Ομιλία για τη Σχολική Βία από τον Άγγελο Τσιγκρή στην Πάτρα
Την Τετάρτη, 26 Μαρτίου και ώρα 11 π.μ., ο διακεκριμένος Αχαιός εγκληματολόγος και πολιτικός, Άγγελος Τσιγκρής, θα πραγματοποιήσει ομιλία σχετικά με το φαινόμενο της σχολικής βίας στο 13ο Γενικό Λύκειο Πατρών. Η ομιλία απευθύνεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς της σχολικής κοινότητας και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση γύρω από τον εκφοβισμό στους σχολικούς χώρους.
Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει ξεκινήσει από το 2013 ένα οδοιπορικό διαλέξεων στα σχολεία της Αχαΐας, συμπεριλαμβανομένων δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων. Σκοπός του είναι η ενημέρωση των μαθητών και των εκπαιδευτικών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, δύο φαινομένων που συνεχίζουν να πλήττουν τα σχολεία στην Ελλάδα. Μέσα από αυτές τις ομιλίες, επιδιώκει να δώσει έμφαση στην ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών για την καλλιέργεια ενός ασφαλούς σχολικού περιβάλλοντος.
Η ενασχόλησή του με το ευαίσθητο αυτό θέμα προήλθε από την επίσκεψή του στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης το 2007, όπου συμμετείχε σε πρόγραμμα για την Πρόληψη της Νεανικής Βίας και Παραβατικότητας. Το πρόγραμμα αυτό, που διεξήχθη με τις συμμετοχές δέκα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, βρήκε στήριξη από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών και παρέχει σημαντικές γνώσεις για την κατανόηση και την πρόληψη της βίας μεταξύ νέων.
Ο Άγγελος Τσιγκρής κατέχει πτυχίο Νομικής από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και έχει σπουδάσει Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διαθέτει εμπειρία με διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές στην Εγκληματολογία και την Αντεγκληματική Πολιτική, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ως δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, έχει γράψει πολλά βιβλία και νομικές μελέτες που αφορούν την κακοποίηση των παιδιών, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε αναγνωρίσιμα επιστημονικά περιοδικά.
Η συμμετοχή στην ομιλία αναμένεται να προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και ιδέες για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, ενθαρρύνοντας τους συμμετέχοντες να διαδώσουν την ευαισθησία και την προσοχή στους μαθητές και τις οικογένειές τους.