Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο
Η πράξη συγκρότησης της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ) δημοσιεύθηκε σήμερα, κατόπιν πρωτοβουλίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλες συναρμόδιες αρχές. Αυτή η στρατηγική αναδεικνύει τη σημασία του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) της χώρας, με τη στόχευση της οργάνωσης και της ορθής χρήσης του θαλάσσιου χώρου, επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα των κανόνων που θεσπίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Ο ΘΧΣ είναι ένα ολιστικό χωροταξικό πλαίσιο που αποτυπώνει με σαφήνεια τις ανθρώπινες δραστηριότητες στις θαλάσσιες ζώνες της χώρας, προάγοντας την επιτυχία της γαλάζιας και κυκλικής οικονομίας και ενσωματώνοντας τις αναγκαίες προστατευτικές προϋποθέσεις για το περιβάλλον. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία, προτάσσεται η προτεραιότητα της βιωσιμότητας, διασφαλίζοντας παράλληλα την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος.
Στρατηγικοί Στόχοι και Πρόσβαση σε Αλληλένδετους Τομείς
Η ανάπτυξη της ΕΧΣΘΧ συνδυάζει πολλές παραμέτρους από διαφορετικούς τομείς, όπως κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές, με σκοπό την εξυπηρέτηση αλληλένδετων στόχων. Αυτοί περιλαμβάνουν: την κλιματική ανθεκτικότητα του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τις ενάλιες αρχαιότητες, την προστασία των θαλασσίων μεταφορών, τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και την εκμετάλλευση ενεργειακών πόρων. Ο ΘΧΣ ενισχύει επίσης τις διασυνοριακές συνεργασίες με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργώντας προοπτικές για κοινά αναπτυξιακά έργα.
Διαδικασία Υλοποίησης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού
Ο ΘΧΣ αναγνωρίζει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ χερσαίων και θαλάσσιων δραστηριοτήτων, παρέχοντας για πρώτη φορά τις λεπτομέρειες των θαλάσσιων ζωνών. Η διαδικασία, σύμφωνα με την οδηγία 2014/89/ΕΕ, επιδιώκει την ορθή εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, διασφαλίζοντας παράλληλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Η οργάνωση του θαλάσσιου χώρου στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη, εξασφαλίζοντας μια ισορροπημένη εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων, και την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ειδικώς, η στρατηγική καταγράφει τις ανάγκες για δραστηριότητες όπως η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η ορθή διαχείριση των θαλάσσιων μεταφορών και η στήριξη της τουριστικής ανάπτυξης.
Δημοσιοποίηση και Δημόσια Συνεννόηση
Ο Σχεδιασμός του ΘΧΣ προέκυψε μέσω εκτενούς διαβούλευσης με τα συναρμόδια Υπουργεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κοινωνίες, επισημαίνοντας τη σημασία της δημόσιας συμμετοχής στην ανάπτυξη πολιτικών περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Η πληροφορία αυτή θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ και θα αναρτηθεί στις σχετικές διαδικτυακές πλατφόρμες, διασφαλίζοντας πως οι πολίτες θα είναι ενήμεροι για τις ενέργειες και τις στρατηγικές που αναπτύσσονται.
Η γεωπολιτική διάσταση του ΘΧΣ είναι εξίσου σημαντική, καθώς για πρώτη φορά απεικονίζονται σε επίσημο κείμενο της ΕΕ τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Αυτό αποτελεί μια διαχρονική αναγνώριση της ελληνικής κυριαρχίας, ενισχύοντας τις δυνατότητες της χώρας μας για διαχείριση και εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.