peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι Πρώτες Δελφικές Εορτές: Μια Επανεκκίνηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς

A1fcab3c756abb70b3f46a582250db18
Κοινοποίηση

Οι Πρώτες Δελφικές Εορτές: Ένα Μεγάλο Πολιτιστικό Όραμα

ΔΕΛΦΟΙ. Η ίδρυση των Δελφικών Εορτών αποτέλεσε μια φιλοδοξία του ποιητή Άγγελου Σικελιανού, ο οποίος στόχευε στην υλοποίηση του ιδεατού του οραματισμού που σχετιζόταν με τη Δελφική Ιδέα. Αυτή η ιδέα περιλάμβανε τον συγκερασμό της αρχαίας τραγωδίας, της βυζαντινής μουσικής και της λαϊκής τέχνης, σε μια νέα αμφικτιονία στην οποία θα συμμετείχαν διεθνείς εκπρόσωποι του πνευματικού κόσμου. Ο στόχος ήταν να προωθήσουν τη φιλία, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συναδέλφωση των λαών.

Οι πρώτες Δελφικές Εορτές πραγματοποιήθηκαν από τις 9 Μαΐου 1927 και διήρκεσαν τρεις ημέρες. Στο πλαίσιο αυτών των εορτών, οι θεατές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παραστάσεις αρχαίου δράματος, όπως ο Προμηθεύς Δεσμώτης του Αισχύλου, καθώς και γυμνικούς αγώνες, συναυλίες βυζαντινής μουσικής, διαλέξεις και εκθέσεις λαϊκής χειροτεχνίας. Επιπλέον, οι Δελφικές Εορτές επαναλήφθηκαν στις 1 Μαΐου 1930, με την παρουσίαση των Ικέτιδων του Αισχύλου. Η ερμηνεία της τραγωδίας είχε στόχο την αναβίωση του αρχαίου τρόπου διδασκαλίας, συνδυάζοντας όμως τη μουσική που συνόδευε τα χορικά με βυζαντινά στοιχεία. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και στις ενδυμασίες των ηθοποιών, που είχε υφάνει η Εύα Σικελιανού, βασισμένες σε παραδοσιακά πρότυπα.

Ο Άγγελος Σικελιανός με τη σύζυγό του Εύα Πάλμερ

Οι εκδηλώσεις προσέφεραν μία μοναδική εμπειρία, την οποία παρακολούθησαν πολυάριθμοι διανοούμενοι, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, οι οποίοι αφιέρωσαν θερμά σχόλια και άρθρα, επισημαίνοντας τη σημασία αυτής της πολιτιστικής ανάτασης.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία του Σικελιανού αντιμετώπισε και αρκετές αντιδράσεις. Ο Νουμάς, σε δημοσίευσή του τον Ιούνιο του 1930, συνέκρινε τον ποιητή με τον Μουσολίνι, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Παράλληλα, η εφημερίδα Ριζοσπάστης εξέφρασε τις επιφυλάξεις της σχετικά με το εγχείρημα, χαρακτηρίζοντας το ως μια προσπάθεια μυστικισμού της αστικής τάξης και αντισημειολογώντας την προγονοπληξία που διακατείχε την ελληνική κοινωνία εκείνη την εποχή.

Αν και οι Δελφικές Εορτές έδωσαν μια σημαντική ώθηση στον τότε σχεδόν ανύπαρκτο τουρισμό και προώθησαν τη λαϊκή τέχνη και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, δεν επαναλήφθηκαν για δεύτερη φορά. Ο λόγος ήταν ότι το ζεύγος Σικελιανού, υπεύθυνο για τα περισσότερα έξοδα, αντιμετώπισε οικονομική εξάντληση. Το ελληνικό κράτος, με άλλες προτεραιότητες να διαχειριστεί, δεν ήταν διαθέσιμο να καλύψει τις απαιτούμενες δαπάνες.

Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης». Β’ Δελφικές Εορτές (1930)

Το όραμα του Άγγελου Σικελιανού συνεχίζει να ζει σήμερα μέσω του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών, το οποίο ιδρύθηκε το 1977 με πρωτοβουλία του τότε Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο σκοπός του Κέντρου είναι η ανάπτυξη των κοινών πολιτιστικών στοιχείων που ενώνουν τους λαούς της Ευρώπης. Στο Πολιτιστικό Κέντρο εντάσσεται το Μουσείο Δελφικών Εορτών, το οποίο στεγάζεται στο σπίτι του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού στους Δελφούς. Το Μουσείο περιλαμβάνει φωτογραφικό και έντυπο υλικό από τις Δελφικές Εορτές, κοστούμια από τις παραστάσεις αρχαίου δράματος, τον περίφημο αργαλειό της Εύας Σικελιανού, καθώς και χειρόγραφα του ποιητή και άλλα πολύτιμα αντικείμενα.

Πηγή: NotosPress

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ενίσχυση της Φορολογικής Διακυβέρνησης: Η ΑΑΔΕ Μειώνει τη Φοροδιαφυγή με Στρατηγική και Τεχνολογία

Νέα δεδομένα για την κατάσταση των τραυματιών από την έκρηξη στο Παλαιοχώρι

Στρατιωτική Παρέλαση στο Ιράν: Επίδειξη Δύναμης στην Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων