Εορταστικές Εκδηλώσεις στην Ανατολική Μάνη για την 204η Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης
Στην Ανατολική Μάνη, η 17η Μαρτίου 2021 υπήρξε μια ημέρα γεμάτη εθνική υπερηφάνεια και συγκίνηση, καθώς οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 204η επέτειο της κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης κορυφώθηκαν με λαμπρές δραστηριότητες. Οι διοργανώσεις αυτές αποσκοπούσαν να τιμήσουν και να αναδείξουν τη σημαντική συνεισφορά της περιοχής μας στην εθνική παλιγγενεσία.
Το πλούσιο πρόγραμμα, που είχε ετοιμάσει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, ξεκίνησε με το θεατρικό μονόπρακτο «Ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το φάσμα των φατριών», το οποίο ανέβηκε το βράδυ της Πέμπτης 13 Μαρτίου στο Πνευματικό Κέντρο του Γυθείου. Η παράσταση αυτή τιμήθηκε ως αφιέρωμα στον ήρωα της Επανάστασης, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, και την κρίσιμη συμβολή του σε αυτή.
Την επόμενη μέρα, οι μαθητές των σχολείων του Γυθείου απέδωσαν τιμές στους ήρωες προγόνους μας, τιμώντας την ιστορική κληρονομιά του τόπου. Το απόγευμα και με σκοπό την προβολή της παράδοσης, εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο «Ενδύματα Ψυχής» στο παλαιό Δημαρχείο Αρεόπολης. Η έκθεση αυτή, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Μαρτίου, φιλοξενεί παραδοσιακές φορεσιές από διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας, ζωηρά συνδεδεμένες με τη συμμετοχή των Μανιατών στην ανεξαρτησία του Έθνους.
Στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνονταν επίσης οι τρεις ιστορικές διαδρομές υπό το σύνθημα «5ος Αγώνας Κήρυξης της Ελληνικής Επανάστασης», που πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 15 Μαρτίου. Μαθητές των σχολείων των δημοτικών ενοτήτων Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης παρείχαν ύμνους και φόρους τιμής για να τιμήσουν τη γη των προγόνων τους.
Στις 16 Μαρτίου, παραμονή της επετείου, διεξήχθησαν ιππικές εκδηλώσεις και το μεσημέρι, στην πλατεία Αθανάτων, άρχισε το φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, με τη συμμετοχή συλλόγων απ’ όλη την Ελλάδα. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, με αποκορύφωμα τη λαμπαδηδρομία που κατέληξε στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρεόπολης. Εκεί, η ορκωμοσία των μανιάτικων οικογενειών και το δεύτερο μέρος του φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ολοκλήρωσαν μια ημέρα γεμάτη δραστηριότητες.
Η ημέρα της Εθνικής Επετείου, 17 Μαρτίου, ξεκίνησε με κωδωνοκρουσίες από τις εκκλησίες της Αρεόπολης. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αθανάτων και στις 10:30 το πρωί, τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μάνης.
Μετά την δοξολογία, ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε σημαντικά θέματα που αφορούν την περιοχή. Επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη ανάπτυξης και διαχείρισης του ζητήματος της μείωσης του πληθυσμού, τονίζοντας ότι χρειάζονται άμεσες δράσεις για την αποφυγή της ερήμωσης. Ζήτησε συνεργασία για την ασφαλή διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Μάνη και τόνισε την αναγκαιότητα ενοποίησης της περιοχής υπό μία ενιαία Δημοτική Διοίκηση.
Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος Β’, ομιλητής της ημέρας, εντυπωσίασε το κοινό με τον πατρικό και εμπνευσμένο λόγο του, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του ακροατηρίου. Στο τέλος της ομιλίας του, οι Μητροπολίτες Μάνης και άλλων περιοχών συνόδευσαν τον Δήμαρχο στην ανακήρυξη του Αρχιεπισκόπου ως επίτιμου δημότη, σε αναγνώριση της σημαντικής του παρουσίας στην εκδήλωση.
Επίσης, οι μαθητές του Λυκείου Αρεόπολης αναπαρέστησαν την ορκωμοσία των μανιάτικων οικογενειών, προσθέτοντας ένα επιπλέον στοιχείο τιμής και σεβασμού στους προγόνους. Η τελετή της αδελφοποίησης των Δήμων Ανατολικής Μάνης και Πάργας επισημοποίησε τους δεσμούς που τους ενώνουν ιστορικά.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη παρέλαση, γεμίζοντας την πλατεία Αθανάτων με κόσμο και παρακολουθώντας τη στρατιωτική μπάντα να ανακρούει τον Εθνικό Ύμνο, ενώ παρευρέθηκαν σημαντικοί εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων φορέων, που ενίσχυσαν την ατμόσφαιρα της ημέρας.
Ο Δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος: Ένα Μήνυμα Ελπίδας και Ευθύνης
«Κυρίες και Κύριοι, σας καλωσορίζουμε στην Αρεόπολη, την ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου μας. Σήμερα γιορτάζουμε την Επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821, όταν η Μάνη έδωσε το έναυσμα για τον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Η ιστορία της Επανάστασης είναι γνωστή, αλλά είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε τη μεγάλη προσφορά της Μάνης στον αγώνα αυτό. Οι Μανιάτες, επιλέγοντας τον δύσκολο δρόμο του Αγώνα, άνοιξαν το βήμα για όλους τους υπόλοιπους αγωνιστές.
Σήμερα, υποδεχόμαστε τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης και ανυπομονώ να ακούσω τα λόγια του. Πριν του παραχωρήσω το βήμα, θα ήθελα να αναφερθώ σε ορισμένα σημαντικά θέματα που αφορούν τη Μάνη. Η σύγκρουση του Πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον ήρωα Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη εξακολουθεί να είναι ένα κρίσιμο ζήτημα.
Ωστόσο, πρέπει να κατανοήσουμε πόσο επιβλαβείς είναι οι διχασμοί αυτού του είδους και είναι καιρός να δράσουμε ενωμένοι ως Μάνη. Η ενοποίηση της Μάνης κάτω από μία Δημοτική Διοίκηση είναι απαραίτητη, ενώ παράλληλα πρέπει να βρούμε λύσεις για τη μείωση πληθυσμού, που επηρεάζει όλους τους μικρούς οικισμούς.
Ως Δήμος, έχουμε ήδη προχωρήσει στον σχεδιασμό κάποιων δράσεων για την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας και αναγνωρίζουμε τη σημασία της εκπαίδευσης. Η λειτουργία μιας Σχολής στη Μάνη θα μπορούσε να αποτελέσει έναν φωτεινό φάρο ελπίδας για το μέλλον.
Οι προτάσεις μας περιλαμβάνουν και την υποστήριξη των οικογενειών, έτσι ώστε να παραμείνουν εδώ. Ο αντίκτυπος αυτής της στρατηγικής θα είναι σημαντικός στους τομείς τόσο της διαπαιδαγώγησης όσο και της κοινωνικής συνοχής.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας τιμάτε με την παρουσία σας από όλα τα μέρη της Ελλάδας, και να τονίσω ότι η ιστορία της Μάνης επηρεάζει την ιστορία όλου του Έθνους μας. Ας συμβάλουμε όλοι στην αναγνώριση της τεράστιας προσφοράς της Μάνης.
ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821! ΖΗΤΩ Η ΜΑΝΗ! ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ!