Τσουρέκι: Μια Εύκολη και Γρήγορη Συνταγή
Το τσουρέκι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πασχαλινών παραδόσεων, και αυτή η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη παρέχει έναν εξαιρετικά απλό και γρήγορο τρόπο για να το ετοιμάσετε. Χωρίς να απαιτεί προζύμι και με λιγότερο χρόνο προετοιμασίας, η συγκεκριμένη εκδοχή είναι ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν αυτό το παραδοσιακό έδεσμα χωρίς πολύ κόπο.
Υλικά για Τσουρέκι
Για να φτιάξετε το τσουρέκι σας, θα χρειαστείτε:
- 200 γρ. γάλα πλήρες
- 2 αυγά, μεσαία
- 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- Ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
- 550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
- ½ κ.γ. αλάτι
- 14 γρ. ξηρή μαγιά
- 4,5 γρ. μαχλέπι
- 1,5 γρ. μαστίχα
- 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κρόκο, αυγού αραιωμένο με 1 κ.σ. γάλα
- 30 γρ. αμύγδαλα φιλέ
- Σπορέλαιο, για το άλειμμα
Διαδικασία Εκτέλεσης
Για να προετοιμάσετε το τσουρέκι, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
- Ρίξτε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
- Κόψτε το βούτυρο σε κύβους και προσθέστε το στον κάδο.
- Χτυπήστε με τον γάτζο σε μέτρια ταχύτητα για 15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσετε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
- Αλείψτε τα χέρια σας με σπορέλαιο και πλάστε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα.
- Αλείψτε με σπορέλαιο ένα μπολ και τοποθετήστε μέσα τη ζύμη.
- Καλύψτε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Πλάστε ξανά τη ζύμη και κόψτε την στη μέση. Πλάστε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα και κόψτε το σε 3 ίσα κομμάτια.
- Ανοίξτε τα κομμάτια σε φυτίλια μήκους 30-35 εκ.
- Τοποθετήστε τρία φυτίλια κάθετα μπροστά σας και συνδέστε τις πάνω άκρες. Δημιουργήστε μια πλεξούδα και γυρίστε τις κάτω άκρες προς τα μέσα.
- Επαναλάβετε τη διαδικασία για το δεύτερο τσουρέκι.
- Αλείψτε ένα ορθογώνιο ταψί (28×36 εκ.) με σπορέλαιο και τοποθετήστε τα τσουρέκια.
- Καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τα σε ζεστό μέρος για 1-1.5 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Αλείψτε τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίστε με τα φιλέ αμυγδάλου.
- Ψήστε για 25-30 λεπτά στην πάνω σχάρα, προσέχοντας να μην ανοίξετε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
- Αφαιρέστε από τον φούρνο και σερβίρετε.
Αυτή η νόστιμη και εύκολη συνταγή για τσουρέκι υπόσχεται να γίνει η αγαπημένη σας για κάθε Πάσχα!