Αποτελέσματα Πραγματογνωμοσύνης για την Έκρηξη στα Τέμπη
Αρνητική Εξέταση Υπολειμμάτων από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Σύμφωνα με τη πραγματογνωμοσύνη που εκπονήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, τα αποτελέσματα της εξέτασης των υπολειμμάτων που σχετίζονται με τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη είναι αρνητικά όσον αφορά την ύπαρξη ενδείξεων από φωτιά ή έκρηξη. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και περιλαμβάνει τμήματα του πιλοτηρίου καθώς και τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής.
Ο καθηγητής της Σχολής Μεταλλουργών – Μεταλλειολόγων, Πέτρος Τσακιρίδης, παρέδωσε την έκθεση στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη. Μετά από ενδελεχή αυτοψία στην περιοχή Κουλούρι, η αρμόδια υπηρεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (ΔΑΕ) προχώρησε σε αναλύσεις των υπολειμμάτων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα κομμάτια του πιλοτηρίου και τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής δεν παρουσιάζουν καμένα σημεία ούτε ενδείξεις έκρηξης ή φωτιάς, αλλά μόνο παραμορφώσεις λόγω της σύγκρουσης των τρένων.
Περισσότερα Στοιχεία από την Έρευνα
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της 13ης Μαΐου 2025, δόθηκε στη δημοσιότητα και το πόρισμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σχετικά με το περιστατικό. Η έκθεση αυτή παραδόθηκε επίσης στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη και βασίζεται σε αναλύσεις, δεδομένα του Γενικού Χημείου του Κράτους, καθώς και σε αυτοψίες και λήψεις υλικών από τον τόπο του δυστυχήματος.
Το πόρισμα εξετάζει διεθνή επιστημονικά δεδομένα και περιέχει συγκρίσεις και αξιολογήσεις σχετικά με τα ελαια των μηχανών, τα οποία είναι έλαια σιλικόνης. Οι συνθήκες του δυστυχήματος δείχνουν ότι αυτά τα έλαια μπορεί να δημιουργήσουν πυρόσφαιρα, καθώς, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, το συγκεκριμένο έλαιο μπορεί να αναφλεχθεί σε θερμοκρασίες άνω των 330 βαθμών Κελσίου.
Η ανάλυση και τα αποτελέσματα της πραγματογνωμοσύνης προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση των αιτίων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, διευκολύνοντας τις διαδικασίες ελέγχου και διασφάλισης της δημόσιας ασφάλειας στο μέλλον.