Δεκάδες χιλιάδες συρρέουν για να αποχαιρετίσουν τον πάπα Φραγκίσκο
Ένα ετερόκλητο πλήθος καταφτάνει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για να αποχαιρετήσει τον «Πάπα των Φτωχών»
Στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα του Πάσχα σε ηλικία 88 ετών. Η είδηση του θανάτου του έχει συγκλονίσει τον κόσμο, καθώς ο πάπας Φραγκίσκος ήταν γνωστός για την προσήλωση του στους φτωχούς και τους αδύναμους, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του «Πάπα των Φτωχών».
Από την ώρα που ανακοινώθηκε η είδηση του θανάτου του, το πλήθος έχει άρχισε να συγκεντρώνεται, με τις εκτενείς προετοιμασίες να έχουν ξεκινήσει. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη προσκυνήσει την σορό του και το προσκύνημα συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Σήμερα, οι πόρτες της πλατείας θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τα μεσάνυχτα, προσφέροντας τη δυνατότητα στους πιστούς να εκφράσουν τον τελευταίο τους χαιρετισμό. Αύριο, το προσκύνημα θα αρχίσει νωρίτερα, στις 7 το πρωί, και θα διαρκέσει 12 ώρες, προτού χρειαστεί να γίνουν οι οριστικές προετοιμασίες για την κηδεία του Ποντίφικα.
Το πρωί της Τετάρτης, περίπου 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν την πομπή, κατά την οποία οι καρδινάλιοι και ιερείς συνόδευσαν το φέρετρο από την προσωπική κατοικία του Πάπα στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Οι καμπάνες χτυπούσαν συνεχώς, δημιουργώντας μια επιβλητική ατμόσφαιρα, ενώ το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα καθώς το φέρετρο περνούσε μπροστά τους.
Δείτε live εικόνα από το λαϊκό προσκύνημα:
Ο πάπας Φραγκίσκος είναι ντυμένος με τα επίσημα άμφια του, κρατώντας ένα κομποσκοίνι, ενώ το ανοιχτό φέρετρο καλύπτεται με κόκκινο ύφασμα, σύμβολο του πένθους. Η τελετή σήμερα προσελκύει την προσοχή κρατικών αρχών από όλο τον κόσμο, καθώς βασιλείς και πρόεδροι θα παραστούν στην κηδεία του, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τη επιθυμία του πάπα Φραγκίσκου, η ταφή του θα πραγματοποιηθεί σε εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία στο κέντρο της Ρώμης, αντί στον Άγιο Πέτρο όπως οι περισσότεροι από τους προκάτοχούς του. Η ταφόπλακα θα φέρει απλώς το όνομά του, αντιπροσωπεύοντας τη λιτότητα και την ταπεινότητα που χαρακτήριζαν τη ζωή και το έργο του.