Η Επίδραση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ψυχική Υγεία των Νέων
Η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία των νέων έχει αναδειχθεί σε ένα κρίσιμο θέμα ανησυχίας, προσελκύοντας την προσοχή γονέων, εκπαιδευτικών, επαγγελματιών υγείας και ρυθμιστικών αρχών. Στην πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από το Pew Research Center, σχεδόν το 50% των εφήβων στις ΗΠΑ αναφέρει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασκούν κυρίως αρνητική επίδραση σε άτομα της ηλικίας τους. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό δηλώνει ότι περιορίζει τη χρήση αυτών των πλατφορμών.
Η μελέτη, η οποία έγινε σε δείγμα 1.391 εφήβων ηλικίας 13 έως 17 ετών και των γονέων τους, έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί έφηβοι είναι σχεδόν συνεχώς συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, ενισχύοντας τις ανησυχίες γονέων και ρυθμιστικών αρχών σχετικά με την ασφάλεια και ευημερία των νέων.
Η Αντίληψη των Εφήβων για τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Από τους εφήβους που ερωτήθηκαν, το 48% θεωρεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν «κυρίως αρνητική» επιρροή. Αυτή η αναλογία έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2022, όταν μόνο το 32% είχε αυτήν την άποψη. Μόνο το 11% των εφήβων εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτά τα μέσα έχουν «κυρίως θετική» επίδραση στους συνομηλίκους τους. Παρά την αυξημένη ανησυχία, μόλις το 14% δηλώνει ότι τα μέσα αυτά επηρεάζουν αρνητικά τη δική τους ψυχική κατάσταση, αν και και αυτό το ποσοστό έχει αυξηθεί από το 9% το προηγούμενο έτος.
Ωστόσο, οι έφηβοι δείχνουν μια τάση να περιορίζουν τη χρήση τους, με το 45% να αναγνωρίζει ότι ξοδεύει πάρα πολύ χρόνο σε αυτές τις πλατφόρμες, ποσοστό αυξημένο από το 36% το 2022. Επιπλέον, το 44% των εφήβων έχει αναφέρει ότι έχει μειώσει τον χρόνο που αφιερώνει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα smartphones.
Διαφορές μεταξύ Φύλων και Εθνοτήτων
Η έκθεση αποκαλύπτει ότι οι επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης διαφέρουν ανάλογα με το φύλο και την εθνικότητα. Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό από τα αγόρια να δηλώσουν ότι η χρήση των μέσων αυτών έχει βλάψει την ψυχική τους υγεία, την ποιότητα του ύπνου τους και την αυτοεκτίμησή τους. Αυτή η τάση συμβαδίζει με παλαιότερες έρευνες που δείχνουν ότι οι θηλυκές έφηβοι είναι πιο ευάλωτες στις αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένου του εκφοβισμού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 48% των κοριτσιών δήλωσαν ότι περιορίζουν τη χρήση των κοινωνικών δικτύων, έναντι 40% των αγοριών.
Ανησυχίες Γονέων και Εφήβων
Η ψυχική ευημερία των εφήβων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για τους γονείς, με το 89% αυτών να δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ για την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι γονείς συμφωνούν ότι τα κοινωνικά δίκτυα (44%) και η τεχνολογία γενικότερα (14%) είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχική υγεία των παιδιών τους, εν μέσω μιας σημαντικής διαφοράς στην αντίληψη μεταξύ γονέων και εφήβων.
Αν και η τεχνολογία προκαλεί ανησυχίες, σχεδόν οι μισοί έφηβοι παραδέχονται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους παρέχουν την ευκαιρία να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους και να παραμείνουν σε επαφή με τους φίλους τους, υποδεικνύοντας ότι δεν είναι μόνο πηγή προβλημάτων, αλλά μπορούν επίσης να προσφέρουν θετικά στοιχεία στην κοινωνική τους ζωή.