Παράλληλες Εισερχόμενες Επιθέσεις: Πολωνία 1939 – Ουκρανία 2022
Η ιστορία μας διδάσκει πολλά, με την προϋπόθεση ότι την διαβάζουμε σωστά και όχι ανάποδα. Μέσα από το πρίσμα των γεγονότων, μπορούμε να αποκτήσουμε μια βαθύτερη κατανόηση των σύγχρονων συγκρούσεων και των πολιτικών αποφάσεων που τις οδηγούν.
Η Εισβολή στην Πολωνία
Στις 23 Αυγούστου 1939, υπογράφηκε το σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της κομμουνιστικής ΕΣΣΔ, γνωστό ως Σύμφωνο Ρίμπεντροπ – Μολότοφ. Πίσω από αυτή την ανιστόρητη συμφωνία κρυβόταν το σχέδιο για τον διαμελισμό της Πολωνίας, που θα πραγματοποιούνταν μεταξύ της χιτλερικής Γερμανίας και της σταλινικής Ρωσίας.
Ο Χίτλερ υποστήριξε ότι οι Πολωνοί καταπίεζαν τους γερμανικούς πληθυσμούς στην Πολωνία, και γι’ αυτό η Γερμανία έπρεπε να τους υποστηρίξει και να τους προστατεύσει. Αυτή η πρόφαση χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 1939. Στη συνέχεια, ακολούθησε η εισβολή της κομμουνιστικής Ρωσίας στις 17 Σεπτεμβρίου 1939, με αποτέλεσμα τη διχοτόμηση της Πολωνίας μεταξύ του Γ΄ Ράιχ και της Σοβιετικής Ένωσης.
Με αυτήν τη διπλή εισβολή άρχισε ουσιαστικά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που κόστισε τη ζωή σε 50 έως 85 εκατομμύρια ανθρώπους και οδήγησε την ανθρωπότητα σε σημείο μηδέν.
Η Εισβολή στην Ουκρανία
Η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητη, μαζί με άλλα 14 κράτη, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Ωστόσο, μετά την ανάρρηση του Πούτιν στην προεδρία της Ρωσίας το 2000, η Ουκρανία μπήκε στο στόχαστρο της Ρωσίας σε μιαν ανιστόρητη προσπάθεια του Πούτιν να αναβιώσει την πρώην Σοβιετική Ένωση.
Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, με τον Πούτιν να αναφέρει ότι η εθνοτική ρωσική κοινότητα στην Ουκρανία υπήρχε υπό διωγμό και γενοκτονία από το νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου. Αυτή η επιθετική ενέργεια της Ρωσίας, σε ένα ελεύθερο κράτος, θέτει ξανά την Ευρώπη στην πορεία προς τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που υπόσχεται να είναι πιο σφοδρός και καταστροφικός από τους προηγούμενους.
Η εφημερίδα Politico παρατηρεί σωστά ότι: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να μην χαρακτηρίζεται ακόμη παγκόσμιος, αλλά έχει σαφώς παγκόσμια χαρακτηριστικά.» Είναι εντυπωσιακό ότι στην ιμπεριαλιστική αυτή εισβολή της Ρωσίας έρχονται ένθερμοι υποστηρικτές οι ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν να αποκομίσουν οφέλη, όπως ακριβώς έκανε η Ρωσία το 1939 κατά την εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία.
Η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας έχει υποχρέωση να υπερασπιστεί το δικαίωμα της Ουκρανίας να παραμείνει μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και αυτοπροσδιοριζόμενη ευρωπαϊκή χώρα. Είναι απαραίτητο να σβήσει τη θρυαλλίδα ενός νέου μεγάλου πολέμου που απειλεί να εκδηλωθεί στην Ευρώπη, για δεύτερη φορά εξαιτίας της Ρωσίας. Αν η Ευρώπη, και φυσικά η Ελλάδα, δεν υποστηρίξει αποφασιστικά την Ουκρανία ώσπου να ολοκληρωθεί η σύγκρουση, θα διευκολύνει το Κρεμλίνο να επιτύχει τους στόχους του για εδαφική κατάκτηση και θα υποσχεθεί επίσης μια διευρυνόμενη αποσταθεροποίηση.
Η επιλογή αυτή είναι μονόδρομος και η ανάγκη είναι επιτακτική.
Σπάρτη 8 Απριλίου 2025
Βαγγέλης Μητράκος