Θλίψη για την απώλεια του Δημήτρη Βουνάτσου
Ξημερώματα, στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, εξέπνευσε ο Δημήτρης Βουνάτσος, σε ηλικία 82 ετών, κατόπιν πολυήμερης νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ο θάνατός του προήλθε από την επιπλοκή ενός σοβαρού αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, που είχε υποστεί προηγουμένως.
Ο Δημήτρης Βουνάτσος είχε διαγράψει σημαντική πορεία στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, καθώς υπηρέτησε για πολλά χρόνια ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο νομό Λέσβου. Επιπλέον, είχε αναλάβει τη θέση του αιρετού νομάρχη και είχε διατελέσει δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Λέσβου, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην τοπική κοινωνία.
Γεννημένος από τον Φωκίωνα Βουνάτσο, δικηγόρο και στέλεχος της Εθνικής Αντίστασης στη Λέσβο, από μικρή ηλικία ο Δημήτρης επηρεάστηκε από το πολιτικό κλίμα της εποχής. Είναι πτυχιούχος Νομικής και είχε διαρκή σύνδεση με τον τομέα της δικηγορίας, ενώ η προσωπική του ζωή ήταν επίσης αξιοσημείωτη, καθώς ήταν παντρεμένος με την Μυρσίνη Κουντούρη.
Μια αξιοσημείωτη πολιτική σταδιοδρομία
Ο Δημήτρης Βουνάτσος σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου επωφελήθηκε από υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ). Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό από το 1968 έως το 1970 και εντάχθηκε στον φοιτητικό συνδικαλισμό.
Στο Πανεπιστήμιο, εξέχουσα θέση είχε ο φοιτητικός του συνδικαλισμός, καθώς εξελέγη Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής και προεδρεύων στην Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος (ΕΦΕΕ). Ταυτόχρονα, αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Λεσβίων Φοιτητών και συμμετείχε ενεργά σε πολιτικές φοιτητικές οργανώσεις, όπως η Δημοκρατική Αντίσταση Σπουδαστών (ΔΑΣ) και η Ελληνική Δημοκρατική Νεολαία (ΕΔΗΝ). Ο Βουνάτσος ήταν κι ένα σημαντικό στέλεχος της Γενιάς του ‘114, ανήκοντας στα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συμμετέχοντας σε όλα τα όργανα βάσης του κόμματος στη Λέσβο.
Η πολιτική του σταδιοδρομία ξεκίνησε το 1981, όταν εκλέχθηκε πρώτος βουλευτής και από τότε επανεκλέχθηκε σε όλες τις βουλευτικές εκλογές που ακολούθησαν, μέχρι το 1996, συμπληρώνοντας 15 χρόνια προσφοράς στο κοινοβούλιο του νομού Λέσβου. Ορισμένα από τα επιτεύγματά του περιλαμβάνουν την εκλογή του ως Νομάρχη Λέσβου, επικεφαλής του Ανεξάρτητου Συνδυασμού «Λαϊκή Ενότητα» το 1999, καθώς και τις επιτυχείς εκλογές του ως δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Λέσβου το 2010 με ποσοστό 57,8%.
Η απώλεια του Δημήτρη Βουνάτσου αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα για την πολιτική σκηνή της Λέσβου και της χώρας γενικότερα, καθώς το έργο και η κληρονομιά του θα συνεχίσουν να είναι πηγή έμπνευσης για τις μελλοντικές γενιές.