Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στο Γύθειο
Στις 7 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λακωνίας, στο Γύθειο, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου. Η συνεδρίαση αυτή είχε ως στόχο την ανταλλαγή ιδεών και την προώθηση στρατηγικών για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.
Στην συνεδρίαση συμμετείχαν δια ζώσης σημαντικά πρόσωπα του χώρου, όπως ο Πρόεδρος του ΠΕΣΠ και του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Ιωάννης Παναρίτης, καθώς και οι Αντιπρόεδροι του ΠΕΣΠ και Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος από τη Μεσσηνία, κ. Παναγιώτης Λουζιώτης από την Κορινθία (διαδικτυακά), κ. Φώτης Δαμούλος από την Αργολίδα, και κ. Ιωάννης Τρουπής από την Αρκαδία. Εξίσου παρόν ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Θεόδωρος Βερούτης.
Εισηγήσεις και Σημαντικά Θέματα
Ειδικοί εισηγητές παρουσίασαν προτάσεις και ζητήματα που αφορούν την τοπική επιχειρηματικότητα:
- κ. Παναγιώτης Ντανάκας, Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων, με θέμα: “Έλλειψη εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα”.
- κ. Κωνσταντίνος Κρανιώτης, Οικονομικός Επόπτης του 11ου Παραρτήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, με θέμα: “Ψηφιακό Πελατολόγιο – Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας”.
- κ. Παύλος Κρανιώτης, Α’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με θέμα: “Χρηματοδοτικά Εργαλεία”.
- κ. Βασίλης Αθανασιάδης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εστιατόρων Αρκαδίας, με θέμα: “Πνευματικά Δικαιώματα”.
- κ. Γιώργος Γκουβάτσος, Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Σπάρτης, επίσης με θέμα: “Πνευματικά Δικαιώματα”.
- κ. Πολυζώης Κουρκούλης, Πρόεδρος του ΤΕΕ Λακωνίας, με θέμα: “Προεδρικό Διάταγμα 129/2025”.
- κ. Παναγιώτης Σαμπατακάκης, Διευθυντής Υδάτινων Πόρων και Γεωθερμίας (ΙΓΜΕ), με θέμα: “Υδάτινοι Πόροι”.
Επιπλέον, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και Εμπορικών Συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου συμμετείχαν είτε δια ζώσης είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, προσθέτοντας στις συζητήσεις τους προβληματισμούς τους για την επιχειρηματικότητα στην περιοχή.
Συζητήσεις για Προβλήματα και Προτάσεις Στήριξης
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων, αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα, όπως:
- Η εκπαίδευση και κατάρτιση επαγγελματιών και παραγωγών.
- Η διαμόρφωση κοινών στρατηγικών δράσεων για την τοπική οικονομία.
- Προγράμματα στο νέο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης για Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις.
- Προβλήματα του Συστήματος Προκήρυξης και Διαχείρισης των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων.
Ο Πρόεδρος του ΠΕΣΠ, κ. Ιωάννης Παναρίτης, αναγνώρισε το κόστος λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ως ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν. Τόνισε τη σημαντικότητα της δημιουργίας και απορρόφησης επενδυτικών εργαλείων που θα στηρίξουν το τοπικό επιχειρείν. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο μέτρο του “Ψηφιακού Πελατολογίου” και τις επιπτώσεις που έχει στους επαγγελματικούς κλάδους.
Συλλογική Προσέγγιση και Προτάσεις για το Μέλλον
Στη συνέχεια, οι Αντιπρόεδροι του ΠΕΣΠ, κ. Φώτης Δαμούλος, κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος και κ. Παναγιώτης Λουζιώτης, τόνισαν τη σημασία των επενδυτικών προγραμμάτων και της ανάγκης στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων μέσω στρατηγικών και εκπαιδεύσεων. Ο κ. Ιωάννης Τρουπής επεσήμανε την ανάγκη στήριξης των τεχνικών επαγγελματιών και την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε συλλογικές δράσεις.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος κ. Ιωάννης Παναρίτης δήλωσε τη δέσμευση του συμβουλίου να διατηρήσει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους συλλογικούς φορείς, προκειμένου να συνεχιστεί η συνεργασία για την ανάπτυξη στοχευμένων θεμάτων και δράσεων.
Οι συμμετέχοντες προτροπής ως προς την υποβολή ιδεών και προτάσεων στα Επιμελητήρια, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να αναληφθούν οι απαραίτητες ενέργειες και παρεμβάσεις.