Αποκατάσταση Ηλεκτροδότησης και Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης στην Ισπανία
Η ηλεκτροδότηση αρχίζει να αποκαθίσταται σταδιακά στη Χώρα των Βάσκων και σε περιοχές της Βαρκελώνης, όπως αναφέρουν μάρτυρες στο πρακτορείο Reuters. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση βελτιώνεται σιγά-σιγά, δεν έχει διευκρινιστεί πότε θα ολοκληρωθεί πλήρως η αποκατάσταση της βλάβης που προκάλεσε μπλακ άουτ σε όλη την Ιβηρική χερσόνησο. Το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα εφαρμοστεί στις περιοχές που το ζητούν, με τη Μαδρίτη, την Ανδαλουσία και την Εστρεμαδούρα να ζητούν από την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει τη δημόσια τάξη και άλλες κρίσιμες λειτουργίες.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του ΕΡΤNews, Σόνια Φίλη, τα προβλήματα ηλεκτροδότησης παραμένουν σε πολλές περιοχές της Ιβηρικής, ωστόσο οι δημόσιοι φορείς εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, γεγονός που έχει ξεκινήσει ήδη να συμβαίνει στα βόρεια, νότια και κεντρικά τμήματα της Ισπανίας. Ο διαχειριστής ηλεκτρικής ενέργειας REE ανακοίνωσε ότι περισσότερο από το 20% του δυναμικού ηλεκτροδότησης της Ισπανίας έχει αποκατασταθεί.
Στις Μαδρίτη και Καταλονία, τα νοσοκομεία έχουν αναστείλει όλες τις προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, ωστόσο είναι σε θέση να παρέχουν φροντίδα στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς διαθέτουν γεννήτριες για τις ανάγκες τους. Πολλά διυλιστήρια έχουν διακόψει τη λειτουργία τους, ενώ σημειώνεται ότι ορισμένα πολυκαταστήματα, όπως τα Lidl και IKEA, έχουν κλείσει.
Ένας επίδοξος ταξιδιώτης, ο Άνχελες Αλβάρεθ, εξέφρασε την απογοήτευσή του δηλώνοντας: «Δεν καταλαβαίνω τίποτα. Δεν ξέρω σε ποιον να στραφώ. Η κόρη μου στη Βαρκελώνη γεννάει. Δεν θέλουμε να χάσουμε το τρένο για εκεί». Παράλληλα, πλάνα από σουπερμάρκετ της Μαδρίτης δείχνουν μεγάλες ουρές στα ταμεία και άδεια ράφια, καθώς οι άνθρωποι βγήκαν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης.
Η Τράπεζα της Ισπανίας ανέφερε ότι τα ηλεκτρονικά τραπεζικά συστήματα λειτουργούν «επαρκώς» χάρη στα εφεδρικά συστήματά τους, ωστόσο, ορισμένοι κάτοικοι σημείωσαν ότι οι οθόνες των ΑΤΜ δεν λειτουργούσαν. Ο μηχανικός Χοσέ Μαρία Εσπέχο, о οποίος βρίσκεται σε κέντρο δεδομένων, εξέφρασε την ανησυχία του: «Όλα έχουν σβήσει. Οι συναγερμοί ηχούν και περιμένουμε να μάθουμε τι συνέβη». Σε βίντεο που δημοσίευσε στην πλατφόρμα Χ, ο δήμαρχος της Μαδρίτης Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ-Αλμέιδα ζήτησε από τους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να παραμείνουν στα σπίτια τους, επισημαίνοντας τη σημασία της κίνησης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.
Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Δημήτρης Γκάτσιος, που βρίσκεται στη Βαλένθια, ανέφερε ότι η πόλη αρχίζει να επανέρχεται σε κάποια κανονικότητα, ύστερα από ώρες γενικευμένου μπλακ άουτ. «Είδαμε σε πολλές περιπτώσεις πράγματα που θεωρούμε δεδομένα στην καθημερινότητά μας να περνούν στο φάσμα της πολυτέλειας», δήλωσε. Το μετρό της πόλης έχει κλείσει, και σχηματίστηκαν μεγάλες ουρές σε σούπερ μάρκετ και πρατήρια καυσίμων, με μόνο τα πρατήρια που διέθεταν γεννήτριες να είναι σε λειτουργία. Ορισμένοι κάτοικοι σημειώνουν ότι η αγορά ειδών πρώτης ανάγκης ήταν πολυτέλεια και ότι απαιτούσαν χρήματα για την αγορά τους.
Η κατάσταση είναι επίσης σοβαρή στα ξενοδοχεία όπου διαμένουν αποστολές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ωστόσο, η πόλη δείχνει σημάδια ζωής, καθώς οι κάτοικοι και οι τουρίστες κυκλοφορούν ξανά στους δρόμους. Παρά τις βελτιώσεις, οι Ισπανοί αλλά και οι Έλληνες που ζουν εκεί σημειώνουν ότι απαιτούνται ακόμα ώρες για να επιστρέψουν οι υπηρεσίες στην κανονικότητα.
Στην Πορτογαλία, οι αρχές ύδρευσης EPAL προειδοποίησαν ότι μπορεί να προκύψουν προβλήματα με την υδροδότηση. Στα καταστήματα, σχηματίζονται ουρές για την προμήθεια φακών, γεννητριών και μπαταριών. Ο πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος EDP ενημέρωσε τους πελάτες του ότι δεν γνωρίζει πότε θα αποκατασταθεί η κατάσταση, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να χρειαστούν «πολλές ώρες» μέχρι να γίνει αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico.
Εν τω μεταξύ, ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Ισπανία ανέφεραν ότι το μετρό της Μαδρίτης εκκενώθηκε. Διακόπηκαν επίσης οι αγώνες τένις του τουρνουά Όπεν της Μαδρίτης. Καθώς οι φωτεινοί σηματοδότες έσβησαν, στο κέντρο της πόλης επικράτησε ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα. Αστυνομικοί με φωσφοριζέ γιλέκα διόρισαν την κυκλοφορία στους δρόμους, ενώ εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους.
Η τοπική αστυνομία προχώρησε σε 286 απεγκλωβισμούς ανθρώπων που είχαν εγκλωβιστεί σε ανελκυστήρες και μετρό. Κάποιοι κάτοικοι μπόρεσαν να συνδεθούν στο Ίντερνετ και να αναρτήσουν βίντεο με τις περιπέτειές τους. «Χτυπούσα την πόρτα και φώναζα», δήλωσε ένας άνδρας που εγκλωβίστηκε για 40 λεπτά σε ανελκυστήρα. Η κατάσταση είναι ανησυχητική και το 43% της ενέργειας της Ισπανίας προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ η πυρηνική ενέργεια καλύπτει το 20% και τα ορυκτά καύσιμα το 23%.
Η πορτογαλική αστυνομία σημείωσε ότι οι φωτεινοί σηματοδότες αναμένονται να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε όλη τη χώρα, με το μετρό στη Λισαβόνα και το Πόρτο να μην λειτουργεί, και τα δρομολόγια των τρένων να έχουν διακοπεί. Βάσει πηγών, το αεροδρόμιο της Λισαβόνας λειτουργεί με εφεδρικές γεννήτριες, και η ΑΕΝΑ, που διαχειρίζεται 46 αεροδρόμια στην Ισπανία, ανέφερε καθυστερήσεις στις πτήσεις.
Εκτεταμένα και πολύωρα μπλακ άουτ είναι σπάνια στην Ευρώπη. Το 2003, ένα πρόβλημα σε γραμμή υδροηλεκτρικού σταθμού προκάλεσε μπλακ άουτ 12 ωρών στην ιταλική χερσόνησο. Προβλήματα επίσης σημειώθηκαν το 2006 σε πολλές χώρες της ΕΕ από υπερφόρτωση του δικτύου.
Εξιχνίαση Αιτίων και Εξελίξεις
Οι αρμόδιες αρχές της Ισπανίας συνεχίζουν την έρευνα για τα αίτια του μπλακ άουτ στην ιβηρική χερσόνησο. Ο πρωθυπουργός Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες που να αποκλείουν κάποια θεωρία. «Ζητώ από τους πολίτες να ενημερώνονται από επίσημες πηγές», είπε, υπογραμμίζοντας την ελπίδα ότι η βλάβη θα αποκατασταθεί γρήγορα. Έχουν ήδη αποκατασταθεί τμήματα ηλεκτροδότησης σε βόρειες και νότιες περιοχές, χάρη στις διασυνδέσεις του δικτύου με τη Γαλλία και το Μαρόκο.
Ο Σάντσεθ επεσήμανε ότι οι τηλεπικοινωνίες είναι «σε κρίσιμο σημείο», ζητώντας από τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα τηλέφωνά τους με υπευθυνότητα. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας θα συνεδριάσει εκ νέου για να εκτιμήσει αν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα.
Στην παρούσα φάση εξετάζονται σενάρια όπως υπερφόρτωση δικτύου, κυβερνοεπίθεση και ατμοσφαιρικά φαινόμενα, με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στις ανισορροπίες τάσης στο δίκτυο. Κάποιοι εμπειρογνώμονες μιλούν για την πιθανότητα κυβερνοεπίθεσης, αν και οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις κυβερνοεπίθεσης μέχρι στιγμής.