PLATO’S PLATE: Μια νέα εμπειρία ελληνικής γαστρονομίας και πολιτισμού
Το Plato’s Plate αναδύεται ως μια σύγχρονη πρωτοβουλία, αποσκοπώντας στην αποτύπωση και την ανάδειξη του πλούσιου γαστρονομικού πολιτισμού της Ελλάδας. Το εγχείρημα περιλαμβάνει 23 συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας και προγραμματίζει μια σειρά δράσεων που συνδυάζουν την οργάνωση και τη συνεργασία, με στόχο να πραγματοποιηθεί ένας καινοτόμος μήνας γαστρονομικού πολιτισμού τον Μάιο του 2025 στη Λαχαναγορά του Ρέντη.
Στην καρδιά του ελληνικού πολιτισμού, η γαστρονομία κατανοείται όχι ως απλή διατροφή, αλλά ως μια τελετουργία που συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. Το Plato’s Plate αποτυπώνει αυτή τη φιλοσοφία, προβάλλοντας την ελληνική γαστρονομική κληρονομιά και προσαρμόζοντάς την στη σύγχρονη εποχή μέσω βιωματικών εμπειριών και καινοτόμων μεθόδων μαγειρικής.
Αναγκαία είναι η σύνδεση των ριζών της ελληνικής κουζίνας με τις μυθικές εποχές του Ομήρου και τη φιλοσοφική σκέψη της αρχαίας Ελλάδας. Από τα αρχαία συμπόσια μέχρι τις μοναστηριακές συνταγές και τις τοπικές παραδόσεις, το Plato’s Plate προτείνει ένα ταξίδι γεύσεων, που αντλεί από τον πλούτο της ελληνικής γης και τη σοφία των παραδοσιακών μαγειρικών πρακτικών.
Όραμα για το μέλλον της ελληνικής γαστρονομίας
Προϊόν, γεύση, τόπος, πολιτισμός.
Το Plato’s Plate αξιοποιεί την παράδοση του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, προσφέροντας γευστικές εμπειρίες που φέρνουν τη σύγχρονη προοπτική και επιδιώκουν να το αναδείξουν σε σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο. Μέσω της δύναμης της αφήγησης και της αυθεντικότητας, το πρόγραμμα στοχεύει να εκπαιδεύσει και να εμπνεύσει το παγκόσμιο κοινό, επανασυστώντας την ελληνική κουζίνα με ποικιλία γεύσεων που εγείρουν αναμνήσεις και δημιουργικές προσεγγίσεις.
Πολυάριθμες δράσεις στο πλαίσιο του έργου
Το έργο Plato’s Plate περιλαμβάνει ένα πλούσιο σύνολο δράσεων για τη διατήρηση και ανάπτυξη της ελληνικής γαστρονομικής κληρονομιάς. Δημιουργούμε ένα αποθετήριο που περιλαμβάνει εκλεκτά προϊόντα, συνταγές, μουσεία και χώρους πολιτισμού, αλλά και εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος στον νέο ιστότοπο www.platosplate.gr. Παρουσιάζουμε το γαστρονομικό προφίλ των συνεργαζόμενων περιοχών, προσφέροντας θεματικές διαδρομές που αναδεικνύουν την πλούσια γαστρονομική κληρονομιά της ελληνικής υπαίθρου.
Παράλληλα, θα αναπτυχθούν σύγχρονα ενημερωτικά και προωθητικά εργαλεία, καθώς και βίντεο. Θα εφαρμοστούν πολλές δράσεις στους τοπικούς τομείς με την υποστήριξη εκδηλώσεων, ημερίδων, φεστιβάλ καθώς και δικτύωσης γαστρονομικών κοινοτήτων. Στοχεύουμε στη διερεύνηση και προβολή ισχυρισμών υγείας για πολλά ελληνικά προϊόντα, και φυσικά, σχεδιάζουμε τον πολυαναμενόμενο μήνα γαστρονομικού πολιτισμού.
Μάιος 2025: Μήνας γαστρονομικού πολιτισμού
Ο Μάιος του 2025 θα είναι ένας καθοριστικός μήνας για την ελληνική γαστρονομία, με κέντρο τα Κεντρική Αγορά Τροφίμων Αθηνών – Αγορά του καταναλωτή στο Ρέντη. Εκεί, θα λάβουν χώρα πολυάριθμες μοναδικές εκδηλώσεις.
» ΕΚΘΕΣΗ: Κατά τη διάρκεια τριών εβδομάδων, θα παρουσιαστούν προϊόντα και γεύσεις από τις συνεργαζόμενες περιοχές, συνοδευόμενα από ενημερωτικό υλικό και γευστικά κεράσματα.
» ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Κάθε Σαββατοκύριακο του Μάη, στον χώρο του Open Farm Agora, θα διοργανώνονται δράσεις όπως γαστρονομικά γεγονότα, μαθήματα γευσιγνωσίας και μαγειρικής, συμπόσια και μουσικές εκδηλώσεις.
» ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Στις 30-31 Μαΐου, στον συνεδριακό χώρο της Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων, το συνέδριο θα εστιάσει στον πλούτο των ελληνικών προϊόντων, τη γαστρονομική κληρονομιά, την επιχειρηματικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Θα παρουσιαστούν επίσης καινοτόμες πρακτικές για την ενσωμάτωσή της γαστρονομίας στον τουρισμό.
Ελληνική γαστροσοφία: Το φαγητό ως φιλοσοφία ζωής
Στον πυρήνα της γαστρονομίας βρίσκεται η φιλοσοφία που συνδυάζει την τροφή με τις βαθύτερες ηθικές και αισθητικές αναζητήσεις. Το φαγητό γίνεται ένα μέσο έκφρασης και κοινωνικής συνοχής, μια πηγή έμπνευσης για τη δημιουργικότητα και τη μοιρασιά. Με το Plato’s Plate, η ελληνική γαστρονομία δεν είναι απλά μια παράδοση που συνεχίζουμε, αλλά μια ζωντανή εμπειρία που εξελίσσεται και προσκαλεί σε ανακάλυψη.
Είστε έτοιμοι να ανακαλύψετε την Ελλάδα μέσα από τις γεύσεις της όπως ποτέ άλλοτε;
Μάιος 2025 – Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών, Άγιος Ιωάννης Ρέντης