peloponnhsostv.gr
ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τραμπ: Ανακήρυξη της 8ης Μαΐου ως Ημέρας Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και η Σημασία των ΗΠΑ στις Επιτυχίες του Πολέμου

6978a9b8163755b847d8a784e85e2f28
Κοινοποίηση

Η 8η Μαΐου ως Ημέρα της Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες, Τετάρτη, μια σημαντική διακήρυξη, σύμφωνα με την οποία ορίζει την 8η Μαΐου ως «Ημέρα της Νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». Αυτή η απόφαση προήλθε από την εκτίμησή του ότι «έχει έρθει η ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες να πάρουν τα εύσημα για τις επιτυχίες τους» κατά τη διάρκεια της πολεμικής σύρραξης.

Ο Τραμπ τόνισε ότι «η νίκη επετεύχθη κυρίως χάρη σε εμάς, είτε αυτό αρέσει είτε όχι», ενώ διευκρίνισε ότι προγραμματίζει επίσης να καθιερώσει μια ακόμη «Ημέρα της Νίκης», αυτή τη φορά για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο στις 11 Νοεμβρίου.

Ανακοινώνοντας τα σχέδιά του από το Truth Social τη Δευτέρα, ο Τραμπ παρατήρησε ότι πολλές χώρες, όπως η Γαλλία, ετοιμάζονται να γιορτάσουν την Ημέρα της Νίκης. Αναφερόμενος στη Ρωσία, η οποία θα διοργανώσει μια μεγάλη γιορτή αύριο, στις 9 Μαΐου, επισήμανε την αποδοχή της απώλειας εκατομμυρίων ανθρώπων που συνέβαλαν στη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας. Ωστόσο, επεσήμανε ότι κανείς δεν συνέβαλε τόσο όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Λάβαμε βοήθεια από καταπληκτικούς συμμάχους, αλλά πιστεύω ότι κανείς δεν θα πει ότι δεν ήμασταν η κυρίαρχη δύναμη στους δύο παγκόσμιους πολέμους», δήλωσε ο Τραμπ, αν και ξεκαθάρισε ότι η 8η Μαΐου δεν θα είναι αργία για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η 11η Νοεμβρίου είναι ήδη ημέρα ομοσπονδιακής αργίας για την τιμή των βετεράνων, και ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε ότι «Ημέρα της Νίκης» για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα προστεθεί σε αυτή τη γιορτή χωρίς να την αντικαταστήσει. Η 8η Μαΐου, μια ημερομηνία που γιορτάζεται ευρέως στη δυτική Ευρώπη (ενώ η Ρωσία γιορτάζει στις 9 Μαΐου), είναι η ημέρα παράδοσης της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Μετά το τέλος των εχθροπραξιών στην Ευρώπη, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος συνέχισε στην Ασία, μέχρι την 2η Σεπτεμβρίου 1945, όταν και παραδόθηκε η Ιαπωνία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαδραμάτισαν κρίσιμο ρόλο και στους δύο παγκόσμιους πολέμους, συμμετέχοντας στρατιωτικά και παρέχοντας σημαντική υλική βοήθεια. Παρά το σημαντικό τους ρόλο, δεν είναι η χώρα που ανέπτυξε τους περισσότερους στρατιώτες, ούτε ανέχεται τις περισσότερες απώλειες. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να εμπλακούν το 1917, κυρίως λόγω της εντατικοποίησης των επιθέσεων από γερμανικά υποβρύχια κατά αμερικανικών εμπορικών πλοίων.

Στο πλαίσιο αυτό, κινητοποίησαν 4 εκατομμύρια άνδρες, αριθμός που είναι πολύ μικρότερος σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές συμμαχικές χώρες (σχεδόν 9 εκατομμύρια για τη Γαλλία και τη Βρετανία, 6 εκατομμύρια για την Ιταλία, και 18 εκατομμύρια για τη Ρωσία). Επιπλέον, οι απώλειες των ΗΠΑ ήταν πολύ χαμηλότερες από άλλες χώρες.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά προσέφεραν βοήθεια στους Συμμάχους και ενεπλάκησαν ενεργά μετά την επίθεση των Ιαπώνων στο Περλ Χάρμπορ στις 7 Δεκεμβρίου 1941. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αμερικανικού Μουσείου για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ έχασαν 416.800 στρατιώτες σε αυτόν τον πόλεμο, αριθμός ελαφρώς μεγαλύτερος από αυτόν της Βρετανίας (383.600), αλλά πολύ μικρότερος από τις απώλειες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίες εκτιμώνται σε 8,8 με 10,7 εκατομμύρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βενεζουέλα: Κατασχέθηκαν σχεδόν τέσσερις τόνοι κοκαΐνης με εξαιρετική καθαρότητα

Ο Δήμαρχος Πύργου στην παρουσίαση του βιβλίου «Εμμανουήλ Καραλής: Όταν κοιτάς από ψηλά»

Oμάδα Σύνταξης Α

Δόξα Κόροιβος 83-78 Συναρπαστική αναμέτρηση με δραματική ήττα στην παράταση