peloponnhsostv.gr
ΑΓΡΟΤΙΚΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΥΓΕΙΑ

Ελαιόλαδο: Αντικαρκινικές Δυνάμεις και Οικονομική Πρόκληση για τους Παραγωγούς

28494b235dfa219fe4509fc0fa9f3b22 no watermark
Κοινοποίηση

Το 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το 11ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τις 27 Απριλίου. Το φεστιβάλ οργανώθηκε από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας, τους δήμους Καλαμάτας και Πύλου – Νέστορος, την περιφέρεια Πελοποννήσου, το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με τη στήριξη του ΑγροΤύπου ως χορηγού επικοινωνίας.

Σκοπός και Σημασία του Φεστιβάλ

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού (ΑΕΣ) Καλαμάτας, κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, επεσήμανε τη σημασία της ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητας των ιδιοτήτων του ελληνικού ελαιολάδου. «Ο στόχος μας είναι να αναδείξουμε τις ωφέλιμες ιδιότητες του ελαιολάδου και να προσθέσουμε αξία στο προϊόν. Μελέτες του Πανεπιστημίου Αθηνών, που διεξήχθησαν επί πενταετία, επιβεβαίωσαν τις ευεργετικές επιδράσεις των πολυφαινολών που περιέχει το αγουρέλαιο στην ανθρώπινη υγεία» ανέφερε. «Το ελαιόλαδο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της υγιεινής διατροφής του ανθρώπου, και θέλουμε οι καταναλωτές να το κατανοήσουν πλήρως». Επίσης, αναφέρεται ότι η Καλαμάτα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την ποιότητα του ελαιολάδου της, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της αξίας του προϊόντος.

Η τρέχουσα τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 3,70 ευρώ το κιλό έως 4,30 ευρώ το μέγιστο, κάτι που απογοητεύει τους παραγωγούς. Χρειάζεται ενίσχυση της έρευνας για να επιτευχθεί μια σταθερή αύξηση της τιμής, και οι επιστημονικές μελέτες θα συμβάλλουν σε αυτό. Ο κ. Αντωνόπουλος τόνισε την αναγκαιότητα καταγραφής των ποσοτήτων ελαιολάδου που παράγονται στη χώρα και την ανάγκη αποφυγής ελληνοποιήσεων που βλάπτουν τους παραγωγούς.

Φαρμακευτικές Ιδιότητες του Ελαιολάδου

Ο Δρ. Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στην φαρμακευτική αξία του ελαιολάδου, αναδεικνύοντας τις σπουδαίες ιδιότητές του για την ανθρώπινη υγεία. Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα, η ενημέρωση του κοινού εξακολουθεί να είναι περιορισμένη. Οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη ανάπτυξης προωθητικών ενεργειών για την κατανάλωση ελαιολάδου, κυρίως αυτού με υψηλές περιεκτικότητες σε φαινόλες, οι οποίες συμβάλλουν στην προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Πρέπει να μάθουν οι καταναλωτές να επιλέγουν το καλύτερο λάδι, το οποίο προέρχεται κυρίως από τις πράσινες ελιές. Αυτές περιέχουν την ελαιοκανθάλη, που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Ο Δρ. Μαγιάτης υπογράμμισε τη σημασία της ελαιασίνης, ενός ακόμα πολύτιμου φαινολικού συστατικού, που έχει αναγνωριστεί ως μια σπουδαία προστατευτική ουσία από την κακή χοληστερόλη. «Το ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο φαρμακευτικό τομέα» τόνισε, αναφέροντας την πρόοδο στην συνταγογράφηση του ελαιολάδου σε χώρες όπως το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Αντικαρκινικές Ιδιότητες και Υγιεινές Συστάσεις

Η Δρ. Χαραλαμπία Μπολέτη, διευθύντρια ερευνών στο Ινστιτούτο Παστέρ, αναφέρθηκε στις αντικαρκινικές ιδιότητες των πολυφαινολών του ελαιολάδου. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου κατά 30%, με αποτέλεσμα να αναδεικνύεται η σημασία των πολυφαινολών. Πειραματικά δεδομένα δείχνουν ότι η κατανάλωση φαινολών πριν από την ανάπτυξη του καρκίνου μπορεί να μειώσει τους όγκους κατά 50%. Αυτές οι ανακαλύψεις ενισχύουν την ανάγκη ενσωμάτωσης του ελαιολάδου σε καθημερινές διατροφικές συνηθίες, καθώς τα οφέλη του μεταφράζονται σε μια πιο υγιή ζωή.

Καλές Πρακτικές στην Παραγωγή Ελαιολάδου

Ο κ. Αντώνιος Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, εστίασε σε καλές πρακτικές για την παραγωγή ελαιολάδου με υψηλές φαινόλες, στο πλαίσιο του προγράμματος ARISTOIL. «Οι ελαιοπαραγωγοί αναζητούν πιστοποίηση για προϊόντα έξτρα παρθένο, βιολογικό, ΠΟΠ Καλαμάτα και ισχυρισμούς υγείας, προκειμένου να προσθέσουν αξία στα προϊόντα τους» δήλωσε ο κ. Παρασκευόπουλος. Επιπλέον, ανέφερε ότι η πρώιμη συγκομιδή του ελαιοκάρπου, καθώς και οι κατάλληλες θερμοκρασίες, συμβάλλουν στη διασφάλιση υψηλών συγκεντρώσεων πολυφαινολών.

Η εκπαίδευση και η πιστοποίηση του ελαιολάδου είναι στοιχεία που θα ενδυναμώσουν την παραγωγή και θα ενισχύσουν τη θέση του ελαιολάδου στην αγορά. Είναι καθοριστικό να συνεχιστεί η ελαιοκαλλιέργεια και να δοθεί δυναμική ανάπτυξη στο προϊόν, ώστε να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση για ποιοτικά και θρεπτικά ελαιόλαδα.

Εξοικονόμηση Νερού και Καινοτομία στην Άρδευση

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης, γεωπόνος και ερευνητής, παρουσίασε λύσεις για την ορθολογική διαχείριση του νερού στην καλλιέργεια ελιών. Τόνισε την ανάγκη ανάπτυξης υποδομών προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια νερού κατά τις ξηρές περιόδους. Χρειάζεται συνδυασμός τεχνολογιών επεξεργασίας και συνεργασιών μεταξύ των φορέων για μια αποτελεσματική και βιώσιμη διαχείριση του νερού, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ των αναγκών του τουρισμού και του πρωτογενή τομέα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ενεργειακή αναβάθμιση στο δημοτικό σχολείο της Κανδήλας Αρκαδίας

Καραλής Στηρίζει την Ελλάδα με Λάμψη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου: Υψηλό Άλμα στα 5,95 μ.

Το Αμερικανικό Οδοιπορικό της Κάγια Κάλλας