Ψηφιακές Πληρωμές: Αλλαγές και Προτιμήσεις στη Γενιά Z στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανελλαδικής έρευνας που διεξήγαγε η Visa σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ, το 80% της Γενιάς Z στην Ελλάδα επιλέγει τις ψηφιακές πληρωμές ως προτιμώμενη μέθοδο συναλλαγών. Αυτή η έρευνα αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το πώς οι νέοι καταναλωτές ηλικίας 17-30 ετών αλληλεπιδρούν με τον κόσμο των αγορών.
Μάλιστα, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (56%) δείχνουν να συνδυάζουν αγορές από το διαδίκτυο και από φυσικά καταστήματα. Όταν πρόκειται για τις μεθόδους πληρωμής, σχεδόν 8 στους 10 προτιμούν τις ψηφιακές επιλογές, αν και το 40% των καταναλωτών που ψωνίζουν σε φυσικά καταστήματα εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μετρητά.
Προτίμηση στις Ψηφιακές Πληρωμές για Συναλλαγές Άνω των 20 Ευρώ
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ οι κάρτες και τα μετρητά προτιμώνται σχεδόν εξίσου για συναλλαγές έως 20 ευρώ, οι ψηφιακές πληρωμές αποκτούν προβάδισμα για αγορές από 21 ευρώ και άνω. Συγκεκριμένα, το 75% των καταναλωτών επιλέγει ψηφιακές πληρωμές για αγορές μεταξύ 21-50 ευρώ, ποσοστό που ανέρχεται σε 82% για την κατηγορία 51-100 ευρώ και σε 84% για αγορές άνω των 100 ευρώ.
Αυξανόμενη Τάση στις Διαδικτυακές Αγορές
Η έρευνα επισημαίνει τη σταδιακή αύξηση της διαδικτυακής αγοραστικής δραστηριότητας από τη Gen Z. Το 28% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ψωνίζει διαδικτυακά μία ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, ενώ το 42% το κάνει μία ή δύο φορές το μήνα. Αν και το 38% τείνει να πραγματοποιεί αγορές μέσω των social media, αυτό δεν γίνεται με συστηματικότητα.
Σημαντικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις αγοραστικές επιλογές περιλαμβάνουν την προσωπική έρευνα σε διαδικτυακούς ιστότοπους και πλατφόρμες αγορών (35%), τις διαφημίσεις στα social media (16%) και τις διαφημίσεις σε φυσικά καταστήματα (16%). Ωστόσο, η παραδοσιακή διαφήμιση (πολιτικές επικοινωνίας μέσω email, τηλεοπτικές διαφημίσεις, notifications σε εφαρμογές) φαίνεται να έχει λιγότερη επιρροή στις επιλογές αυτής της ηλικιακής ομάδας.
Αισθάνονται Ανασφάλεια για Αγορές από Νέες Ιστοσελίδες
Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των διαδικτυακών αγορών, το 65% των συμμετεχόντων εξέφρασε ανασφάλεια κατά την αγορά από “άγνωστες ή νέες ιστοσελίδες”. Εκτός αυτών, οι αγορές από διεθνή marketplaces και μέσω social media θεωρούνται οι λιγότερο αξιόπιστες με 9% και 12% αντίστοιχα.
Ο Νίκος Πετράκης, Country Manager της Visa στην Ελλάδα, υπογράμμισε τη σημασία της κατανόησης των αγοραστικών συνηθειών της Gen Z, αναφέροντας: “Η Gen Z διαμορφώνει το μέλλον του εμπορίου και εμείς, με καινοτόμες και ασφαλείς λύσεις πληρωμών, επιδιώκουμε να κάνουμε τις αγορές τους όχι μόνο άνετες αλλά και ευχάριστες.” Ο ίδιος επίσης σημείωσε ότι οι διαδικτυακές αγορές και οι ευκολίες που προκύπτουν από αυτές προσφέρουν σημαντικές εμπορικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις.
Η Βάλια Αρανίτου, επιστημονική διευθύντρια του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ, ανέφερε ότι οι ψηφιακές πληρωμές αναδεικνύονται σε σημαντικό παράγοντα στην καθημερινότητα της Gen Z, εστιάζοντας στην ευκολία και την ταχύτητα των διαδικασιών, τόσο σε φυσικά όσο και σε διαδικτυακά καταστήματα. Παράλληλα, τόνισε ότι πολλοί νέοι καταναλωτές βασίζονται κυρίως στην ατομική τους έρευνα, με τα social media να αποτελούν δευτερεύουσα πηγή πληροφόρησης.
Στοιχεία Έρευνας
Η έρευνα που διεξήχθη από το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ για λογαριασμό της Visa Ελλάδας είχε ως στόχο να εξετάσει τις καταναλωτικές συνήθειες και τους τρόπους πληρωμών της Gen Z στην Ελλάδα, ηλικίας 17 έως 30 ετών. Το δείγμα περιλάμβανε 600 άτομα και οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν από 3 έως 25 Φεβρουαρίου 2025.
Πηγή: https://www.capital.gr/