peloponnhsostv.gr
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέες Ρυθμίσεις στην Αγορά Εργασίας: Το Πρόγραμμα της Υπουργού Νίκης Κεραμέως για την Απλοποίηση και Ενίσχυση των Συμβάσεων Εργασίας

Cef51f3f1a81a48b86585b1dcf5db904
Κοινοποίηση

Νέες Πρωτοβουλίες στο Χώρο της Εργασίας

Ένα νέο εργασιακό νομοσχέδιο ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο αναμένεται να απλοποιήσει σημαντικά τις διαδικασίες της αγοράς εργασίας. Όπως ανακοίνωσε η Υπουργός, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια του 10ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το νομοσχέδιο θα καλύπτει διαδικασίες που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς εργασίας, όπως είναι η διαδικασία πρόσληψης εργαζομένων. Η Υπουργός επισημαίνει τη σημασία της ευελιξίας και της μείωσης της γραφειοκρατίας, με στόχο να αρθούν τα εμπόδια που επηρεάζουν τη σωστή λειτουργία της αγοράς εργασίας.

Η κυρία Κεραμέως τόνισε ότι η ανεργία έχει υποχωρήσει στο 8,6%, ποσοστό το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο των τελευταίων 17 ετών. Οι στρατηγικές που ακολουθεί το Υπουργείο αφορούν τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Από το 2019, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 35%, με στόχο η κυβέρνηση να φτάσει τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ μέχρι το 2027. «Η διαχείριση της αύξησης του μισθού απαιτεί προσοχή και ισορροπία», επεσήμανε η Υπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών, χωρίς όμως να παραβλέπεται η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των δημοσιονομικών του κράτους.

Ο κατώτατος μισθός χαρακτηρίζεται από την Υπουργό ως «ασπίδα προστασίας» για τους εργαζόμενους τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Από αυτό το ποσό και πάνω, οι κοινωνικοί εταίροι έχουν τη δυνατότητα να συμφωνήσουν σε καλύτερες αποδοχές. Παράλληλα, το Υπουργείο στοχεύει στην ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις, επιδιώκοντας περισσότερες τέτοιες συμφωνίες. «Θα εργαστούμε για να ενισχύσουμε τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων, αλλά χρειάζεται και συνεργασία μεταξύ των εκπρόσωπων των εργαζομένων και των εργοδοτών», τόνισε η κυρία Κεραμέως.

Η στρατηγική του Υπουργείου επικεντρώνεται σε πληθυσμιακές ομάδες όπως οι γυναίκες, οι νέοι, οι άνθρωποι 55 ετών και άνω, καθώς και τα άτομα με αναπηρία. Ειδικά για τους άνω των 55 ετών, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, το οποίο έχει δημιουργήσει 32.500 θέσεις εργασίας και έχει κοστίσει πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, περισσότερα από 9.000 άτομα έχουν βρει εργασία μέσω των Ημερών Καριέρας, οι οποίες έχουν σκοπό την άμεση σύνδεση εργοδοτών και υποψηφίων.

Πέρα από αυτά, μεγάλου ενδιαφέροντος είναι η προσπάθεια επαναπατρισμού Ελλήνων από το εξωτερικό. Στην πρόσφατη εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας στο Λονδίνο συμμετείχαν 26 σημαντικές επιχειρήσεις που αναζητούν εξειδικευμένο προσωπικό και πάνω από 1.300 ενδιαφερόμενοι, προσφέροντας εκατοντάδες θέσεις εργασίας με υψηλές απολαβές. «Όραμά μας είναι να αποτελέσουμε τη γέφυρα ανάμεσα στους Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν και στις επιχειρήσεις που αναζητούν ταλέντα», δήλωσε η Υπουργός, έστω και επισημαίνοντας ότι παρόμοιες δράσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στην Ολλανδία και τη Γερμανία, με σχεδιασμούς και για τις ΗΠΑ στο μέλλον.

Όσον αφορά την ψηφιακή κάρτα εργασίας, αυτή αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο που καταγράφει την πραγματική χρονική διάρκεια εργασίας, παρέχοντας προστασία στους εργαζομένους και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό. Σύμφωνα με την Υπουργό, στα περίπου 3 χρόνια εφαρμογής της κάρτας σε διάφορους τομείς όπως οι τράπεζες, τα σούπερ μάρκετ και η βιομηχανία, έχουν καταγραφεί 815.000 παραπάνω υπερωρίες. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η κάρτα χρειάζεται και συνεργασία με τις Αρχές, μέσω εντατικών ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας, ως μέτρο για τη πιστή εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Πάτρα: Στα άδυτα του καρναβαλικού πληρώματος 94

Oμάδα Σύνταξης Δ

Τριήμειρη αναφορά στα επεισόδια και τη βία έξω από τη Βουλή τη νύχτα

Πάτρα: Αινιγματική μαρτυρία θύματος ενδοοικογενειακής βίας