Διαδραστικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στην Αρκαδία
Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου υλοποιούν ένα φιλόδοξο εκπαιδευτικό διαδραστικό πρόγραμμα με τίτλο «Αναζητώντας τον κρυμμένο θησαυρό του Αρχαιολογικού Μουσείου Τρίπολης». Το πρόγραμμα προγραμματίστηκε από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με υπεύθυνο καθηγητή τον Δρ Γεώργιο Λέπουρα και Υπεύθυνη εργαστηρίου τη Δρ Γεωργία Γιαννακοπούλου. Η πρωτοβουλία αυτή προέρχεται από την ερευνητική ομάδα φοιτητών του εν λόγω τμήματος και εντάσσεται στο πλαίσιο του μαθήματος «Μέθοδοι Ανάπτυξης και Διαμόρφωσης Εκπαιδευτικού Περιεχομένου». Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σε σχολεία που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της Διεύθυνσης, σε συνεργασία με τους αρμόδιους Συμβούλους Εκπαίδευσης.
Sκοποί του Προγράμματος
Ο βασικός στόχος του προγράμματος είναι να εξοικειώσει μαθητές και εκπαιδευτικούς με βιωματικές προσεγγίσεις της τοπικής ιστορίας, την χρήση ψηφιακών εργαλείων και τις ανακαλυπτικές και συνεργατικές μεθόδους μέσω ερευνών πεδίου. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν το μοντέλο της ανεστραμμένης τάξης, το οποίο προάγει την ενεργή συμμετοχή και την προσωπική εμπλοκή στη μάθηση.
Μέσω της συμμετοχής τους, οι μαθητές θα γνωρίσουν σε βάθος το Αρχαιολογικό Μουσείο Τρίπολης, θα εμβαθύνουν στην αρχαία ιστορία και τις αρχαιότητες της Αρκαδίας, επιδιώκοντας μια ολιστική κατανόηση του πλούτου της τοπικής τους κληρονομιάς.
Φάσεις και Διάχυση Αποτελεσμάτων
Η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος θα διενεργηθεί στην Στ’ τάξη του 9ου Δημοτικού Σχολείου Τρίπολης σε τρεις φάσεις. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ακολουθήσει διάχυση των αποτελεσμάτων στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία. Αυτή η διαδικασία στοχεύει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης γύρω από την τοπική ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά, προσφέροντας πολύτιμα εργαλεία και γνώσεις στους συμμετέχοντες.
Μέσα από αυτές τις προσπάθειες, ευελπιστούμε να συνεχίσουμε τη γόνιμη συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, ώστε να αναπτύξουμε προγράμματα και δράσεις που θα ενισχύουν τη γνώση και την εκτίμηση της τοπικής ιστορίας.