peloponnhsostv.gr
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γιαννάκος για Δημόσιες Αξιολογήσεις: Η Ανάγκη Διασφάλισης Ικανών Χωρίς Μέσα

296617771ea259af335e8d3f8ccdc06f
Κοινοποίηση

Οι Επιπτώσεις των Αξιολογήσεων στο ΔημόσιοΤομέα

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Γιαννάκος, προχώρησε σε δηλώσεις σχετικά με τις αξιολογήσεις στο Δημόσιο, επισημαίνοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Ο Γιαννάκος δήλωσε ότι οι διαδικασίες αξιολόγησης συχνά αγγίζουν ευαίσθητα θέματα που σχετίζονται με την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα των κριτηρίων που χρησιμοποιούνται. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αυτός που έχει προσόντα αλλά δεν διαθέτει το κατάλληλο μέσον χάνεται».

Η παραπάνω δήλωση αναδεικνύει μια πραγματικότητα που συχνά παραβλέπεται – την ανάγκη για μια δίκαιη και διαφανή αξιολόγηση που να βασίζεται στις ικανότητες και τα προσόντα και όχι στις προσωπικές σχέσεις ή τις συστάσεις. Ο κύριος λόγος που οι αξιολογήσεις πολλές φορές καταλήγουν να είναι αμφιλεγόμενες είναι ότι δεν υπάρχει ένα καθαρό και συνεπές σύστημα κριτηρίων. Η επιδίωξη του Υπουργείου είναι να προγραμματιστούν αλλαγές που θα διορθώσουν αυτές τις αδυναμίες.

Η Σημασία της Διαφάνειας στην Αξιολόγηση

Η διαφάνεια στις διαδικασίες αξιολόγησης είναι καίριας σημασίας για την αποδοχή του συστήματος από τους δημόσιους υπαλλήλους και την κοινωνία. Ο Γιαννάκος τόνισε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος αξιολόγησης που θα είναι όχι μόνο δίκαιο αλλά και κατανοητό από τους εργαζόμενους. Η χρησιμοποίηση ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων μπορεί να προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της απόδοσης κάθε υπαλλήλου.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, η συμμετοχή των ίδιων των υπαλλήλων στη διαδικασία της αξιολόγησης είναι κρίσιμη. Πρέπει να παρέχονται ευκαιρίες για να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τη διαδικασία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο συμμετοχική και θετική κλίμακα, προάγοντας τις βέλτιστες πρακτικές και την εμπιστοσύνη στο δημόσιο τομέα.

Εκπαίδευση και Υποστήριξη

Ένα άλλο κομβικό σημείο που επισημάνθηκε είναι η ανάγκη για εκπαίδευση και υποστήριξη των δημόσιων υπαλλήλων προτού οι αξιολογήσεις πραγματοποιηθούν. Οι υπάλληλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κατάρτιση που θα τους βοηθήσει να κατανοήσουν τις διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησης. Μια συνεχής διαδικασία υποστήριξης μπορεί να ενισχύσει τις ικανότητές τους και να τους προετοιμάσει καλύτερα για τις προκλήσεις της αξιολόγησης.

Αυτές οι προτάσεις δεν είναι μόνο για την καλύτερη λειτουργία του Δημοσίου αλλά και για την προώθηση μιας κουλτούρας αριστείας και «ανοιχτών θυρών» που θα βελτιώσει τη γενικότερη εικόνα του δημόσιου τομέα στα μάτια της κοινωνίας.

Συνολικά, οι αξιολογήσεις στο Δημόσιο πρέπει να αναδιαρθρωθούν έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι οι πραγματικά ικανοί υπάλληλοι θα αναγνωρίζονται και θα προάγονται με βάση τις ικανότητές τους και όχι τις συστάσεις ή άλλες εξωτερικές παραμέτρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Διαμαρτυρία συγγραφέων στο Λονδίνο κατά της εκμετάλλευσης των έργων τους από την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Meta

Η Έλλειψη Νερού στο Τολό: Αιτίες και Συγκεντρωτικά Στοιχεία

Δημιουργικά Εργαστήρια του Φεστιβάλ Αθηνών: Ένα Χειμώνα Γεμάτο Τέχνη

admin