών, δεν θα είναι ορατός. Η σχεδίαση θα διασφαλίσει ότι η κατασκευή θα είναι περιορισμένων διαστάσεων και θα εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον. Αντίστοιχα, ο σταθμός άφιξης θα απέχει περίπου 120 μέτρα από τον σταθμό εισόδου και δεν θα είναι ορατός από την ξηρά. Οι μελετητές τόνισαν ότι το σύνολο του έργου θα είναι ορατό μόνο από τη θάλασσα, με τα μόνα ορατά στοιχεία από την ξηρά να είναι ο πυλώνας και οι καμπίνες του αναβατορίου.

Το σχεδιαζόμενο εναέριο αναβατόριο θα είναι εξοπλισμένο με δύο καμπίνες, οι οποίες θα μπορούν να φιλοξενήσουν έως 15 άτομα η κάθε μία (10 καθήμενους και 5 όρθιους) ή δύο αμαξίδια ΑμεΑ με τους συνοδούς τους, ή ακόμα και ένα φορείο ασθενοφόρου. Αυτές οι καμπίνες θα εξυπηρετούν άτομα με αναπηρία και γενικά εμποδιζόμενα άτομα, καθώς και περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή μεταφοράς υλικών. Η απόσταση των 120 μέτρων θα καλύπτεται σε λιγότερο από ένα λεπτό, κάτι που θα διευκολύνει σημαντικά την προσβασιμότητα. Το έργο έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.

Παράλληλα με την κατασκευή του αναβατορίου, θα υλοποιούνται δύο υποέργα: η αποκατάσταση τμήματος της ανοδομής του αρχαίου τείχους που γειτνιάζει με τον άνω σταθμό, έργο το οποίο έχει ήδη ολοκληρωθεί, και η υλοποίηση ενός δικτύου διαδρομών περιήγησης στην ‘Ανω Πόλη, το οποίο εκτελεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας. Αυτό το δίκτυο θα συνδεθεί άμεσα με το τερματικό χώρο του αναβατορίου, διασφαλίζοντας απρόσκοπτη πρόσβαση σε Άτομα με Αναπηρία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ, έγιναν παρεμβάσεις μέσω επιστολών από διάφορους φορείς. Ο Σύλλογος Φίλων Μονεμβασίας ζήτησε αναβολή της συζήτησης του θέματος, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για την αρχιτεκτονική μελέτη. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων επεσήμανε ότι το θέμα συζητείται εσπευσμένα, παρά τις αντιδράσεις των πολιτών και της επιστημονικής κοινότητας, αναφέροντας επίσης την διαμαρτυρία της Europa Nostra και τις ανησυχίες για την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία της περιοχής.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και έχει υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Μονεμβασίας και του Αναπτυξιακού Οργανισμού «Πάρνωνας». Η έγκριση για την ανέγερση του αναβατορίου είναι ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της προώθησης της προσβασιμότητας και της αειφορίας στην ιστορική περιοχή.

Πηγή: NotosPress

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Το αγωνιστικό πρόγραμμα της ΕΠΣ Λακωνίας για το Σαββατοκύριακο

Θεσσαλονίκη Αντίκτυποι της Κλιματικής Κρίσης στις Μυδοκαλλιέργειες

Διάλογος για τα Πυρηνικά: Η Επιστολή Τραμπ προς τον Υψηλό Ηγέτη του Ιράν