Η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2025» στην Ανδραβίδα
ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ. Η Πολυεθνική Αεροπορική Άσκηση «Ηνίοχος 2025», η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε σήμερα, Παρασκευή 11 Απριλίου, έχει αποδείξει τη δυναμική συνεργασία των αεροπορικών δυνάμεων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κύρια Μονάδα φιλοξενίας της άσκησης ήταν η Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, από την οποία επιχείρησαν σχεδόν όλα τα μαχητικά αεροσκάφη των ξένων αποστολών. Επιπλέον, η πλειοψηφία των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) επιχειρούσε από την 116 Πτέρυγα Μάχης.
Συμμετοχές και Αεροπορικές Δυνάμεις
Η άσκηση «Ηνίοχος 2025» συγκέντρωσε τη συμμετοχή συνολικά 12 χωρών, αποδεικνύοντας την ιστορική της συμμετοχή στον τομέα των αεροπορικών δυνάμεων. Οι χώρες που συμμετείχαν περιλάμβαναν τη Γαλλία με τα Μ-2000, τις ΗΠΑ με F-16, KC-46 και KC-135, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με M2000/9, την Ινδία με SU-30, την Ισπανία με F/A-18 Hornet, το Ισραήλ με G-550, την Ιταλία με Tornado, το Κατάρ με F-15, το Μαυροβούνιο με B-412, την Πολωνία με F-16 και τη Σλοβενία με PC-9. Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με όλους τους τύπους μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και με ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.
Αριθμοί και Επιχειρησιακή Δραστηριότητα
Κατά τη διάρκεια της άσκησης, πραγματοποιήθηκαν 1.300 έξοδοι σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών. Αυτή η εντυπωσιακή επίδοση αναδεικνύει το επίπεδο ετοιμότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων. Επίσης, δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου συνέβαλαν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στη συμμετοχή παρατηρητών από την Κύπρο, το Μπαχρέιν και τη Σλοβακία.
Αεροπορικές Αποστολές και Νέες Τεχνολογίες
Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος 2025», εκτελέστηκαν όλα τα είδη των αεροπορικών αποστολών, υπό έντονο ρυθμό μάχης, τόσο ημέρα όσο και νύχτα. Ολόκληρο το φάσμα σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων καλύφθηκε σε μια σειρά πολύπλοκων σεναρίων υψηλού ρεαλισμού. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν αποστολές με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.
Πηγή: NotosPress