Γενετική Μελέτη των Μανιατών: Η Σύνδεση με το Παρελθόν
Η Μάνη αποτέλεσε εδώ και αιώνες έναν τόπο απομονωμένο και προστατευμένο, χάρη στην ιδιαίτερη γεωμορφολογία του Ταΰγετου και την ισχυρή επιθυμία των κατοίκων της για ανεξαρτησία. Αυτή η απομόνωση δεν επηρεάζει μόνο την πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά της περιοχής, αλλά σήμερα αναλύεται και σε γενετικό επίπεδο.
Σύμφωνα με μια πρόσφατη γενετική μελέτη, με τίτλο «Genetics of the Peloponnesean populations and the theory of extinction of the medieval Peloponnesean Greeks», αποκαλύφθηκε ότι οι Μανιάτες διαθέτουν εντυπωσιακές ιδιαιτερότητες στο DNA τους. Η ανάλυση αποκάλυψε ότι οι Μανιάτες μοιράζονται κατά μέσο όρο 0,25% του γονιδιώματός τους μέσω τμημάτων IBD (identical by descent), υποδεικνύοντας κοινές ρίζες. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι το 95% των συμμετεχόντων από τη Μάνη είχε τουλάχιστον ένα κοινό γονιδιακό τμήμα με κάποιον άλλον Μανιάτη, αποδεικνύοντας έτσι την ύπαρξη ισχυρών γενετικών δεσμών στην περιοχή.
Η ανάλυση PCA και ADMIXTURE επιβεβαίωσε ότι οι Μανιάτες αποτελούν έναν πληθυσμό σαφώς διακριτό από τους άλλους Πελοποννήσιους, καθώς και από τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς Έλληνες, καθώς και τους Μικρασιάτες. Αυτή η διαίρεση είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς δείχνει μερική genetic overlap με τους Νότιους Ιταλούς και Σικελούς, περιοχές που όπως έχουν δείξει άλλες έρευνες, διατηρούν ισχυρές αρχαίες ελληνικές ρίζες.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της έρευνας είναι η εξαιρετικά χαμηλή σλαβική γενετική πρόσμιξη στους Μανιάτες. Στη Μέσα Μάνη, τα ποσοστά κυμαίνονται μόνο από 0,7% έως 1,6%. Σε σύγκριση, οι περιοχές της Έξω και Κάτω Μάνης παρουσιάζουν μεγαλύτερη, αν και ακόμα περιορισμένη σλαβική επιρροή (4,9%-8,6% και 5,7%-10,9% αντίστοιχα). Αυτά τα ποσοστά είναι πέντε έως οκτώ φορές χαμηλότερα από τον μέσο όρο των άλλων Πελοποννησίων, που φτάνει έως και το 14,4%.
Η μελέτη υπογραμμίζει τη Μάνη ως μια γενετική κιβωτό της αρχαίας Ελλάδας. Σε αντίθεση με άλλους πληθυσμούς που υπήρξαν θύματα μεγάλων γενετικών επιμειξιών με το πέρασμα των χρόνων, οι Μανιάτες φαίνεται να έχουν διατηρήσει πολλά από τα γονιδιακά τους χαρακτηριστικά αναλλοίωτα. Το φαινόμενο της «γενετικής απομόνωσης λόγω απόστασης» ενισχύει αυτή την ερμηνεία, καθώς οι γεωγραφικές δυσκολίες στην πρόσβαση συνέβαλαν στη μείωση των γενετικών επαφών με ξένους πληθυσμούς.
Κατά τους ερευνητές, η γενετική υπογραφή των Μανιατών αποκαλύπτει μια σύνδεση με πληθυσμούς που κατοικούσαν στη νότια Πελοπόννησο από την αρχαιότητα. Αυτή η ανακάλυψη ενισχύει και τη θεωρία ότι η Μάνη κατοικήθηκε από Δωριείς, όπως είχε αναφέρει ο Ηρόδοτος, συμπληρώνοντας τις γλωσσικές ενδείξεις που γνωρίζουμε, αφού πολλά ιδιώματα και λέξεις στην περιοχή έχουν αρχαιοελληνική ρίζα.
Η συγκεκριμένη μελέτη δεν είναι απλά μια επιστημονική ανάλυση, αλλά αποτελεί μια γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Αποτελεί απόδειξη ότι η ιστορία των Μανιατών γράφεται όχι μόνο σε πέτρινους πύργους και πολεμικά τραγούδια, αλλά και στα ίδια τους τα κύτταρα.
Πηγή: NotosPress