Ανησυχίες για την Εφαρμογή Κοινοτικής Οδηγίας στους Αλιείς
Την περασμένη εβδομάδα, μια νέα ανησυχία προέκυψε στους αλιείς της χώρας μας, εξαιτίας της ανάγκης διευθέτησης του ζητήματος που σχετίζεται με την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας για τον τρόπο ζύγισης των αλιευμάτων και τη χρήση πιστοποιημένων μηχανών ζύγισης από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.).
Αντιδράσεις Αλιέων και Ρόλος της Κυβερνητικής Παρέμβασης
Ο βουλευτής της Π.Ε. Λακωνίας, Ν. Κρητικός, τονίζει ότι το ζήτημα δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό, αλλά επηρεάζει γενικότερα τη Νότιο Ευρώπη. Οι αλιείς εκφράζουν τις διαμαρτυρίες τους σχετικά με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού, ο οποίος τους επιβάλει να ζυγίζουν τα αλιεύματά τους κατά την εκφόρτωση στο λιμάνι. Σύμφωνα με τις αναφορές τους, αυτή η διαδικασία είναι ανεφάρμοστη, προκαλεί σοβαρά προβλήματα και μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία.
Ο κ. Κρητικός αναφέρει ότι σύμφωνα με τους αλιείς, από αυτήν τη νέα κανονιστική ρύθμιση πλήττονται περίπου 10.000 σκάφη – μικρά και μεγάλα – σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο κλάδος ζητά άμεσα μέτρα για τη στήριξη της βιωσιμότητας του, επισημαίνοντας τα διαρκώς αυξανόμενα προβλήματα που απειλούν το επάγγελμά τους.
Η Σημασία της Αλιείας για την Ελληνική Οικονομία
Ο βουλευτής επισημαίνει ότι η αλιεία συνιστά έναν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Προσθέτει πως η κυβέρνηση έχει σταθερή δέσμευση να υποστηρίζει τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους στον τομέα αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, υπέβαλε μια σειρά ερωτήσεων προς τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστο Κέλλα, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες διευθέτησης του προβλήματος.
Συγκεκριμένα, η ερώτηση εστιάζει στις ενέργειες που μπορεί να αναλάβει το Υπουργείο προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση όσον αφορά την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας, σε συνδυασμό με τροποποιήσεις που θα είναι αποδεκτές από τον κλάδο.
Επιπλέον, ρωτάται ποια μέτρα προτίθεται να ληφθούν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου των αλιέων, οι οποίοι έχουν μακροχρόνια συμβολή στην εθνική οικονομία.