Δεκαπέντε Χρόνια από την Τραγωδία της Τράπεζας Marfin
Στις 5 Μαΐου 2010, εν μέσω σοβαρών κοινωνικών εντάσεων και διαδηλώσεων κατά της ψήφισης του πρώτου μνημονίου από την ελληνική βουλή, συνέβη μια τραγωδία στο υποκατάστημα της Marfin Bank, στην οδό Σταδίου 23, στην καρδιά της Αθήνας. Αυτή η ημέρα κρίθηκε εξαιρετικά δραματική καθώς οδήγησε στον ασφυκτικό θάνατο τριών ανθρώπων.
Ομάδες κουκουλοφόρων, γνωρίζοντας ότι στο κτίριο υπήρχαν εργαζόμενοι, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ εντός της τράπεζας, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και φωτιά. Μέσα από τις μαρτυρίες και τις αναφορές του Τύπου, όπως το «ΒΗΜΑ», προσπαθούμε να αναδείξουμε τα ακριβή γεγονότα της ημέρας αυτής που στιγμάτισε την ελληνική κοινωνία.
Η Τραγωδία και η Εξέλιξη των Γεγονότων
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στις 6 Μαΐου 2010 από τον δημοσιογράφο Διονύση Βυθούλκα, η ένταση ξεκίνησε όταν διαδηλωτές από εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις πέρασαν έξω από το υποκατάστημα της τράπεζας. Όταν αντιλήφθηκαν τους υπαλλήλους του καταστήματος, τους κατηγόρησαν ως απεργοσπάστες και άρχισαν να φωνάζουν υβριστικά συνθήματα. Αυτή η κατάσταση κατέληξε σε βίαιες αντιδράσεις, με αγνώστους να εκτοξεύουν μολότοφ, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένη πυρκαγιά.
Εργαζόμενοι που προσπάθησαν να διαφύγουν βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους διαδηλωτές, ενώ άλλοι παρέμειναν στο εσωτερικό του καταστήματος προσπαθώντας να σβήσουν τη φωτιά με πυροσβεστήρες. Παρά τις προσπάθειές τους, η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα και οδήγησε σε αποπνικτικές συνθήκες.
Καθυστέρηση Βοήθειας και Αποκομιδή Θυμάτων
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ειδοποιήθηκε αμέσως, αλλά τα οχήματά της αντιμετώπισαν καθυστερήσεις λόγω των διαδηλωτών που παρέμειναν έξω από το κτίριο. Σύμφωνα με αναφορές, ένα πυροσβεστικό όχημα που βρισκόταν κοντά χρειάστηκε έξι λεπτά για να προσεγγίσει το σημείο. Οι πυροσβέστες που έφτασαν αρχικά βρέθηκαν υπό πίεση από τους διαδηλωτές και αναγκάστηκαν να σπάσουν τις τζαμαρίες για να εισέλθουν στο κτίριο.
Με πέντε οχήματα και είκοσι έναν πυροσβέστη να συμμετέχουν στην κατάσβεση, οι ομάδες τους ανέβηκαν στους ορόφους προκειμένου να αναζητήσουν εγκλωβισμένα άτομα. Δυστυχώς, οι προσπάθειες έφτασαν αργά, και οι πυροσβέστες ανακάλυψαν τρία πτώματα στον τρίτο όροφο.
Οι Θάνατοι και οι Μαρτυρίες
Νεκροί βρέθηκαν η Αγγελική Παπαθανασοπούλου, 32 ετών, έγκυος τεσσάρων μηνών, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης, 36 ετών, και η Παρασκευή Ζούλια, 35 ετών. Η ιατροδικαστική εξέταση αποκάλυψε ότι οι θάνατοί τους ήταν ασφυκτικοί, οι οποίοι προκλήθηκαν από την εισπνοή τοξικών καπνών.
Μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν την τραγική κατάσταση που επικράτησε εκείνη την ημέρα και την πανδημική αντίδραση των διαδηλωτών. Συγκλονιστικοί ήχοι και εικόνες από την έκρηξη των μολότοφ εναλλάσσονταν με κραυγές πανικού. Ορισμένοι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν σωτηρία πηδώντας από τα μπαλκόνια ή περιμένοντας βοήθεια στα παράθυρα.
Ευθύνες και Νομικές Ανάγκες
Μετά την τραγωδία, προέκυψαν σοβαρά ερωτηματικά για την πυρασφάλεια του κτιρίου και τη διαδικασία λήψης μέτρων ασφαλείας. Οι συγγενείς των θυμάτων κινήθηκαν νομικά κατά της τράπεζας και εν τέλει η δικαιοσύνη έκρινε υπεύθυνους πολλά στελέχη της Marfin. Τέσσερις υπεύθυνοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, όμως κάποιοι απαλλάχθηκαν.
Οι ακτιβιστικές και νομικές διαδικασίες που ακολούθησαν έχουν φέρει στο φως τον πόνο και την αναγκαιότητα για δικαιοσύνη, με τις οικογένειες των θυμάτων να ζητούν εκδίκηση για μια τραγωδία που δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί.
Η πόλη εξακολουθεί να θρηνεί, και οι μνήμες της 5ης Μαΐου είναι ακόμα ζωντανές, θυμίζοντας τη σημασία της ασφάλειας και της προστασίας των πολιτών σε περιόδους κοινωνικών αναταραχών.