Εκσυγχρονισμός και Κατασκευή Θερμοκηπίων με Ενίσχυση 50-70%
Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων έχει δημοσιευτεί για την Παρέμβαση Π3-73-2.9, η οποία αφορά τις επενδύσεις που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό και την κατασκευή θερμοκηπίων, καθώς και προσπελάσιμων στεγάστρων φυτικής παραγωγής. Αυτή η πρωτοβουλία εντάσσεται στο Στρατηγικό Σχέδιο (ΣΣ) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της Ελλάδας για την περίοδο 2023 – 2027.
Η περίοδος υποβολής αιτήσεων ξεκινά στις 23 Ιουνίου 2025 και θα ολοκληρωθεί στις 26 Αυγούστου 2025. Η παρέμβαση εφαρμόζεται σε όλη την Ελληνική Επικράτεια και παρέχει στήριξη σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών προσώπων, νομικών προσώπων, καθώς και συλλογικών σχημάτων με έδρα στην Ελλάδα για επενδύσεις στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων σε θερμοκήπια και άλλα προσπελάσιμα στέγαστρα φυτικής παραγωγής.
Ειδικότερα, επιδοτούνται οι δαπάνες για τον εκσυγχρονισμό και τη κατασκευή θερμοκηπίων, δικτυοκηπίων, μονίμων εγκαταστάσεων φυτικής παραγωγής τύπου ΤΟΛ, κλειστών θαλάμων καλλιέργειας τύπου ISO 668, καθώς και κλειστών θαλάμων για τη μανιταριοκαλλιέργεια. Η συνολική δαπάνη μπορεί να κυμαίνεται από 30.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.
Η ένταση στήριξης ποικίλει ανάλογα με το είδος της δαπάνης. Συγκεκριμένα, η ένταση στήριξης φτάνει το 60% για επιλέξιμες δαπάνες όπως:
- Συστήματα τεχνολογίας αιχμής εντός των επιλέξιμων κατασκευών.
- Συστήματα υδροπονίας και αεροπονίας.
- Αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκινούμενα μηχανήματα (ήτοι, ελκυστήρες, μηχανές συλλογής κ.λπ.).
Για τις υπόλοιπες επιλέξιμες δαπάνες, η ένταση στήριξης ανέρχεται στο 50%. Επιπλέον, για δαπάνες που υλοποιούνται από γεωργούς νεαρής ηλικίας ανεξαρτήτως τοποθεσίας της εκμετάλλευσης, προβλέπεται προσαύξηση της έντασης στήριξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, με ανώτατη ένταση στήριξης το 70%.
Μέσα στους θερμοκηπιακούς θαλάμους δύνανται να καλλιεργηθούν:
- Άνθη
- Καλλωπιστικά και κηπευτικά προϊόντα
- Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά (εκτός της φαρμακευτικής κάνναβης)
- Τροπικά φυτά
- Σπορόφυτα
- Δενδρώδη φυτά
- Φαρμακευτική κάνναβη
- Μανιτάρια
- Άλλες καλλιέργειες
- Υδρόβιοι οργανισμοί
Επιλεξιμότητα Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων
Οι επιλεξιμότητα για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις των υποψηφίων νομικών προσώπων απαιτεί:
1. Κατοχή γεωργικής εκμετάλλευσης κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στήριξης.
2. Η γεωργική εκμετάλλευση να έχει περιληφθεί σε παραδεκτή Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2024.
3. Το ελάχιστο μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας να ανέρχεται σε τουλάχιστον 12.000 ευρώ, σύμφωνα με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του έτους 2024.
4. Πληρότητα των κοινοτικών προτύπων που την αφορούν, πλην των εκμεταλλεύσεων των γεωργών νεαρής ηλικίας που εγκαθίστανται για πρώτη φορά και έχουν προθεσμία συμμόρφωσης.
Για περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω τηλεφώνου ή email.