Σε Κίνδυνο οι Μυκηναϊκές Γέφυρες της Αργολίδας
Μερικά από τα πιο σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της Ευρώπης, οι μυκηναϊκές γέφυρες της Αργολίδας, βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Η εγκατάλειψη, η έλλειψη συντήρησης και οι ανθρωπογενείς παρεμβάσεις οδηγούν σε ανησυχητική φθορά αυτών των σπάνιων αρχιτεκτονικών δείγματος της Μυκηναϊκής Εποχής, που χρονολογούνται πάνω από 3.400 χρόνια. Η απουσία προστατευτικών έργων έχει επιφέρει σε πολλές περιπτώσεις σοβαρές ζημιές ή ακόμα και μερική καταστροφή.
Οι 17 γνωστές μυκηναϊκές γέφυρες της Αργολίδας αποτελούν μοναδικά τεχνικά έργα της προϊστορικής περιόδου. Κατασκευάστηκαν με σκοπό να εξυπηρετήσουν το εκτεταμένο δίκτυο δρόμων που συνέδεαν τα σημαντικά κέντρα του μυκηναϊκού κόσμου. Ιδιαίτερη σημασία έχει το τριπλό γεφύρι στο χωριό Αρκαδικό, καθώς και το περίφημο γεφύρι της Καζάρμας, το οποίο εξακολουθεί να χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα.
Η Ιστορική Αξία και οι Κίνδυνοι που Απειλούν τις Γέφυρες
Το γεφύρι της Καζάρμας, το οποίο βρίσκεται στον αρχαίο δρόμο που συνέδεε τις Μυκήνες και την Τίρυνθα με την Επίδαυρο, κατασκευάστηκε γύρω στο 1300 π.Χ. και θεωρείται η αρχαιότερη τοξωτή γέφυρα της Ευρώπης που εξακολουθεί να είναι σε χρήση. Ωστόσο, όπως και τα υπόλοιπα γεφύρια της περιοχής, δεν έχει λάβει την απαραίτητη προστασία και αποκατάσταση, με αποτέλεσμα τη σταδιακή υποβάθμισή του. Οι διαρκείς φυσικές φθορές και οι ανθρώπινες παρεμβάσεις αποτελούν σοβαρές απειλές για την ακεραιότητά τους, και αν δεν υπάρξει άμεση κρατική παρέμβαση, υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστούν οριστικά.
Πρωτοβουλία στη Βουλή για τη Διάσωση των Γεφυρών
Το ζήτημα των μυκηναϊκών γεφυρών έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Ανδριανός, μέσω ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο βουλευτής ζήτησε πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που αφορά την προστασία, αποκατάσταση και ανάδειξη αυτών των μνημείων, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά τους.
Ο κ. Ανδριανός τόνισε ότι τα αρχαία γεφύρια της Αργολίδας δεν είναι μόνο σημαντικά μνημεία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και τουριστικά σημεία ενδιαφέροντος, τα οποία, εάν συντηρηθούν και αναδειχθούν κατάλληλα, έχουν τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν την τοπική οικονομία. Η ερώτησή του επαναφέρει τη συζήτηση γύρω από ένα χρόνιο πρόβλημα εγκατάλειψης αρχαιολογικών χώρων στην Αργολίδα, με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα υπάρξουν άμεσες ενέργειες από το Υπουργείο Πολιτισμού.