peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΙΚΙΠΑ: Η Αδιόρθωτη Πληγή των Σαμαρέικων στο Δάσος της Στροφυλιάς

081d722c68241138d4c447de8f4eea91 1
Κοινοποίηση

Καμπάνια Ενημέρωσης για την Καταπάτηση Δημόσιας Δασικής Έκτασης στη Στροφυλιά

Μια νέα καμπάνια ενημέρωσης έχει ξεκινήσει από την ΟΙΚΙΠΑ μέσω των κοινωνικών δικτύων, με στόχο την επίτευξη της νομιμότητας στην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου. Η καμπάνια επικεντρώνεται στη μεγαλύτερη καταπάτηση δημόσιας δασικής έκτασης στην περιοχή αυτή, και επιδιώκει την αποκατάσταση της κατάστασης.

Πέρα από την εκστρατεία στα social media, η ΟΙΚΙΠΑ καλεί τα μέλη και τους υποστηρικτές της να στείλουν επιστολές στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας άμεσες ενέργειες για την προστασία της περιοχής. Οι αποδέκτες των επιστολών περιλαμβάνουν ειδικά τρία email που έχουν ανακοινωθεί από την ΟΙΚΙΠΑ, και το μηνύματα τους είναι τα εξής:

«Απαιτούμε την άμεση έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για το Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, την εφαρμογή διοικητικών και δικαστικών αποφάσεων σχετικά με την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων στη θέση ‘Σαμαρέικα’, καθώς και να προβείτε σε απαραίτητες ενέργειες για την αναδάσωση της περιοχής και την απομάκρυνση των καταπατητών.»

Αίτημα Παρέμβασης προς τους Βουλευτές

Για την ίδια υπόθεση, η ΟΙΚΙΠΑ έχει αποστείλει ενημερωτική επιστολή σε όλους τους βουλευτές της χώρας, προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή τους για την επιβολή της νομιμότητας και τη διατήρηση της ακεραιότητας του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς. Σύμφωνα με την ΟΙΚΙΠΑ, κανένας δημόσιος φορέας δεν έχει πάρει σοβαρές πρωτοβουλίες για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος, το οποίο έχει πάρει διαστάσεις σκανδάλου.

Η ΟΙΚΙΠΑ αναδεικνύει τα πιο σημαντικά στοιχεία του προβλήματος, τονίζοντας ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παρέμβαση από δημόσιες αρχές μέχρι σήμερα.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Η περίπτωση των «Σαμαρέικων» αντιπροσωπεύει μια διαρκή και προκλητική καταπάτηση δημόσιας δασικής έκτασης που έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Η περιοχή αυτή εμπίπτει στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς, που εκτείνεται σε 143.000 στρέμματα, με τα υγροτοπικά του τμήματα να προστατεύονται από τη διεθνή συνθήκη Ramsar και τις δασικές εκτάσεις του να εντάσσονται στο δίκτυο Natura 2000.

Αν завер с отрасли полосы, 803 στρέμματα δασικής γης έχουν εκχερσωθεί και καλλιεργούνται από ιδιώτες, με την μέθοδο της «σαλαμοποίησης» να χρησιμοποιείται από τη δεκαετία του 1960. Ένα μικρό ξέφωτο του δάσους, που στο παρελθόν ήταν χώρος βοσκής για μεταφερόμενους κτηνοτρόφους, έχει μετατραπεί σε καλλιεργήσιμη γη όπου έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα κτίσματα.

Διοικητικές και Δικαστικές Αποφάσεις

Η καταπατημένη έκταση έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα βάσει διαφορών αποφάσεων, όπως της αριθ. 2058/23.6.2004 απόφασης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της απόφασης της Αποκεντρωμένης ΔΕΠΙΝ/Διεύθυνση Δασών Αχαΐας.

Μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί περισσότερα από 60 πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής και αποφάσεις κατεδάφισης αυθαιρέτων, ωστόσο, καμία από αυτές δεν έχει εφαρμοστεί. Η ασάφεια των ορίων ανάμεσα στην Αχαΐα και την Ηλεία έχει δώσει την ευκαιρία στους καταπατητές να προχωρήσουν σε νομιμοποιήσεις και οικοπεδοποιήσεις, χρησιμοποιώντας διάφορες μεθοδεύσεις.

Στρατηγική Νομιμοποίησης και Αντίκτυποι

Ένα οργανωμένο σχέδιο για τη νομιμοποίηση των παρανομιών και την οικοπεδοποίηση του δάσους της Στροφυλιάς συνεχίζεται εδώ και χρόνια, με τους καταπατητές να προσπαθούν να αποδείξουν ότι η περιοχή «Σαμαρέικα» ανήκει στο νομό Ηλείας. Αυτή η στρατηγική έχει ως στόχο την ακύρωση όλων των διοικητικών πράξεων του Δασαρχείου Αχαΐας.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει διαβεβαιώσει ότι η περιοχή «Σαμαρέικα» δεν ανήκει σε καμία κρατική αναγνώριση και ότι συνιστά δημόσιο δάσος, ενώ οι κρατικές ενέργειες έχουν προχωρήσει με διάφορες μορφές, όπως η αναγνώριση μη νόμιμου οικισμού από το Νομάρχη Ηλείας και περίπλοκες τροπολογίες. Οι τελευταίες νομοθετικές απόπειρες, που κατατέθηκαν το 2018, επιχειρούν να νομιμοποιήσουν τις αιτήσεις τετελεσμένων καταπατήσεων εις βάρος του Εθνικού Πάρκου.

Το τραγικό είναι ότι, ενώ έχουν περάσει 35 χρόνια, το Προεδρικό Διάταγμα που θα κατοχυρώσει τα μέτρα προστασίας του Εθνικού Πάρκου δεν έχει εκδοθεί. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούνται να αναλάβουν δράση ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να σταματήσει η παρανομία στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Κοινωνική «επιδημία» η βία ανηλίκων – Περιστατικά που συγκλονίζουν σήμερα σε Λαύριο, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Αλεξανδρούπολη

Ο Υπουργός Πιερρακάκης στο 10ο Φόρουμ Δελφών: Ρεαλιστικός στρατηγικός σχεδιασμός και περιορισμένες επιπτώσεις από τους δασμούς Τραμπ

25η Μαρτίου: Ενισχυμένα μέτρα οδικής ασφάλειας και συμβουλές από την ΕΛΑΣ για τους ταξιδιώτες