peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παραδόσεις και Έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης: Μια Πολιτιστική Περιπλάνηση στην Ελλάδα

694ec81ddda5c167fa710d5d5531d0b8 no watermark
Κοινοποίηση

Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις στις γωνιές της Ελλάδας

Η Μεγάλη Πέμπτη έχει βαθύ συμβολισμό για την Ορθοδοξία, καθώς επαναλαμβάνει τη μνήμη των Παθών του Χριστού. Σε εκκλησίες και σπίτια, οι δραστηριότητες ποικίλλουν, με την Ακολουθία των Παθών να τελείται στις εκκλησίες και στις οικογένειες να βάφονται τα κόκκινα αυγά και να ετοιμάζονται παραδοσιακά εδέσματα, όπως τσουρέκια και λαμπροκούλουρα. Αυτές οι πρακτικές συνδυάζουν το θείο δράμα με την προσμονή της Ανάστασης και επιβεβαιώνουν τη σύνδεση της παράδοσης με τη ζωή της κοινότητας.

Η παράδοση του τραγουδιού της Ρόκας

Στη Μυτιλήνη, τα παιδιά κρατούν ρόκες και με χρωματιστά κουρελάκια τραγουδούν το πατροπαράδοτο τραγούδι της Ρόκας από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης. Σύμφωνα με την παράδοση, οι νοικοκυρές προσφέρουν κόκκινα αυγά και λαμβάνουν από τη ρόκα ένα κορδελάκι, το οποίο διαθέτει μαγικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην εξορκισμό του κακού.

Η παράδοση του Ριζαριού στη Λέσβο

Στη Λέσβο, οι γυναίκες χρησιμοποιούν τη ρίζα του φυτού Ριζάρη, που συλλέγεται πριν από το Πάσχα, για να βάψουν τα αυγά τους από την εποχή της Τουρκοκρατίας. Η Εβελίνα Ντουλκέρη, έμπορος του νησιού, αναφέρει πως αυτή η μέθοδος χρησιμοποιούνταν από παλιά για την βαφή νημάτων και μεταξιών, επομένως και των αυγών.

Η τέχνη του τσουρεκιού στο Καρυδοχώρι Σερρών

Στο Καρυδοχώρι Σερρών, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τα κόκκινα αυγά με φλούδες από κρεμμύδια και φουρνίζουν λαχταριστά τσουρέκια σε παραδοσιακό ξύλοφουρνο. Η διαδικασία αυτή διατηρεί την παράδοση ζωντανή και αναδεικνύει τη σημασία του σπιτικού φαγητού στις οικογενειακές γιορτές.

Η Φογάτσα στην Κέρκυρα

Η Φογάτσα είναι το παραδοσιακό πασχαλινό τσουρέκι της Κέρκυρας. Διακρίνεται από τα αρώματα που το χαρακτηρίζουν, με κυριότερα αυτά του πορτοκαλιού και του περγαμόντου, προσφέροντας μια μοναδική γευστική εμπειρία που συνδυάζει την παράδοση με την τοπική γαστρονομία.

Το έθιμο του Ιούδα στους Μυτιληνιούς της Σάμου

Στο χωριό Σάμου, παιδιά και γυναίκες του επιμορφωτικού συλλόγου Μυτιληνιών δημιουργούν το ομοίωμα του Ιούδα με παλιά ρούχα, το οποίο στη συνέχεια κρεμάνε από τον κεντρικό πλάτανο του χωριού. Η Κλεονίκη Κουρτέση, μέλος του συλλόγου, αναφέρει τη διαδικασία που ακολουθούν για την κατασκευή του, επισημαίνοντας τη σημασία του εθίμου στην τοπική κουλτούρα.

Το έθιμο της βελέντζας στην Καστοριά

Στην γραφική Καστοριά, οι γυναίκες κρεμάνε τη Μεγάλη Πέμπτη μια κόκκινη βελέντζα ή ένα κόκκινο πανί στα μπαλκόνια τους, ενώ ταυτόχρονα βάφουν τα αυγά τους. Η Κωνσταντίνια Μπουρλή, Πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Καστοριάς, τονίζει ότι η κόκκινη βελέντζα συμβολίζει τη θυσία και την γρήγορη Ανάσταση του Χριστού. Αυτή η παράδοση, μαζί με την προετοιμασία του ρεβυθόψωμου για τους κουμπάρους, δημιουργεί μια ατμόσφαιρα γιορτής και κοινότητας.

Μέσα από αυτές τις παραδόσεις, που διατηρούνται από γενιά σε γενιά, η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να συνδέεται με τις ρίζες της, ενώ ταυτόχρονα τους προσφέρει σημασία και νόημα στην καθημερινότητά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Γ. Κεφαλογιάννης: Προετοιμασία για ένα δύσκολο καλοκαίρι εν μέσω κλιματικής κρίσης

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σήμερα ο Ν. Δένδιας – Επίσκεψη στη φρεγάτα «Ύδρα»

Πατρινό Καρναβάλι 2025: «Παρέλαση» ονομάτων στη νυχτερινή διασκέδαση, θα λειτουργήσουν τα καταστήματα την Παρασκευή;

Oμάδα Σύνταξης Γ