Το Μέλλον των Βιολογικών Καλλιεργειών στην Πελοπόννησο
Στην Πελοπόννησο, η έλλειψη εργατικού δυναμικού έχει αναδειχθεί σε κρίσιμο ζήτημα για τους παραγωγούς, οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν τις καλλιέργειές τους και την παραγωγική τους ικανότητα. Σε αυτό το περιβάλλον, οι γυναίκες που ασχολούνται με την καλλιέργεια βιολογικών προϊόντων εδώ και πάνω από μία δεκαετία εκφράζουν ανησυχία για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Στην Αργολίδα, η συμμετοχή γυναικών στην βιολογική γεωργία είναι εντυπωσιακή και έχει οδηγήσει σε επιτυχίες που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Η Σοφία Καραμάνου, μία έμπειρη αγρότισσα που έχει διανύσει τρεις δεκαετίες στη βιολογική γεωργία, περιγράφει την κατάσταση: «Μέχρι πριν από 2-3 χρόνια, παρόλο που η πορεία μας ήταν συχνά δύσκολη, οι κόποι μας αμείβονταν. Όμως, η κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια. Η διαχείριση ασθενειών όπως ο τετράνυχος έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς αυτοί οι παράγοντες επιστρέφουν με ένταση». Αυτή η δήλωση καταδεικνύει τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί.
Προσωπικές Επιλογές και Καθημερινές Προκλήσεις
Η κα Καραμάνου αναγνωρίζει τη σημασία της προσωπικής επιλογής για όποιον σκέφτεται να ασχοληθεί με τη γεωργία. «Πρέπει να αγαπάς αυτόν τον τρόπο ζωής και να είσαι έτοιμος να ανταποκριθείς σε ποικίλα ερωτήματα», τονίζει. Επισημαίνει ότι οι λόγοι για να ασχοληθεί κάποιος με τη γεωργία είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν και εξίσου σοβαροί λόγοι που θα μπορούσαν να τον κάνουν να απομακρυνθεί από αυτόν τον τομέα. Σημαντικά ζητήματα, όπως η απουσία ενός λειτουργικού συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα και οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας και νερού, δημιουργούν συνθήκες ανασφάλειας για τους αγρότες.
Η Δήμητρα Τσακίρη, που εισήλθε στο χώρο της βιολογικής γεωργίας το 2004, συμφωνεί με την κα Καραμάνου. Αναφέρεται στην έλλειψη σταθερών εσόδων, που απογοητεύει τους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία, καθώς το επάγγελμα απαιτεί ιδιαίτερη αντοχή και επιμονή. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρεί μία υποχώρηση της βιολογικής καλλιέργειας, καθώς οι αγρότες εγκαταλείπουν τον τομέα λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Η Έκρηξη Στη Βιολογική Καλλιέργεια και ο Ρόλος των Γυναικών
Παρόλο που υπάρχουν προκλήσεις, η εμπειρία των γυναικών στον τομέα δείχνει πως η εμπιστοσύνη κερδίζεται με τον χρόνο. Η κα Τσακίρη σημειώνει ότι, αν και οι γυναίκες αρχικά αντιμετωπίζουν καχυποψία σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, με τη δουλειά και την αφοσίωσή τους κερδίζουν την αναγνώριση και την δίκαιη αντιμετώπιση. Παρά τις δυσκολίες, αυτές οι γυναίκες δείχνουν ότι είναι αποφασισμένες και προϊόντα της βιολογικής γεωργίας αρχίζουν να αναγνωρίζονται στην αγορά.
Η Ελπίδα για το Μέλλον του Πρωτογενούς Τομέα
Η αισιοδοξία υπάρχει όσον αφορά την εργασία στα χωράφια, με την κα Τσακίρη να δηλώνει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί να επιλυθούν τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη εργατικών χεριών. Οι νέοι, ωστόσο, παραμένουν απομακρυσμένοι από τις καλλιέργειες, κυρίως λόγω της φύσης του επαγγέλματος και της ανασφάλειας που επικρατεί. Η κα Τσακίρη πιστεύει ότι οι γυναίκες που διατηρούν τον τομέα της γεωργίας αξίζουν σεβασμό, αφού οι επιλογές τους είναι συνειδητές και επιτυχημένες.
Τέλος, μία γυναίκα που προέρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης και τελευταία ασχολείται με βιολογικές καλλιέργειες, σημειώνει ότι είναι υποχρέωσή της να διατηρήσει τη γη των γονιών της. Ωστόσο, ανησυχεί για τη νεολαία που δεν ενδιαφέρεται για τις καλλιέργειες, προειδοποιώντας ότι είμαστε μάρτυρες μιας ανησυχητικής εγκατάλειψης των αγρών. «Ελπίζω ότι δεν θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον κάποιο διατροφικό πρόβλημα», καταλήγει, αναδεικνύοντας την ανάγκη για δράσεις που θα αναζωογονήσουν τον τομέα της γεωργίας στην Πελοπόννησο.