peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΑΙΔΕΙΑΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ειρήνη Αγαπηδάκη: Η Ψηφιακή Πραγματικότητα και η Αυθεντική Ταυτότητα στην Εποχή των Like

309eb19ae34938153d6b2acb5d5bb044 1
Κοινοποίηση

Διαχείριση της Ψηφιακής Ταυτότητας και των Κινδύνων του Διαδικτύου

Η τελευταία εκδήλωση, που διοργανώθηκε στο Κολλέγιο Αθηνών, φιλοξένησε την δρ Αιμιλία Δουκέλη, αστυνόμο α’ και επικεφαλής του Τμήματος Καινοτόμων Δράσεων και Στρατηγικής της Διεύθυνσης Δίωξης Κυβερνοεγκλήματος του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ. Η κυρία Δουκέλη επικεντρώθηκε στην αναγκαιότητα της ψηφιακής αυτογνωσίας, τονίζοντας ότι το Διαδίκτυο δεν είναι μόνο ένα εργαλείο αλλά και μία κοινότητα που διασυνδέει περισσότεροι από πέντε δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Η ομιλήτρια υπογράμμισε τη σημασία της αυθεντικότητας στη διαδικτυακή μας παρουσία, αναφέροντας ότι οι αναρτήσεις μας θα πρέπει να αντικατοπτρίζουν την πραγματική μας ταυτότητα. Ιδιαίτερα για τους έφηβους, οι οποίοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι σε κινδύνους, είναι κρίσιμο να κατανοούν ότι πρέπει να διαφυλάττουν τους λογαριασμούς τους με την ίδια προσοχή που θα διαφυλάττανε τα κλειδιά του σπιτιού τους.

Η δρ Δουκέλη, με εκτενή γνώση σε θέματα κυβερνοασφάλειας, αναφέρθηκε σε σημαντικά ζητήματα όπως η διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκων, η δημιουργία ψευδών προφίλ, οι περιπτώσεις grooming και sexting, καθώς και τα περιβόητα challenges που αφορούν την νεολαία. Προέτρεψε τους γονείς να είναι κοντά στα παιδιά τους όσον αφορά τη χρήση του Διαδικτύου, προκειμένου να τα προστατεύσουν από τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτή τη νέα ψηφιακή διάσταση, η οποία συχνά είναι πιο επικίνδυνη από τον φυσικό κόσμο.

Η Σημασία της Συνοχής Μεταξύ Ψηφιακής και Πραγματικής Ταυτότητας

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Δωριάννα Κονιδάρη, μαθήτρια της β’ λυκείου και συντονίστρια της συζήτησης, υπογράμμισε ότι το Διαδίκτυο μπορεί να είναι και ευλογία και κατάρα για τη νεολαία. Επέστησε την προσοχή στη σημασία να βρουν οι έφηβοι μια ισορροπημένη προσέγγιση στη χρήση του Διαδικτύου, ώστε να επωφελούνται από τα θετικά του στοιχεία και να περιορίζουν τις πιθανές παγίδες. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην τηλεοπτική σειρά «Adolescence», τονίζοντας ότι για τους εφήβους ο πραγματικός εχθρός μπορεί να βρίσκεται στο κλειστό τους δωμάτιο, με την αλόγιστη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να τους καθιστά αναλώσιμους.

Η εκδήλωση έγινε σε μία γεμάτη αίθουσα, με τη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών του Κολλεγίου, συμπεριλαμβανομένων και σημαντικών προσωπικοτήτων της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο πρέζιντεντ καθηγητής Σπύρος Πολλάλης, ο προηγούμενος πρόεδρος Κώστας Συνολάκης και άλλοι αξιόλογοι εκπρόσωποι από το εκπαιδευτικό προσωπικό συμμετείχαν στη συζήτηση, μεγαλώνοντας την απήχηση του θέματος.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος, συνδιευθυντής του λυκείου, σημείωσε με έμφαση πως, έναν αιώνα μετά την ίδρυση του Κολλεγίου Αθηνών, η εκπαιδευτική κοινότητα συνεχίζει να διατηρεί ρεύματα αριστείας και να αναδεικνύει τη σημασία της παράδοσης συνδυαστικά με την καινοτομία. Οι προβληματισμοί και οι προτάσεις που προήλθαν από την εκδήλωση αποτελούν ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ευαισθητοποίησης γύρω από τα ζητήματα του Διαδικτύου και την ασφάλεια της νεολαίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Νέες Τραπεζικές Κυρώσεις και Δασμοί από τον Τραμπ κατά της Ρωσίας

Μεταπτυχιακές Σπουδές στη Δημόσια Διοίκηση και Ψηφιακό Μετασχηματισμό στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Καρκίνος του πνεύμονα: Πώς η μείωση του καπνίσματος σώζει ζωές