peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιστολή Κώστα Πελετίδη στον Πρωθυπουργό για την Ανάπλαση της Πάτρας και τις Στρατηγικές Υποδομές

936ea2113e68b4f79e58d7646e28a5da no watermark 1
Κοινοποίηση

Επιστολή του Δημάρχου Πατρέων προς τον Πρωθυπουργό για κρίσιμα ζητήματα υπογειοποίησης και παραχώρησης

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απέστειλε την Παρασκευή 9 Μαΐου επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, Θοδωρή Μητσοτάκη, στην οποία αναλύει σημαντικά ζητήματα που αφορούν την υπογειοποίηση του σιδηροδρόμου και την παραχώρηση της Χερσαίας Ζώνης του Βόρειου Λιμένα.

Η Στρατηγική Σημασία της Υπογειοποίησης

Στην επιστολή του, ο κ. Πελετίδης αναφέρει: «Η Πάτρα, όπως πολλές άλλες πόλεις, είχε στο Κεντρικό Παραθαλάσσιο Μέτωπό της, το Παλιό Λιμάνι και τη σιδηροδρομική γραμμή που την απομόνωναν από τη θάλασσα. Πριν από αρκετά χρόνια, κατασκευάστηκε ο Νέος Λιμένας εκτός του αστικού κέντρου, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην πόλη να αποκτήσει λειτουργική επαφή με το υγρό στοιχείο».

«Μετά την παραχώρηση στο Δήμο μας σημαντικού τμήματος των χερσαίων πρώην λιμενικών χώρων και τις εργασίες ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, ικανοποιείται μια στρατηγικής σημασίας ανάγκη της Πάτρας για τη δημιουργία ελεύθερων, ανοιχτών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου, αθλητισμού και πολιτισμού», προσθέτει ο Δήμαρχος. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η Χερσαία Ζώνη του Βόρειου Λιμένα εξαιρέθηκε από την παραχώρηση, καθώς τότε έλειπαν από τον Νέο Λιμένα οι κατάλληλες υποδομές για την κάλυψη της εμπορικής λειτουργίας.

Οι Κίνδυνοι της Διαδικασίας Παραχώρησης

Τελευταία, γίνεται προσπάθεια από το ΤΑΙΠΕΔ και επενδυτές να παραχωρηθεί η περιοχή αυτή για την κατασκευή Μαρίνας megayatch και για εμπορικούς σκοπούς. Αυτές οι χρήσεις βρίσκονται σε έντονη αντίθεση με τις ανάγκες και την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας, υπονομεύοντας τη πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής. Ο Δήμος έχει ξεκινήσει την οριστική μελέτη εφαρμογής για την «Ανάπλαση του Παραλιακού Μετώπου της Πάτρας», αναμένοντας ότι η χρηματοδότησή της θα προέλθει από το νέο ΕΣΠΑ. Είναι αδιανόητο, τονίζει ο κ. Πελετίδης, να υπάρχουν τμήματα, όπως η Χερσαία Ζώνη του Βόρειου Λιμένα, που να εξαιρούνται από αυτήν τη στρατηγική μελέτη, καθιστώντας την περιοχή αδύνατη να ενταχθεί ως ένα ενιαίο σύνολο με την ευρύτερη περιοχή ανάπλασης.

Η Σημασία της Υπογειοποίησης για την Πόλη

«Η παλιά σιδηροδρομική γραμμή, κατασκευασμένη πριν από 140 χρόνια, διαχωρίζει βίαια την πόλη», σημειώνει ο Δήμαρχος. «Η νέα διπλή γραμμή του σιδηροδρόμου είναι απολύτως αναγκαία και ο πατραϊκός λαός διεκδικεί την υπογειοποίησή της από το Ρίο μέχρι το νέο λιμάνι. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση της διαίρεσης του πυκνοκατοικημένου τμήματος της πόλης με τη θάλασσα, προσφέροντας παράλληλα τη δυνατότητα δημιουργίας ενός γραμμικού πάρκου στην επιφάνεια».

Η υπογειοποίηση έχει και άλλες σημαντικές επιπτώσεις, όπως η λειτουργία προαστιακού σιδηροδρόμου που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης προς και από το Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

«Η πλήρης αναβάθμιση της περιοχής, όπως και η ανάδειξη του Ρωμαϊκού Σταδίου, θα κάνουν την πόλη μας μια από τις πιο επισκέψιμες στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων», καταλήγει ο Δήμαρχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ζωγραφάκης Πρωταθλητής του Ομίλου Τένις ΑΕΚ Τρίπολης στη Γλυφάδα

Μονεμβασιά: Το σπίτι του Γιάννη Ρίτσου μετατρέπεται σε Δημοτικό Μουσείο

Πάτρα: Σε σοβαρή κατάσταση 11χρονη που έπεσε από βυτιοφόρο