Προβλήματα και Προοπτικές του Ευρώτα: Μια Σημαντική Παρέμβαση Χρειάζεται
ΛΑΚΩΝΙΑ. Είναι εντυπωσιακό το πώς οι αρμόδιες αρχές που έχουν θέσει σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών φαίνεται να αγνοούν την ενεργή υποβάθμιση του ποταμού Ευρώτα, ενός από τα πιο σημαντικά οικοσυστήματα της Λακωνίας και της Πελοποννήσου. Τα δημοσιεύματα του Notospress επισημαίνουν μάλιστα την επείγουσα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον ποταμό, με επιστημονικά ευρήματα που δείχνουν τη βαθιά περιβαλλοντική κρίση που τον απειλεί.
Διαχρονικά, ο Ευρώτας έχει υποστεί σοβαρές καταστροφές, με αποτέλεσμα να έχει γίνει ένας αποθέτης επικίνδυνων αποβλήτων. Η κοινωνική συνείδηση, αν και θα έπρεπε να είναι “πράσινη,” κατέληξε να είναι απλώς αποδεκτική στο να αγνοεί την περιβαλλοντική παρακμή. Οι αρμόδιες αρχές φαίνεται να ασχολούνται περισσότερο με λιγότερο σημαντικά ζητήματα, αντί να αναλάβουν δράση για την προστασία του οικοσυστήματος του Ευρώτα.
Πολλοί επιδραστικοί πολίτες και οργανώσεις, όπως ο αείμνηστος Λευτέρης Ψαρρός και ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας, έχουν αναδείξει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο καίριος αυτός ποταμός. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εκπρόσωποι των αρχών έχουν επιδείξει αδιαφορία, είτε από αδυναμία διαχείρισης της κατάστασης είτε από την εξάρτησή τους από συμφέροντα που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το οικοσύστημα.
Γνωστές Αιτίες Υποβάθμισης
Ο Ευρώτας, ο οποίος έχει έντονα συνδεθεί με την ιστορία της Αρχαίας Σπάρτης, χαρακτηρίζεται από μια πλούσια οικολογική δομή. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει θύμα σοβαρής υποβάθμισης, κυρίως λόγω της υπερκατανάλωσης των υδατικών πόρων, της αγροχημικής ρύπανσης, και των μορφολογικών αλλαγών στην κοίτη του ποταμού. Αυτές οι πιέσεις έχουν οδηγήσει στην απώλεια πολλών από τα ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας του.
Τα εξαιρετικά μόλυνση και η <<αλλαγή της φυσιογνωμίας των οικοτόπων>> έχουν οδηγήσει στην εξαφάνιση πολλών κατηγοριών ζωής μέσα στα ύδατα του Ευρώτα. Oι γεωργικές δραστηριότητες, τα βιομηχανικά απόβλητα και η ανεξέλεγκτη διάθεση σκουπιδιών έχουν εντείνει αυτή την κατάσταση, με την έκθεση του γηπέδου να υποδεικνύει την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις.
Η κατάσταση των Ιχθυοπληθυσμών
Ο Δρ. Λεωνίδας Βαρδάκας ανέφερε πρόσφατα, ότι εξαιρετικά ανησυχητική είναι η κατάσταση των ιχθυοσών, καθώς κατά τη διάρκεια αποστολής Ιχθυολόγων από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών, διαπιστώθηκε πλήρης απουσία ψαριών σε πολλές περιοχές του ποταμού. Η έρευνα αυτή ανέδειξε αρνητικές συνθήκες, οι οποίες δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ νωρίτερα. Οι διαπιστώσεις αυτές δημιουργούν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος του Ευρώτα και τη δυνατότητα επιβίωσης των ενδημικών ειδών του.
Η κύρια αιτία αυτής της καταστροφής φαίνεται να προέρχεται από τρεις βασικούς παράγοντες: την παρατεταμένη ξηρασία, τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις και τη ρύπανση από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα. Αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν σε συνθήκες που κάνουν την επιβίωση των ιχθύων σχεδόν αδύνατη.
Είναι καθήκον των αρμόδιων αρχών να ενισχύσουν τις δράσεις τους για την προστασία του Ευρώτα και των οικοσυστημάτων του. Οι πολίτες, σε συνεργασία με τις αρχές, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του, καθώς αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι επιπτώσεις θα είναι μη αναστρέψιμες.
Η προστασία του Ευρώτα και η προώθηση δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης κοινότητας για όλους μας. Οι δραστηριότητες αυτές απαιτούν άμεσες, συντονισμένες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις.
Πηγή: NotosPress