Νέα Εξέλιξη στη Διαγνωστική του Καρκίνου του Προστάτη
Μια πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι μια απλή εξέταση σάλιου, που μπορεί να εκτελείται στο σπίτι, ενδέχεται να προβλέπει καλύτερα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη σε σύγκριση με το παραδοσιακό τεστ PSA. Το νέο αυτό τεστ εξετάζει 130 γενετικές παραλλαγές για την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης αυτής της νόσου, προσφέροντας μια πιο ακριβή διάγνωση.
Ο λεγόμενος πολυγονιδιακός δείκτης κινδύνου εμφανίζεται να είναι ένας πιο ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για τον επιθετικό καρκίνο του προστάτη σε σχέση με το τυπικό τεστ αίματος, το οποίο μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA).
Η καθηγήτρια Ρόζαλιντ Ίλς, επικεφαλής της έρευνας στο Ινστιτούτο Καρκίνου του Λονδίνου, δήλωσε: «Μέσω αυτού του τεστ, θα είναι εφικτό να αναστραφεί η πορεία του καρκίνου του προστάτη. Έδειξαμε ότι ένα σχετικά απλό και φθηνό τεστ σάλιου μπορεί να καθορίσει ανδρες ευρωπαϊκής καταγωγής με αυξημένο γενετικό κίνδυνο, αποτελώντας ένα άκρως αποτελεσματικό εργαλείο για την πρώιμη ανίχνευση της νόσου».
Ένα σημαντικό πρόβλημα με το τεστ PSA είναι ότι συχνά παρέχει ψευδώς θετικά αποτελέσματα, υποδεικνύοντας καρκίνο σε τρεις από τους τέσσερις άνδρες, ενώ μπορεί να εντοπίσει καρκίνους που αναπτύσσονται τόσο αργά, που δεν είναι πιθανό να γίνουν απειλητικοί για τη ζωή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι άνδρες να υποβάλλονται σε περιττές μαγνητικές τομογραφίες, επεμβατικές βιοψίες και θεραπείες, οι οποίες μπορεί να έχουν παρενέργειες όπως η ακράτεια και η σεξουαλική δυσλειτουργία.
Αποτελέσματα της Μελέτης
Η εν λόγω μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση New England Journal of Medicine, υπολόγισε τον πολυγονιδιακό δείκτη κινδύνου (PRS) για πάνω από 6.000 άνδρες ευρωπαϊκής καταγωγής ηλικίας 55-69 ετών. Οι άνδρες που ανήκαν στο ανώτερο 10% των δεικτών κινδύνου, βάσει των 130 γενετικών παραλλαγών, υποβλήθηκαν σε περαιτέρω εξετάσεις. Αλλά μετά από μαγνητική τομογραφία και βιοψία προστάτη, το 40% αυτών διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με το 25% των ανδρών που παρουσίασαν υψηλό PSA.
Επιπλέον, το τεστ σάλιου PRS εντόπισε υψηλότερο ποσοστό επιθετικών καρκίνων, με το 55,1% των 187 καρκίνων που ανιχνεύθηκαν να είναι επιθετικοί, έναντι του 35,5% που εντόπισε το τεστ PSA. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η χρήση του πολυγονιδιακού τεστ σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες μεθόδους μπορεί να επιτρέψει στους γιατρούς να ανιχνεύσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους άνδρες που είναι πιθανό να ωφεληθούν από πιο επιθετικές θεραπείες.