peloponnhsostv.gr
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τσουρέκι: Η Απλούστερη Συνταγή για το Πατροπαράδοτο Πασχαλινό Γλύκισμα

9868067bf24044b77729ed8bf6e26fd2 no watermark
Κοινοποίηση

Τσουρέκι: Μια Εύκολη και Γρήγορη Συνταγή

Το τσουρέκι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των πασχαλινών παραδόσεων, και αυτή η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη παρέχει έναν εξαιρετικά απλό και γρήγορο τρόπο για να το ετοιμάσετε. Χωρίς να απαιτεί προζύμι και με λιγότερο χρόνο προετοιμασίας, η συγκεκριμένη εκδοχή είναι ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν αυτό το παραδοσιακό έδεσμα χωρίς πολύ κόπο.

Υλικά για Τσουρέκι

Για να φτιάξετε το τσουρέκι σας, θα χρειαστείτε:

  • 200 γρ. γάλα πλήρες
  • 2 αυγά, μεσαία
  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • Ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 14 γρ. ξηρή μαγιά
  • 4,5 γρ. μαχλέπι
  • 1,5 γρ. μαστίχα
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκο, αυγού αραιωμένο με 1 κ.σ. γάλα
  • 30 γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • Σπορέλαιο, για το άλειμμα

Διαδικασία Εκτέλεσης

Για να προετοιμάσετε το τσουρέκι, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Ρίξτε στον κάδο του μίξερ το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, το αλάτι, τη μαγιά, το μαχλέπι και τη μαστίχα.
  • Κόψτε το βούτυρο σε κύβους και προσθέστε το στον κάδο.
  • Χτυπήστε με τον γάτζο σε μέτρια ταχύτητα για 15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσετε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
  • Αλείψτε τα χέρια σας με σπορέλαιο και πλάστε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα.
  • Αλείψτε με σπορέλαιο ένα μπολ και τοποθετήστε μέσα τη ζύμη.
  • Καλύψτε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και αφήστε το σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Πλάστε ξανά τη ζύμη και κόψτε την στη μέση. Πλάστε το κάθε κομμάτι σε μακρόστενο σχήμα και κόψτε το σε 3 ίσα κομμάτια.
  • Ανοίξτε τα κομμάτια σε φυτίλια μήκους 30-35 εκ.
  • Τοποθετήστε τρία φυτίλια κάθετα μπροστά σας και συνδέστε τις πάνω άκρες. Δημιουργήστε μια πλεξούδα και γυρίστε τις κάτω άκρες προς τα μέσα.
  • Επαναλάβετε τη διαδικασία για το δεύτερο τσουρέκι.
  • Αλείψτε ένα ορθογώνιο ταψί (28×36 εκ.) με σπορέλαιο και τοποθετήστε τα τσουρέκια.
  • Καλύψτε με διάφανη μεμβράνη και αφήστε τα σε ζεστό μέρος για 1-1.5 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
  • Αλείψτε τα τσουρέκια με τον κρόκο και πασπαλίστε με τα φιλέ αμυγδάλου.
  • Ψήστε για 25-30 λεπτά στην πάνω σχάρα, προσέχοντας να μην ανοίξετε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
  • Αφαιρέστε από τον φούρνο και σερβίρετε.

Αυτή η νόστιμη και εύκολη συνταγή για τσουρέκι υπόσχεται να γίνει η αγαπημένη σας για κάθε Πάσχα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πάτρα: Καταδίκη 18χρονης για ξυλοδαρμό συμμαθήτριας της σε νυχτερινό ΕΠΑΛ

Oμάδα Σύνταξης Α

25η Μαρτίου: Εορτασμός και Επετειακές Εκδηλώσεις στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Μαζική Διαμαρτυρία για τα Τέμπη Προς τον ΟΣΕ από το Άγαλμα Βενιζέλου