peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καλαμάτα: Ενημέρωση για Βιώσιμη Κινητικότητα και Ανακύκλωση Μπαταριών

6fcd0901b781569dc3865edb33178a05 no watermark
Κοινοποίηση

Ενημερωτική δράση για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα και την ανακύκλωση στην Καλαμάτα

Στην Καλαμάτα, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική ενημερωτική εκδήλωση την Πέμπτη 10 Απριλίου 2025, με θέμα την ανακύκλωση και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, μέσω της χρήσης ήπιων μέσων μετακίνησης, όπως ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού από τον Δήμο Καλαμάτας και το Πανεπιστήμιο Πατρών στο πλαίσιο του έργου Little – «Κύκλος Ζωής μπαταριών οχημάτων ήπιας κινητικότητας».

Οι δημότες που είναι κάτοχοι ηλεκτρικών πατινιών ή ποδηλάτων είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις οδηγίες και τους κανονισμούς που διέπουν την κατοχή και χρήση των ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων (ΕΠΗΟ). Επιπλέον, είχαν τη δυνατότητα να ελέγξουν δωρεάν την ισχύ της μπαταρίας των μικρο-οχημάτων τους και να λάβουν πολύτιμες συμβουλές για οικολογική και ασφαλή οδήγηση, καθώς και μέτρα προστασίας της μπαταρίας. Σημαντική ήταν και η δυνατότητα ανακύκλωσης παλιών μπαταριών, στο Ιστορικό Δημαρχείο της πόλης, συμβάλλοντας στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση, η οποία προσελκύσε το ενδιαφέρον πολλών πολιτών, μίλησαν η Ζωή Χριστοφόρου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς και ο Αναστάσιος Καλλιανιώτης, μεταδιδακτορικός ερευνητής, οι οποίοι ανέδειξαν τη σημαντικότητα της βιώσιμης κινητικότητας. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Βασίλης Κουτραφούρης και Βασίλης Παπαευσταθίου, ενισχύοντας το μήνυμα της εκδήλωσης για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το έργο LITTLE συντονίζεται από το Εργαστήριο Συστημάτων Μεταφορών και Βιώσιμης Κινητικότητας του Πανεπιστημίου Πατρών, ενώ συνεργαζόμενοι εταίροι περιλαμβάνουν τον Δήμο Καλαμάτας, τον Δήμο Λαρισαίων και την ομάδα Re-battery. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και στοχεύει στην προώθηση της υπεύθυνης χρήσης των ΕΠΗΟ.

Για την ενίσχυση αυτής της πρωτοβουλίας, το έργο ανέπτυξε έναν ψηφιακό υπολογιστή εκτίμησης της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών CO2 κατά τη χρήση ΕΠΗΟ, καθώς και ένα καινοτόμο σχέδιο ανακύκλωσης μπαταριών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Επίσης, έχει εκπονήσει εγχειρίδιο που περιλαμβάνει αρχές οικολογικής οδήγησης, ειδικά για ηλεκτροκίνητα ποδήλατα και πατίνια, προκειμένου να ενθαρρύνει όλους τους χρήστες να επιλέγουν βιώσιες και οικολογικές λύσεις στις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Πηγή: NotosPress

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Συνεργασία Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την UNICEF για την Υποστήριξη Παιδιών

Στην τελική ευθεία η επισκευή του ιστορικού Δημ. Σχολείου Ανδραβίδας

Oμάδα Σύνταξης Δ

Η Συμβολή του Φιλελληνισμού στην Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ανάλυση της Επιτυχημένης Εκδήλωσης του ΓΕΛ Γαστούνης